Wanneer is angst bij je hond normaal en wanneer wordt het problematisch?

angst

Angst is een normale emotie. Ergens bang voor zijn maakt dat je voorzichtig bent in situaties die potentieel gevaarlijk zijn en dus vervelend voor je kunnen uitpakken. Dat geldt voor honden net zo goed als voor mensen. Het is een overlevingsmechanisme, een cadeautje van de natuur dat ervoor zorgt dat je niet in zeven sloten tegelijk loopt. Of elke keer opnieuw in precies diezelfde sloot natuurlijk!Als je hond af en toe bang is, hoeft dat niet meteen een groot probleem te zijn. Af en toe bang zijn, hoort bij het leven. Van mensen, maar ook van honden. Maar angst kan zeker ook problematisch worden. De hamvraag is: hoe bepaal je als eigenaar waar die grens ligt?

Ik zie in de praktijk dat het voor eigenaren maar wat lastig is om te bepalen wat gezonde angst is en wat niet. De ene eigenaar realiseert zich niet voldoende dat angst bij het leven hoort en denkt al dat er een probleem is als zijn hond af en toe schrikt. Terwijl de andere eigenaar een hond thuis heeft die de hele tijd bang is en er volledig van overtuigd is dat dat ‘gewoon’ bij het karakter van zijn hond hoort. Gezond schrikken heeft een leerfunctie en is dan ook helemaal prima. Maar als je hond heel vaak, lang of heftig bang is, dan moet er echt iets gebeuren.


Normale angst is snel voorbij

Honden kunnen angstig reageren op een onbekende situatie of omgeving. Dit zie je bijvoorbeeld als je je hond meeneemt naar de dierenarts of als je met je hond een gebouw binnenstapt waar jullie nog nooit eerder geweest zijn. Een hond kan ook schrikken van onverwachte geluiden, denk aan onweer of vuurwerk. Maar ook als er ineens een onbekend dier of mens voor hun neus staat, kan dat best even schrikken zijn. En als je je inleeft in je hond, is dat ook heel begrijpelijk.

Honden hebben allemaal een eigen karakter en een eigen voorgeschiedenis. Dit maakt dat honden heel verschillend reageren op prikkels die mogelijk angst op kunnen roepen. Ik vind een schrikreactie van zo'n tien seconden normaal. Daarna zou je hond moeten zien dat er niks aan de hand is en weer vrolijk door moeten gaan met waar hij mee bezig was.

 

Wees alert op de signalen van problematische angst

Als angst oncontroleerbaar wordt en het leven van jou en je hond beïnvloedt, dan moet je er iets aan doen. Dit is bijvoorbeeld als je hond agressief gedrag vertoont. Maar ook als je hond helemaal verstijft of in een hoekje wegkruipt en niet meer tevoorschijn wil komen, is dat geen goed teken. Vraag jezelf af waar je hond bang voor is, hoe lang de angstreactie duurt en hoe vaak dit voorkomt. 

Ik zie wel eens honden die helemaal niet meer naar buiten durven en alleen nog maar op de bank liggen. Dan is de situatie echt uit de hand gelopen. Naar buiten gaan is namelijk ontzettend belangrijk voor je hond. En waarschijnlijk ook voor jou! Dikke kans dat een van de redenen dat je een hond wilde, was dat je dan lekker samen kon gaan wandelen. Ik kom ook regelmatig tegen dat een hond zo bang is voor vuurwerk, dat hij niet meer naar buiten wil als de dagen korter worden. Dan is het ook echt tijd om in actie te komen.

 

Help je hond om zich lekker te voelen

Eerlijk is eerlijk: de ene angstreactie is vervelender voor jou als eigenaar dan de andere. Daarom krijgt een hond die uitvalt naar andere honden of zelfs naar mensen vaak eerder hulp dan een hond die zich uit angst stil terugtrekt en zich onzichtbaar maakt. 

Als je het mij vraagt, is het heel simpel: ook als overmatige angst niet direct ongemak oplevert voor jou als eigenaar, is het belangrijk om je te beseffen dat vaak en langdurig bang zijn grote impact heeft op het welzijn van je hond. Die zit namelijk niet lekker in zijn vel, iets wat op termijn gegarandeerd niet alleen voor mentale maar ook voor lichamelijke klachten zorgt. Dus: heeft jouw hond serieus last van angst? Help je hond dan om daar vanaf te komen. Dat kan onder meer door mijn lesprogramma te volgen: http://www.moniquebladder.nl/lesprogramma-angst