Het succesvolle en hondvriendelijke lesprogramma om in 16 weken de angst van je hond voor geluiden en/of voorwerpen te verminderen
Zodat je je minder zorgen maakt en je een blijere hond krijgt. Je weer met plezier met je hond om kunt gaan zonder twijfels. Zonder dat je daarvoor je hond onder druk hoeft te zetten of je hond moet corrigeren.
Herken je dit?
Je zou graag dingen met je hond samen willen doen. Eigenlijk helemaal geen 'rare' dingen, gewoon lekker samen zijn is al genoeg. Maar...
- Je hond wil niet mee naar buiten in bepaalde omstandigheden (donker, bepaald tijdstip)
- Hij gaat wel mee wandelen, maar tijdens de wandeling blijft hij vaak staan of wil hij naar huis
- Vanaf het najaar of in elk geval rond de jaarwisseling is je hond bang voor vuurwerk of het donker
- Onweer, regen, luchtballonnen: het zijn dingen waar je hond van schrikt
- Je vindt het onwijs sneu hoe je hond reageert als hij bepaalde dingen ziet of hoort
- Jullie moeten geregeld rekening houden met de angst van je hond
- Tijdens de wandeling schrikt je hond geregeld van een auto, een tractor, een brommer of andere voorwerpen op straat

Als een hond bang is voor geluiden en/of voorwerpen, is het verstandig actie te ondernemen
De ervaring leert dat de angst voor geluiden en/of voorwerpen - de zogenoemde niet-sociale prikkels - niet vanzelf over gaat. Sterker nog, die wordt meestal na verloop van tijd alleen maar groter. De reactie wordt steeds intenser en heftiger.
Veel honden beginnen met angst voor één ding (zoals bijvoorbeeld vuurwerk), maar vaak breidt die angst zich uit naar allerlei andere daarop lijkende prikkels. Dus het komt voor dat je hond niet meer alleen maar bang is voor vuurwerk, maar daarna voor onweer, dichtslaande deuren tot zelfs het laten vallen van een pen.
Kortom: het leven wordt voor je hond steeds minder leuk. En daarmee wordt het voor jou waarschijnlijk ook veel minder leuk om een hond te hebben. Je zult je wel zorgen maken...
Hoe zou het voor je zijn als:
- Niet bij elk geluid gelijk opkijkt om te zien of je hond ervan schrikt?
- Je niet rondom de feestdagen hoeft te vluchten voor het vuurwerk?
- Je niet met medelijden naar je hond hoeft te kijken terwijl die trillend en/of hijgend in een hoekje zit?
- Je óók in het donker je hond gewoon kunt uitlaten en hij dan niet extra bang is?

Je kunt NU je hond helpen, zodat hij minder bang is
Hailey is onze Welsh Springer Spaniel. Ze is een herplaatser en heeft een 'rugzakje' zoals dat zo mooi heet. Ik vind haar super dapper, want er zijn een heleboel situaties die ze spannend vindt maar waarin ze toch een poging doet om daar goed mee om te gaan.
Een van de voorbeelden is hoe lastig ze de stofzuiger en de waterblazer (waarmee ik haar afdroog om klitten te voorkomen in haar vacht) vond. Dat zijn geen dingen die gelijk voor een groot probleem zorgden, want Hailey kreeg altijd de kans om naar buiten te gaan als we gingen stofzuigen. En de waterblazer was geen strikte noodzaak. Maar, wel super handig en goed voor haar welzijn als ze daar wel mee om zou kunnen gaan.
Door te trainen, kan ze nu met beide voorwerpen die een hard geluid produceren, overweg. Hoe gek misschien ook, ze is niet bang voor vuurwerk of onweer. Maar de training voor huishoudelijke geluiden of voor vuurwerk of onweer, verschilt eigenlijk niet.

Maak het leven van je hond een stuk fijner door hem af te helpen van zijn angst
Niet meer schrikken van kleine (of grote) geluiden, niet meer hijgen of proberen te vluchten in lastige situaties. Het kan, als je meedoet aan het lesprogramma angst voor geluiden en/of voorwerpen.
Wat ga je leren onder mijn begeleiding? De modules
In diverse modules krijg je alle informatie die je nodig hebt om je hond te kunnen helpen. Nu kan het natuurlijk zijn dat je vragen hebt over hoe het voor jouw hond is. Wat in jullie geval het beste is om te doen, want iedere situatie is natuurlijk weer anders.
Die vragen kun je vanzelfsprekend stellen aan mij in het digitale klaslokaal.
Daar geef ik wekelijks van maandag tot en met woensdag antwoord op alles wat je wilt weten over de angst van je hond en hoe je dat kunt veranderen. Je kunt onbeperkt video's plaatsen van je trainingen, maar ook van de andere opdrachten uit het lesprogramma. Natuurlijk plaatsen je mede-cursisten óók video's en stellen ze vragen. Daar kun je vervolgens ook weer een heleboel van leren.


In deze eerste module krijg je uitleg over een belangrijke dingen die je moet weten om je hond te kunnen helpen.
- Angstgedrag is een reflex
- Belang van controle en voorspelbaarheid
- De rol van de stress-emmer
- Als je goedbedoeld de controle wegneemt
- "Je moet de angst negeren"
- Stop met 'dwingen' en confrontaties
- Veilige have
- Identificatie van de prikkel
- Bepaal de treshold
- De grote lijn van de training
- Muilkorf
- Snuffel

Na de eerste inzichten, zijn er nog meer dingen te leren over de angst van je hond en om te oefenen:
- Angst is nuttig en noodzakelijk
- Angst is niet hetzelfde als stress
- Herkennen van lichaamstaal
- Copingmechanismes
- Rol van correcties
- Stop correcties
- Steun je hond
- Maak het leven zo voorspelbaar mogelijk
- Ondersteunende middelen
- Medicatie
- Veel positieve uitkomsten
- Voorbereidingen op de training
- Wat vindt jouw hond leuk?
- Recall
- Benchtraining

Hoe leert je hond eigenlijk? Dat is een belangrijk les in deze module, naast een aantal praktische vraagstukken.
- Persoonlijkheid of stemming
- Raseigenschappen en aanleg
- Epigenetica en de stress van de moeder
- Valkuilen socialisatie
- Rol van leerervaringen
- Hoe leert je hond: klassieke conditionering
- Hoe leert je hond: operante conditionering
- Vooral voor als je hond bang is voor geluiden
- Even naar de dierenarts?
- Gevolgen voor de gezondheid
- "Als je met voer werkt, beloon je angst"
- "Je hond leeft in het hier en nu"
- "Anders went hij er nooit aan"
- Fase 1 van je training

Als je bij deze module bent, heb je al een aantal praktische vaardigheden en inzichten, waar je verder op gaat bouwen:
- Rol van de context
- "Hij voelt mijn angst"
- Het verschil tussen angst en onzekerheid
- "Hij komt van een goede fokker"
- Hulpmiddelen
- Zet zijn neus aan het werk
- Andere manieren om zelfvertrouwen te vergroten
- Snuffelwandeling
- Name & explain
- Lijnvaardigheden 1 en 2
- Fase 2 van je training (counterconditionering)

Na de sterkte basis die je in de afgelopen weken hebt gelegd en de stress die je hebt verminderd, ga je in deze module de laatste fase in van de training
- Fase 3 van je training
- Wat is BAT?
- Als laatste....

In deze module krijg je een overzicht van alle oefeningen die je kunt doen, zodat je niet het hele lesprogramma door hoeft te zoeken
- Snuffel
- Draai
- Feestje
- Lijnvaardigheden 1 en 2
- Snuffelwandeling
- Name & explain
- Benchtraining
- Muilkorftraining
- Recall (komen als je roept)
- Fase 1
- Fase 2
- Fase 3
Dit hele lesprogramma kost je €257,-
Wat krijg je voor deze investering?
- 16 weken lang begeleiding in het digitale klaslokaal. Als het niet lukt binnen deze 16 weken, kun je de toegang verlengen
- Anderhalf jaar lang toegang tot alle video's, zodat je ook zonder verlengde begeleiding kunt blijven trainen
- Tientallen video's met informatie en oefeningen. Onderschat daarom je tijdsinvestering niet; je bent er niet met elke week een keer een paar video's bekijken 😉
- Vijf extra bonussen:

Gemiddeld één keer per maand een klassikale vraag- &antwoordsessie (Q&A) via Zoom. Een dag van te voren ontvang je hierover mail en kun je je vraag insturen.
De data vind je onderaan deze pagina in de FAQ/veel gestelde vragen. De data staan ook in het lesprogramma vermeld.

In het lesprogramma vind je ook een werkboek, met daarin alle bijlagen, stappenplannen, hand-outs van presentaties en opdrachten bevat die verspreid staan bij de verschillende video's van het lesprogramma.

De zogenoemde stress-emmer speelt een belangrijke rol bij uitvallende honden. Wat is stress, wat is zijn rol en het belangrijkste; hoe kun je de stress verminderen?
Dat leer je allemaal in deze videolessen stressreductie dat je als bonus bij dit lesprogramma krijgt. Je krijgt anderhalf jaar toegang tot deze bonus!

Om het meeste uit het lesprogramma te halen, is het prettig als je video's kunt opnemen en kunt plaatsen in het digitale klaslokaal dat bij dit lesprogramma hoort.
In deze aparte module leggen we je stap voor stap uit hoe je dat kunt doen. Zodat je optimaal profiteert van de begeleiding.

Mocht je te weinig resultaat boeken bij het volgen van het lesprogramma, dan kun je, na minimaal 12 weken, een Zoom-gesprek van 30 minuten met me boeken.
Dit kan alleen bij actieve deelname, want om iets te veranderen moet je trainen. De exacte voorwaarden vind je terug in mijn algemene voorwaarden.
Natuurlijk kun je ook op je tenen blijven lopen en alles zoveel mogelijk proberen aan te passen dat je hond niet bang wordt/is...
- Ik heb ruime ervaring als gedragstherapeut waarbij ik 'in het echt' consulten heb afgenomen bij mensen én nu honderden mensen al het lesprogramma gevolgd hebben, ook met online werken aan de angst van hun hond. Ik kan oprecht zeggen dat voor de meeste mensen geldt dat de resultaten met het lesprogramma beter zijn dan het werken met behandelplannen en andere adviezen. Dat verbaast je misschien. Het verbaasde mij in eerste instantie ook 😉 maar inmiddels begrijp ik waarom het is.
Ik (of welke andere hondenprofessional dan ook) kan niet 24 uur per dag bij jou en je hond zijn. Je zult zelf je eigen hond moeten trainen. Om dat goed te kunnen doen, heb je kennis en vaardigheden nodig. Al die benodigde kennis zit in dit lesprogramma. Dat kan niet in één (of 5) live-sessies aan jou uitgelegd worden. Het zijn niet voor niets tientallen videolessen geworden!
Alle theorie in combinatie met de video's die je plaatst in het digitale klaslokaal, zorgen ervoor dat ik echt over je schouder meekijk. Bij alles wat je met me deelt met betrekking tot de angst van je hond. - Je hoeft écht geen raket-wetenschapper te zijn om mee te kunnen doen aan dit lesprogramma! Ik beloof je: het is simpeler dan je denkt. Om te voorkomen dat je technisch gezien de weg kwijt raakt, is er een hele module gewijd aan hoe je een video in het klaslokaal zet bijvoorbeeld. En Kim staat tot je beschikking om eventueel technische problemen te tackelen. Het komt altijd goed!
- Een groot voordeel van het digitale klaslokaal, is dat je daar in contact kunt komen met anderen die ook kampen met de angst van hun hond. In het lesprogramma kun je contact leggen met elkaar: gedeelde smart is halve smart. Bovendien kun je altijd veel leren van anderen.
Wat zeggen andere eigenaren van honden die bang zijn/waren?
Mieke en Bonnie
Jouw lessen vind ik makkelijk te volgen omdat deze zeer opbouwend zijn en met veel voorbeelden. Bij de cursus vuurwerk angst ben ik zeer gedisciplineerd te werk gegaan en heb ik 4 keer per dag de geluidsfragmenten laten horen. Bonnie deed dit prima zodat ik er met oudjaar een gewone training van gemaakt heb. Om 23.50u ben ik gestart met de geluidsfragmenten en een snuffelmat. Naarmate de tijd vorderde heb ik het geluid steeds stiller gezet tot er enkel het echte vuurwerk te horen was. Bonnie heeft dit met glans doorstaan. Ik was niet 100% zeker dat ze de harde knallen positief zou ervaren daarom heb ik er een oefening van gemaakt. Ik raad anderen zeker jouw cursussen aan.
Anne-Marie en Jippe
Ik maak goed gebruik van de “stress emmer” theorie, die regelmatig goed zichtbaar is en ik pas daar e.e.a. op aan. Binnenshuis gaat het echt heel goed. Gisteren voor het eerst in de tuin met mijn geluidsbox en telefoon met daarop de gedownloade geluiden die je ons aan geraden hebt. Ging echt al heel erg goed.
Ik zie duidelijk een eerder herstel als Jippe geschrokken is buiten van een schot of een AH karretje. Vroeger (2 maanden geleden) was hij een dag van streek en at de hele dag niet…nu duurt het een paar minuutjes, laat hij alles rustig op zich in werken en vertoont veel minder vlucht gedrag. Het scheelt wel per dag en dat heeft echt met die stress emmer te maken denk ik…Al met al dus goed nieuws en veel profijt van jouw wijze en duidelijk begrijpbare lessen.
Laura en Indy
Wij hebben met onze Schotse Collie Indy het online traject gevolgd om je hond te helpen bij extreme vuurwerkangst.
Indy is ooit eens geschrokken en sindsdien van een kleine knal al ontzettend in de stress. Ze wilde dan niets anders meer dan naar huis en ook thuis vloog ze weg naar een veilige plek om daar te gaan zitten trillen. Inmiddels zijn we al vanaf juni met Indy aan het oefenen en we zien tot nu toe al zoveel verbetering bij haar. Het is nu september. Bij alle knallen die we tot nu toe hebben gehoord bleef ze bereikbaar en wilde ze nog gewoon iets leuks doen of lekkers aannemen. We hadden laatst een paar flinke knallen tijdens het wandelen en ik was zo ontzettend verbaasd dat Indy gewoon deed alsof er niets gebeurd was en rustig doorliep. Natuurlijk moeten we goed blijven oefenen en er zullen echt nog wel een hoop moeilijke momenten komen, maar ik ga nu wel al met veel meer vertrouwen de komende periode in.
Marijke en Halley
Halley (Schotse herdershond) en ik hebben heel veel geleerd en niet alleen op het gebied van angst voor vuurwerk, waardoor ik deze cursus ben gaan volgen.
Voor wat betreft haar angst voor vuurwerk: toen de plaatselijke voetbalclub promoveerde naar een hogere klasse, was dit reden voor feest en het afsteken van vuurwerk. Het voetbalveld is vrij dichtbij, dus we konden "real life" trainen. Ik heb er direct ook een feestje voor Halley van gemaakt door voertjes te storen. Ik was blij verrast te zien dat ze dit zo goed deed! Het oefenen met de online geluiden heeft al veel opgeleverd!
We gaan vooral door met oefenen, want tegen de laatste maanden van het jaar wordt er ongetwijfeld weer zo ongeveer dagelijks vuurwerk afgestoken en ik hoop dat Halley er dan beter mee om kan gaan dan voorheen.
Monique, heel hartelijk dank voor deze leerzame cursus!
Jannie en Toska
Jouw training zit goed in elkaar, je geeft veel informatie. Tot nu toe heb ik alleen bij jou zo'n uitgebreide cursus gezien. Anderen geven ook veel nuttige info, maar dan zijn de filmpjes alleen nog maar nog meer woorden, woorden, woorden. Ik vond de cursus zeer zinvol. Ook wel heel veel, maar goed, dan heb je ook wat he...
Monica en Carel
Half augustus begon een van mijn honden steeds meer moeite te krijgen met buiten zijn. Hij schrok tijdens de wandelingen van ieder geluid en schoot vervolgens in vluchtmodus. Begin september heb ik mee gedaan met de Pavlov challenge en ons vervolgens ingeschreven voor het lesprogramma Angst. We zijn nu twee maanden verder en Carel is weer vrolijk, hij wandelt rustig mee. De normale omgevings geluiden deren hem niet meer en sinds een week gaat hij ook niet meer op de vlucht voor geluiden lijkend op vuurwerk, (wel ver weg maar toch, een maand geleden was hij nog op de vlucht geslagen) nu kijkt hij op, krijgt wat lekkers en hij gaat verder met snuffelen. Oh en binnen reageert hij helemaal niet meer op vuurwerk! Kortom...ik had het niet durven denken maar het werkt echt! Ik heb mijn vrolijke clown weer terug
Geraldine en Rebel
Na een lange zoektocht voor goede hulp voor ons en onze hond Rebel (nu 5 jaar), ben ik uiteindelijk bij Monique terecht gekomen bij haar online cursussen. Ik had wat filmpjes van haar gezien op YouTube en ik dacht: Als iemand ons nog wat verder kan helpen dan is dat Monique. We zijn nu een jaar verder en ik kan zeggen dat we er inderdaad veel aan hebben gehad.
Ik heb meerdere cursussen gedaan, aangezien Rebel een combinatie aan problemen heeft, maar ook omdat ik ze echt heel interessant vond en Monique het op een leuke manier weet te vertellen. Eigenlijk is Monique haar manier van omgaan met je hond in de basis wel de manier waarop we het altijd al probeerden aan te pakken, maar tijdens haar cursussen kom je er dan achter dat je soms toch dingen beter net wat anders had kunnen doen. Je leert via de cursussen zelf heel veel en via het klaslokaal en de live Q&A sessies kun je dan ook nog heel specifiek vragen stellen over problemen waar je bij jouw hond op dat moment tegenaan loopt. Als er bijvoorbeeld een oefening is waar jouw hond moeite mee heeft, denkt zij mee hoe je het toch kan laten slagen.
Ik heb aan deze cursussen van Monique meer gehad dan aan de keren dat ik echt bij een gedragstherapeut ben geweest. Niet omdat die gedragstherapeut niet goed was, maar vooral omdat deze cursussen veel uitgebreider zijn en je heel veel contact momenten hebt.
We zijn er nog altijd niet helemaal met onze hond Rebel, maar ik ga vol vertrouwen verder met het trainen. Wat alleen al erg fijn is, is dat ik nu geen twijfel meer heb over hoe we met Rebel om moeten gaan en hoe we met hem kunnen trainen om te zorgen dat zijn gedrag verbeterd. Een meer ontspannen hond en zeker ook minder gestreste baasjes is het resultaat.
Susan en Bowie
Ken je Bowie nog? Dat angstige hondje dat hijgend naast me zat wanneer er weer eens een knal te horen was?
Die Bowie ken ik niet meer☺️
Na de cursus kan ik zeggen dat het tot nu toe ( we moeten natuurlijk nog de ergste week afwachten), ontzettend goed gaat met haar. Ze durft zelfs het laatste rondje te lopen.
Als ze binnen een knal hoort, springt ze wel op, kijkt naar mij, ik zeg: heb je wat gehoord? Je kunt weer lekker gaan liggen en vervolgens doet ze dat.
Ongekend!
Echt, door jouw videolessen heb ik haar zover gekregen dat ze veel meer rust pakt, heb ik tools geleerd om haar angstige gedrag om te buigen of voor te zijn.
Ze krijgt sinds een paar weken een supplement: Calm+ van Green Fields. En sinds gisteren zit de adaptil verdamper in het stopcontact omdat nu natuurlijk echt dagelijks knallen te horen zijn.
Ik wil je bedanken voor de lessen en ondersteuning!
Simone en Lingala
Ik ben blij dat ik de beslissing heb genomen deel te nemen aan het lesprogramma Angst.
Ondanks de training met de diverse fases is onze Ridgeback Lingala nog steeds bang voor vuurwerk, maar we zien duidelijk verbetering. En dat zal niet in de laatste plaats komen door de medicatie die ze nu krijgt. Zonder dit lesprogramma was ik daar nooit achter gekomen en ik ben Monique dan ook dankbaar dat zij onze dierenarts een e-mail heeft gestuurd, zodat onze Lingala nu Pexion gebruikt.
Verder hebben alle video's mij inzicht in de belevingswereld van de hond gegeven.
Gisterenmiddag liepen we buiten in de wijk en hoorden we een knal. Lingala werd zenuwachtig en wilde naar huis. Normaal zou ik daar niet aan toegeven, maar ze had al geplast en gepoept dus gingen we huiswaarts. Inderdaad, dan maar een kort rondje van 20 minuten i.p.v. 60. Als zij zich binnen veiliger voelt, dan doen we dat.
Gisterenavond zelfs naar de bioscoop gegaan, terwijl Lingala even alleen thuis was. We hebben er voor gezorgd dat de tv aan stond met muziek en dat haar veilige plek boven bij onze dochter toegankelijk was. Het was prima gegaan! Onze dochter die een uur na ons vertrek thuiskwam, had haar de gehele avond niet gezien.
Hartelijk bedankt voor de begeleiding van de afgelopen maanden!
Waarom zou je dit lesprogramma nu moeten volgen?
- Als er volgens jaar vuurwerk is, of onweer, luchtballonnen... Of wat dan ook: hoe fijn zou het zijn als je je dan geen zorgen hoeft te maken over je hond?
- Dat je over 16 weken niet alleen maar hoopt dat je hond nergens van schrikt, maar dat je gewoon zorgeloos kunt genieten van hem?
