Ook een hond die gromt of blaft kan bang zijn!

angst

Als mensen denken aan een hond met angst, denken ze vaak aan een hond van wie de staart laag is, de oren naar achteren en misschien zelfs helemaal in elkaar gedoken. En ja: als je hond dat laat zien, is de kans wel 99,9% dat je hond bang is. Maar wat eigenaren zich niet altijd realiseren is dat ook een hond die een andere houding heeft, bang kan zijn. Of die andere dingen doet dan wegkruipen. ook een hond die gromt of blaft kan bang zijn. 

De basis van het misverstand ligt denk ik bij een verkeerde interpretatie van twee begrippen: angst en agressie. Grommen en blaffen valt onder agressie. En agressie is iets wat een hond doet. Het is gedrag. 
Dat is iets fundamenteel anders dan angst. Angst is een emotie; een gevoel dat je ervaart in reactie op een prikkel (meestal). 
Vanzelfsprekend is er een verband tussen een emotie en gedrag. Heel vaak is het een emotie die leidt tot gedrag. Niet altijd overigens, maar als het gaat om probleemgedrag, dan speelt een emotie heel vaak een rol. (Bij andere problemen gaat het vaak over dingen die in de training/opvoeiding niet goed gegaan zijn). 

Gedrag kan ontstaan vanuit diverse emoties. Vergelijk het met mensen. Als jij schreeuwt, kan dat om diverse redenen zijn. Omdat je boos bent, of bang, of gefrustreerd, of blij. Of een mix van al deze emoties. 
Zo geldt dat ook voor een hond. 
Een hond die blaft en gromt, kan dat ook vanuit diverse emoties doen. Omdat hij bang is, omdat hij gefrustreerd is of omdat hij wil spelen. 

Een hond heeft - opnieuw net als mensen - een aantal zogenoemde copingmechanismes. Dat is een manier waarop de hond reageert in het geval hij bang is. Die copingmechanismes zijn:
- Vluchten
- Bevriezen
- Vechten

Vechten is in het geval van een hond het inzetten van agressie. Dus eventueel blaffen, grommen of andere dingen die horen bij agressie. Agressie is overigens niet 'abnormaal'. Het is een van de manieren waarop een hond communiceert. Ongewenst? 
Zeker! Want je wil geen potentiële schade en meestal is een hond die agressie inzet ook niet heel erg blij op dat moment. Dus allemaal goede redenen om agressie te voorkomen. 
Maar dus niet abnormaal. 

Wat betekent dit dan nu voor jouw hond? 
Realiseer je, dat als je hond bijvoorbeeld blaft naar vuurwerk, dat dat niet hoeft te betekenen dat hij niet bang is. 
Of dat als hij uitvalt naar andere honden, mensen of naar de visite, dat dat niet hoeft te betekenen dat hij niet bang is. 

Overigens: ik zeg zeker niet dat je hond per definitie dan bang is! 
Dat is weer het andere uiterste šŸ˜‰
Vaak is het wel zo, maar vaak is niet hetzelfde als altijd šŸ˜‡

Je kunt in januari 2023 al beginnen met de Weg met Vuurwerkangst-reeks: 7 gratis tips om de hel van de jaarwisseling voor je hond te verminderen. Kijk hier voor meer informatie; http://www.moniquebladder.nl/vuurwerkangst

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. 
Overname is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel via social media wordt op prijs gesteld.