Wees de angst voor en begin op tijd met trainen

angst
angst-begin-op-tijd

Veel mensen trekken pas aan de bel als hun hond al zo bang is dat hij zelfs niet meer reageert op eten of te bang is om nog van de bank af te komen. Maar ik kan je beloven: op zo’n moment heb ik amper nog trucs om uit de kast te trekken om jou en je hond te helpen de ontspanning in huis snel weer terug te brengen. Het beste is dan ook om de angst altijd een stapje voor te zijn.

Angst is een ernstig probleem dat behoorlijk uit de hand kan lopen als je het laat liggen voor een later moment. Een hond die vaak angstig is, kan op termijn zelfs ernstige gezondheidsproblemen krijgen. In een eerder artikel schreef ik al eens over hoe angst een aanslag op het welzijn en de gezondheid van je hond is. Je moet dan denken aan een hoge bloeddruk, gewrichtsproblemen, maagproblemen of een verminderd immuunsysteem. Een hond die uit angst agressief gedrag laat zien, kan bovendien een gevaar vormen voor andere mensen en dieren in zijn omgeving. Maar hoe de angst zich ook uit, feit blijft dat jouw hond zich niet blij voelt. Door te investeren in training voordat je hond bang wordt, voorkom je problemen en creëer je een veilige en gelukkige omgeving voor je hond.

Nu investeren, later profiteren
Het is een stuk makkelijker om angst te voorkomen dan om het te genezen. Als je hond al bang is in bepaalde situaties, kan het best een uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat hij zijn ontspanning terugvindt. Angst is namelijk een krachtig overlevingsmechanisme dat alle aandacht van je hond opeist. Hierdoor is het voor jou haast onmogelijk om hem nog te bereiken. En zonder contact wordt trainen natuurlijk een beetje ingewikkeld. 

Daarom is het zo belangrijk om je hond proactief te laten wennen aan veel voorkomende en onvermijdelijke situaties. Zo kun je bijvoorbeeld op je vingers natellen dat er een moment komt dat je hond een lange autorit moet uitzitten. Als je dit langzaam opbouwt door eerst te oefenen met in- en uitstappen en daarna te wennen aan kleine blokjes om, investeer je in de toekomst. De kans dat autorijden geen stress op gaat leveren voor jou en je hond is dan een stuk groter.

Olievlek
Een andere reden om trainen vooral niet te lang uit te stellen, is dat angstgevoelens heel snel groter kunnen worden en zich als een olievlek kunnen verspreiden over andere situaties. Schrikt je hond bijvoorbeeld een paar keer van een bepaald geluid of object, dan bestaat de kans dat hij ook op andere geluiden en objecten angstig gaat reageren. 

Dit komt doordat honden de neiging hebben om te generaliseren, waardoor ze soortgelijke stimuli als bedreigend kunnen gaan beschouwen. Een hond die in eerste instantie alleen bang is voor vuurwerk, is dan ook ineens bang voor onweer, sirenes of andere harde geluiden. Ik schreef eerder over het risico van het verergeren van angst op de lange termijn. Door te beginnen met trainen voordat je hond bang wordt, help je hem om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en leer je hem om te gaan met verschillende situaties.

Als de wanhoop toeslaat
Eigenaren die pas aankloppen als de angst de regie al overgenomen heeft, zijn de wanhoop maar al te vaak nabij. En op zo’n moment is er eigenlijk nog maar weinig wat je kunt doen. Je kunt een bange hond natuurlijk altijd mee naar huis nemen of - als je hond juist in huis bang is - thuis een fijne veilige haven voor hem maken zodat hij weer wat tot zichzelf kan komen. En in bepaalde gevallen is medicatie een passend middel dat je in kunt zetten om de situatie snel houdbaarder te maken. Maar het enige dat echt helpt, is op tijd beginnen. 

Begin nu
Soms hoor ik mensen zeggen dat zij echt niet met hun hond naar de dierenarts kunnen, omdat hij zo bang is voor de dierenarts dat hij onderzoek en behandeling met agressie onmogelijk maakt. Als ik hen dan wijs op de mogelijkheid om hun hond een muilkorf om te doen, is het antwoord: dat is hij niet gewend. Terwijl dat dus iets is dat echt iedere hond moet leren, precies voor het geval dat een dergelijke situatie zich aandient. Als je pas aan een muilkorf gaat denken als je hond al dringend medische zorg nodig heeft, ben je echt te laat. Net zo goed is op 31 december beginnen met trainen voor vuurwerk ook volkomen zinloos: dat moet je in de zomer doen, of zelfs nog eerder. 

Wil je ook op tijd beginnen?
voordat je hond bang is?

 hierKijk dan hier!