Vuurwerk-angst: wat kun je voor jouw hond doen?

angst

Het duurt niet zo heel erg lang meer. Dan is het weer zover. De tijd waarin het vuurwerk weer (of nog vaker) wordt afgestoken en voor je hond een lastige periode aanbreekt. Wat kun je doen om je hond te helpen?

Als je hond bang is voor vuurwerk, kan hij dat op verschillende manieren laten zien. Bij sommige honden is het simpelweg niet te missen. Ze verstoppen zich, trillen, hijgen of zijn onrustig. Of een combinatie van dit alles.

Er op af of verstijven
Er is ook een groep die op een heel andere manier met hun angst omgaat. Het zijn de honden die bij elke knal of geluid blaffen en in volle vaart op het geluid afgaan. Vaak wordt er gedacht dat de hond het ‘leuk’ vindt en dat hij daarom blaft. Of dat hij nieuwsgierig is. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar de meeste honden die op deze manier reageren vinden het toch behoorlijk spannend. En daarom gaan ze er naar toe. Als je dit raar vindt (je gaat er toch niet naar toe als je bang bent?), lees dan vooral even het stukje over ‘spin in de ruimte’ in dit artikel.
Andere bange honden slaan letterlijk dicht. Ze kunnen en durven niets meer te doen en bevriezen. Soms al in huis, vaak als ze op straat zijn en ze het geluid horen waar ze bang voor zijn. Of de kleuren in de lucht zien als er siervuurwerk wordt afgestoken.

Angst
Niet elke hond reageert hetzelfde op vuurwerk. Er zijn ook honden die niet op of om kijken als ze een knal horen (terwijl de eigenaar zich een hoedje schrikt op de bank bij diezelfde knal. Ik zie het elk jaar bij mij op de bank gebeuren 😉 ). Dat is een zegen kan ik je vertellen.
Een groot deel van de honden ervaart rondom de jaarwisseling dezelfde emotie. Ze zijn bang. In meer of mindere mate, waarmee het ook in meer of mindere mate een probleem is. Sommige zijn alleen op 31 december en 1 januari wat schrikkerig. Anderen willen het liefst een aantal weken voor en ook een aantal weken na de jaarwisseling niet naar buiten. Niet leuk, maar ook erg onpraktisch… En dan heb ik het nog niet over het risico dat je loopt dat je hond op een gegeven moment niet alleen maar meer bang is voor geluid. Maar ook voor het donker (omdat er dan meer vuurwerk is), of voor de maan in de lucht (want het is ‘iets’ in de lucht, net als vuurwerk).

Doe iets!
Als je hond bang is voor vuurwerk, is het belangrijk dat je daar actie op onderneemt. Om het voor je hond makkelijker te maken tijdens de jaarwisseling, en daarmee ook voor jezelf. Op de korte én op de lange termijn. Want er is maar één ding vervelender dan een hond die tijdens de jaarwisseling bang is en dat is een hond die weken voor en na de jaarwisseling niets meer wil. Of gaat reageren op andere prikkels dan het vuurwerk.
Vaak kom ik eigenaren tegen die zeggen dat “niets helpt”. Ze hebben geoefend met geluiden en de angst van de hond wordt niet minder. Ik snap de conclusie, maar hij klopt heel vaak niet. Angst voor vuurwerk bestaat eigenlijk altijd (zoals bijna elk probleemgedrag) uit allerlei facetten. Alleen het trainen met geluidsmateriaal is meestal onvoldoende. Soms is het namelijk niet het geluid, maar de flitsen, de geur of een combinatie van al deze dingen de aanleiding voor de angst. Als je naar alle verschillende facetten kijkt en die gaat beïnvloeden, is er eigenlijk altijd verbetering mogelijk.
Let op: ik zeg niet dat élke hond van zijn vuurwerkangst af komt! Dat zou een irrealistisch beeld zijn! Maar verbetering is met een goede aanpak vaak wel een te bereiken doel.

Wat kun je doen?

  • Steun je hond als hij bang is! Het is een hardnekkige mythe dat je een hond die bang is, moet negeren omdat je anders zijn gedrag beloont. Dit klopt absoluut niet! Als je hond steun vraagt, geef hem dat dan. Lees hierover meer in dit artikel.Creëer een vluchtplek voor je hond waar hij zich terug kan trekken. Voor veel honden is dat ergens in of onder, zoals onder een tafel, in de bench met een deken, onder de trap, in de badkamer. Maak die plek zo comfortabel mogelijk, zorg dat er water staat én zorg dat je hond toegang heeft tot deze plek.
  • Er zijn heel veel supplementen en complementaire middelen op de markt, die je hond zouden kunnen ondersteunen. Denk niet dat het wondermiddeltjes zijn; een poedertje, een druppeltje, een drankje of wat dan ook en de angst verdwijnt. Was het maar zo’n feest! Zo werkt het niet, maar.. het kan wel een ondersteuning zijn en je hond helpen.
  • Als je hond behoorlijk veel last heeft van het vuurwerk, kun je met je dierenarts overleggen over medicatie. Dat kan voor de korte termijn, dus rondom de jaarwisseling, maar ook voor de langere termijn. Bijvoorbeeld als je hond voor en na de jaarwisseling ook problemen heeft met naar buiten gaan. Zeker deze lange termijn-medicatie moet je eigenlijk altijd combineren met training en gedragstherapie.
  • Training is een heel belangrijk onderdeel in het verminderen van de angst. Hiervoor geldt echter wel; begin op tijd! Eind oktober/begin november is echt wel het allerlaatste moment om ermee te starten, als je rondom de jaarwisseling verbetering wilt zien. Als je later bent, laat het dan alsjeblieft je goede voornemen voor volgend jaar zijn? Om bv. in de zomer (of zelfs nog eerder) te beginnen met training?
  • Die training moet NIET bestaan uit vuurwerklessen op de hondenschool in groepen! Tijdens de training is het essentieel dat je het geluidsniveau aanpast aan dat wat jouw hond aankan. In een groep zal het geluidsniveau op een gemiddelde zitten, want iedere hond heeft een ander uitgangspunt. Je loopt dus een enorm risico dat het geluid voor jouw hond te hard is. Je zou niet de eerste zijn die met een vuurwerkcursus de angst van zijn hond alleen maar groter gemaakt heeft. Individuele lessen onder begeleiding van een gedragstherapeut zijn natuurlijk wel een aanrader!

Wil je aan de slag met de vuurwerkangst van je hond? Zodat de angst van je hond de komende jaarwisseling minder is? Kijk dan hier voor meer informatie!

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van de link naar dit artikel op social media wordt op prijs gesteld!