Weet jij waarom de lijn van jouw hond zo belangrijk is (voor zijn gedrag)?

agressie

Je hond loopt aan de lijn. Waarschijnlijk niet altijd, maar er zullen altijd wandelingen zijn waarbij hij niet los kan lopen. In de regel besteden we niet zo heel veel aandacht aan die lijn behalve dan dat we niet willen dat de hond trekt. Wat de meeste begeleiders niet weten, is dat je daarmee een grote kans laat liggen om je hond meer zelfvertrouwen te geven. De lijn en wat je daarmee wel/niet doet speelt daarin een grote rol.

Waarom is je lijnvoering zo belangrijk?

Daarvoor moeten we even een paar stappen terug naar de factoren die een rol kunnen spelen bij probleemgedrag. Voor honden is (net als voor mensen trouwens) controle en voorspelbaarheid een belangrijk aspect.

Als je meer controle hebt, ben je minder snel bang. Als je weet wat er gaat gebeuren (ook al is dat iets vervelends), ben je minder snel bang dan wanneer je geen idee hebt wat je te verwachten staat. Je kunt hierover meer lezen in dit artikel
.
Als je met je hond wandelt aan de lijn, ben jij in de regel degene die bepaalt (voor een deel) waar je hond naar toe loopt (of niet), het tempo waarin je hond loopt en welke prikkels (honden, mensen, voorwerpen, andere dieren) hij tegenkomt en langs moet. We hebben vaak een bepaalde route in ons hoofd die we lopen, waarbij de hond met ons meeloopt.
Ik daag je uit er eens over na te denken, wat dat betekent voor de controle die de hond heeft over zijn eigen omgeving. Hoe zal hij zich daar bij voelen?

Ik heb inmiddels de ruime ervaring dat het met name voor honden die onzeker zijn en bang zijn voor bv andere honden, heel erg goed werkt als je de hond de controle terug geeft. Concreet betekent dat, dat je hond bepaalt waar je naar toe gaat, hoe hard je loopt, waar hij wel of niet (!) langs wil. Vanzelfsprekend met de opmerking dat jij als begeleider altijd zorg draagt voor de veiligheid van je hond en zijn omgeving! Je laat hem dus niet de straat op rennen, hij trekt jou niet omver en je laat hem niet naar een andere hond toe denderen.
Honden die meer mogen snuffelen (informatie over hun omgeving opdoen!), zelf het tempo en richting mogen bepalen., krijgen meer zelfvertrouwen. Het is een essentieel onderdeel van BAT (Behavior Adjustment Training) en ik heb er al veel goede resultaten mee gezien.

Lijnvaardigheden

Om je hond die vrijheid te geven, maar ondertussen ook wel controle te kunnen houden op het moment dat veiligheid in het geding komt, is het belangrijk dat je goed kunt werken met de lijn. Deze lijnvaardigheden zijn noodzakelijk als je met je hond BAT, maar kun je ook gebruiken als je “gewoon” met je hond wandelt.

Wat heb je nodig?

  • een tuigje met een bevestigingsmogelijkheid bovenop de rug, zodat je de hond zo weinig mogelijk hindert met wat jij aan de andere kant van de lijn aan het doen bent. 
  • een lijn van vijf meter (met handvat), die goed door je handen kan glijden en daarbij niet snijdt als je er druk op moet zetten. Ik werk zelf met biothanelijnen van vijf meter. Langer mag, maar de ervaring leert dat jij of je hond dan gemakkelijk verstrikt raakt. Een kortere lijn is niet handig.

Uitgangspunten van goede lijnvaardigheden:

  • Je hond bepaalt richting en tempo, zolang het veilig is en comfortabel voor beiden. Je gaat dus niet achter je hond aanrennen!
  • Je hond loopt in principe voor, jij loopt achter hem aan. De ervaring leert dat honden gaan snuffelen en daar heel lang mee bezig kunnen zijn. Zodat je niet 5 kilometer loopt in een uur, maar misschien een kilometer (als je zover komt). Je zult merken dat je hond daardoor minstens net zo moe van wordt, als een wandeling waarin hij meer kilometers aflegt maar geen informatie verzamelt.
  • Je zorgt ervoor dat de hond zo weinig mogelijk beïnvloed wordt door de lijn, behalve als veiligheid in gevaar komt. Dan neem jij de controle over op een zo subtiel mogelijke manier.

Welke vaardigheden zijn essentieel?

  • riem korter en langer maken, op zo’n manier dat je niet in de riem verstrikt raakt en je hond ook niet
  • voldoende lijn hebben tussen je twee handen zodat je gemakkelijk je hond langzaam kunt stoppen (breaking distance)
  • langzame stop (slow stop)

Daarnaast is er nog een aantal andere lijnvaardigheden die het wandelen met een lange lijn nog gemakkelijker maken, namelijk:

  • de lijn door je handen laten glijden en zo een subtiele boodschap aan je hond geven (slide)
  • net doen alsof je aan de lijn trekt, het meest ingrijpende wat je doet zolang het nog veilig is (mime pull)

In een artikel kan ik nooit goed overbrengen hoe je deze lijnvaardigheden in de praktijk moet doen. Liselot Boersma van HondenLot is een voormalig cursist van mij en mijn collega Erica Bokelmann en heeft bij ons geleerd hoe je de lijnvaardigheden moet doen. Ze heeft daar een hele mooie video van gemaakt!

Wil je ook aan de slag met je uitvallende hond? Kijk dan hier voor een overzicht van de mogelijkheden!

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, gedragsspecialist. Overname is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Vermelding van de link naar dit artikel wordt op prijs gesteld!