Hij is af en toe bang (dus het is niet echt een probleem?) ....

angst

Net als mensen, zijn honden in de regel niet perfect. Hoe goed hun 'afkomst' ook is, hoe goed je ook je best doet in de opvoeding van je hond. "Het" is levend materiaal en dat betekent dat er altijd wel ergens iets op te merken is. Iets op te merken is overigens in mijn bewoordingen zeker niet hetzelfde als probleemgedrag. Soms is dat wat niet perfect is, wel een probleem voor een eigenaar. En gelukkig soms ook niet. Maar soms is iets in mijn ogen wél een probleem, maar voor de eigenaar niet. Zéker als het gaat over angst. 

Angst is een primaire emotie. Eentje die normaal is én die noodzakelijk is om te overleven. Als je nooit bang bent, loop je figuurlijk heel makkelijk in zeven sloten tegelijk. Dat is voor honden net zo als dat dat voor mensen zo is. 

Toch is angst voor veel honden een probleem. Omdat ze bang zijn voor dingen die ze in het dagelijks leven vaak meemaken of tegen komen. Of omdat ze niet elke dag ergens van schrikken, maar áls ze schrikken hun reactie heel heftig is. Of omdat ze slecht herstellen omdat ze te weinig gelegenheid nemen of krijgen, bijvoorbeeld om te slapen.  
Die angst kan zich in verschillende gedragingen uiten. Zo is uitvallen naar onbekende honden of naar onbekende mensen vaak het gevolg van angst. Niet altijd, want ook bijvoorbeeld boosheid of frustratie kan een rol spelen. Maar angst is heel vaak de onderliggende emotie. 
Op basis van mijn eigen ervaring als gedragstherapeut, denk ik dat uitvallen het nummer 1 gedrag is waarvoor hulp wordt ingeschakeld. Dat is heel begrijpelijk en vanzelfsprekend goed!! Maar ik word wel eens verdrietig van alle andere problemen die ik zie bij honden, die niet behandeld worden. Omdat .... de eigenaar er zelf niet zo heel veel last van heeft. 

Er zijn heel veel honden die in het dagelijks leven bang zijn. Bang voor bijvoorbeeld (harde) geluiden. Bang voor voorwerpen zoals een vuilniszak op straat, een voorbij rijdende auto, een kliko die aan de straat staat. Maar ook zachtere geluiden zoals een pen die 'klikt' of een ringtone of het trillen van een telefoon kan een reactie uitlokken bij sommige honden.
Soms kan een hond dan gaan blaffen, maar meestal is de reactie van de angstige hond wat 'kalmer'. Hijgen, tongelen, in elkaar kruipen, weg proberen te lopen... Het zijn allemaal manieren waarop een hond kan reageren. En heel vaak zien eigenaren niet dat een hond dan bang is. Of; de eigenaar heeft er zelf weinig last van. 

Dat leidt er denk ik toe, dat heel veel honden die bang zijn voor dingen in hun leefomgeving, niet of te weinig geholpen worden. En dat terwijl angst een fikse bedreiging is voor het welzijn van de hond. Niet alleen voor hoe hij zich voelt 'tussen zijn oren'. Maar ook voor zijn fysieke welzijn. Angst leidt vaak tot stress en stress kan een fikse impact hebben op de gezondheid van de hond. 

Maar bovenal vind ik dat bange honden het verdienen om geholpen te worden! Als eigenaar moet je niet alleen maar je hond helpen als JIJ ook last hebt van wat je hond doet als hij een probleem heeft. Zelfs als het voor jou niet lastig is, is het toch wel net zo aardig om je hond te helpen om af te komen van zijn angst. 

Dat kun je op allerlei verschillende manieren doen. Als je weet wat de angst bij je hond uit lokt, kun je in een aantal stappen met de emotie van je hond aan de slag. Zodat hij weer een fijner leven krijgt. En jij misschien wel nóg meer van je hond kunt genieten. 
Kijk hier voor meer informatie en mogelijkheden.