Wandelen met je hond: vaste of wisselende route?

agressie angst stress

De manier waarop wij onze honden uitlaten, beinvloedt voor een groot deel hun gedrag. Kan je hond voldoende snuffelen? Zit hij aan de lijn uit veiligheids-overwegingen of is het jouw manier om hem te sturen? En waar wandel je eigenlijk met hem? Zorg je voor afwisseling of loop je altijd dezelfde route?

Honden zijn gewoontedieren. Net als wij mensen trouwens. En net als mensen, hebben ze grote behoefte aan controle en voorspelbaarheid. Die controle en voorspelbaarheid is essentieel voor het welzijn van je hond, omdat het een grote rol speelt bij het verminderen van angst en stress.

Voorspelbaarheid

Veel eigenaren denken dat ze hun hond veel plezier doen met wisselende wandelroutes. Want; anders wordt het zo saai, denken we dan.
Maar als je denkt aan hoe belangrijk voorspelbaarheid is voor je hond.
Denk je dan nog steeds dat een wisselende wandelroute beter is? 

Laat ik even duidelijk zijn voor er misverstanden ontstaan; als je een hond hebt die zelfverzekerd is, geen prikkels die hij buiten ziet of hoort spannend vindt of niet reactief is naar andere honden en/of mensen, dan zijn wisselende wandelroutes helemaal prima.
Het tegenovergestelde is dus ook waar. Als je hond onzeker is, soms prikkels die hij ziet of hoort spannend vindt of reactief is naar onbekende honden of mensen, dan is het verstandig om zoveel mogelijk dezelfde route te lopen!

Als je geregeld een andere wandelroute neemt, ziet, ruikt en hoort je hond elke keer weer andere prikkels. Voor een stabiele hond prima, maar voor andere honden kan die onvoorspelbaarheid en het verwerken van al die nieuwe prikkels, stress veroorzaken. Die er weer voor zorgen dat gedrag (zoals reactiviteit) heftiger wordt.

Saai?

Hoe zit het dan met de uitdaging en de afwisseling?
Wordt het niet te snel saai voor de hond? 

In de regel is het antwoord; nee!
In onze drukke maatschappij komen er op een uitlaatgebied elke dag meestal diverse nieuwe geuren bij, die er de vorige keer dat je hond er liep nog niet waren. Dat kan de geur zijn van mensen, maar ook van andere honden, katten, konijnen etc etc. Nog genoeg dus om te verkennen. Die nieuwe geurtjes zijn er ook als de route elke keer wisselt, maar dan zijn is het zoveel nieuwe informatie dat het wel eens meer zou kunnen zijn dan goed is voor je hond.
Dat betekent dus niet dat je elke wandeling dezelfde route moet lopen. Het is prima om een vaste plaats te hebben waar je je hond bv. onaangelijnd laat wandelen en daarnaast een of twee "blokjes om" voor de andere aangelijnde wandelingen. Daarmee heb je op een dag wel enige afwisseling, maar is het niet elke keer nieuw voor je hond.

Andere stressverminderende maatregelen

Naast je keuze van je route, zijn er nog andere factoren die te maken hebben met de wandeling, die het stressgehalte van je hond beïnvloeden. Hierbij moet je denken aan:

  • De duur van je wandeling. Elke hond heeft de behoefte aan beweging. Er zijn helaas nog teveel honden die onvoldoende beweging krijgen en genoegen moeten nemen met vier keer per dag een rondje. Maar; er is ook een toenemende groep honden die per dag 3 tot 4 uur aan de wandel zijn. En dat is voor de meeste honden teveel! Ze worden in die periode blootgesteld aan veel prikkels, die vervolgens allemaal verwerkt moeten worden. Voor sommige honden geen probleem, maar voor een heleboel honden is dat toch echt teveel van het goede.
  • Het materiaal waarmee je hond aangelijnd is. Een slipketting, half-check of gentle-leader kan pijn of ongemak veroorzaken en daardoor stressverhogend zijn. Een halsband is dan een betere keuze, maar als je hond trekt aan de lijn kan ook dat ongemak en dus stress veroorzaken. Een goed passend tuig, zit het meest comfortabel. Let op: ik heb het dan dus niet over "anti-trek-tuigen" met banden die strak achter de oksel zitten of op een andere manier de hond beperken in zijn beweging! Je kunt hier meer lezen over tuigjes.
  • De plek waar je je hond uitlaat. Als je een prikkelgevoelige hond hebt, of een hond die bang is voor geluiden, onbekende personen of onbekende honden, dan is het erg belangrijk waar je je hond uitlaat. Als eerste vanwege het stressgehalte van je hond (en denk niet dat hij er vanzelf aan went!). Maar ook vanwege de veiligheid, want reactiviteit kan een gevolg zijn van een verhoogd stressgehalte. Dan kun je het beste op zoek gaan naar gebieden waar je hond die prikkels zo weinig mogelijk tegenkomt! Industrieterreinen zijn (in het weekend en de avonduren) meestal een fijne plek om te lopen. En ga eens in je omgeving kijken of er niet toch ergens een afgelegen weggetje is waar je met je hond kunt lopen.
  • De controle die je hond heeft tijdens de wandeling. Mag je hond snuffelen? Mag je hond (binnen de grenzen van de veiligheid) zelf bepalen welke kant hij oploopt en hoe snel? Beperk je hem met de lijn? Het zijn belangrijke factoren om te voorkomen dat je hond stress opbouwt of dat het vermindert.
  • De activiteiten die je met je hond doet tijdens de wandeling. Als je de hele wandeling met een bal gooit voor je hond, maakt je hond continu adrenaline aan om die bal te pakken. Dat kan dus onverstandig zijn voor een hond die al stressgevoelig is. Gebruik bv. tijdens de wandeling het gras of een boomschors om je hond te laten zoeken naar snoepjes. Laat je hond een geurspoor volgen. Doe leuke oefeningen met je hond. Doe dus meer dan alleen wandelen en je hond loopt voor je uit.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.