Wat kun je doen als je hond belaagd wordt door een andere hond?

agressie uitvallen

Ik geef alvast een spoiler-alert.... Ik heb niet een eenduidig en makkelijk antwoord of oplossing. 
Frustrerend? Zeker... niet alleen voor jou als je dit leest als de eigenaar van een hond die inderdaad belaagd is of wordt. Ook voor mij. Want ik hou van kant en klare makkelijke tips om te geven, maar het kan nu eenmaal niet altijd. Dit is zo'n onderwerp waarbij het ook niet kan. Maar ik ga een poging wagen. 

In de Doet ie anders Nooit! Club (klik hier als je er ook wilt lezen!) wordt de vraag geregeld gesteld. Of de opmerking (vol begrijpelijke frustratie) gemaakt. 
Als je met een hond aan het wandelen bent en er komt een andere hond op je afgestoven, is dat meestal niet zo heel erg fijn. En al helemaal niet als jouw hond zich zorgen maakt over wat andere honden zouden kunnen doen. Misschien is dat wel de reden dat je hond uitvalt bijvoorbeeld. 

Het is iets dat lastig op te lossen is (zoals ik al aangaf). 
Het gaat namelijk niet over iets dat je zelf kunt doen, maar vooral over wat een ander doet. 
Daar zit de échte oplossing. 
En ik zeg altijd maar zo: er is er maar één die je echt kunt veranderen en dat ben je zelf. 
Op wat een ander doet, heb je maar weinig invloed. 

Ik zoek dus een oplossing voor alle frustratie en ellende vooral in het zoveel mogelijk voorkomen van confrontaties met andere honden. Ja ja, ik weet dat dat niet dé oplossing is. Sterker nog: daar schreef ik al meerdere artikelen over ;) Maar het is wel een eerste stap om de schade op alle fronten zoveel mogelijk te voorkomen. 
Leuk? Nee...
Oneerlijk? Absoluut. 
Verstandig: JAAAAA!!!

Begin dus daarmee; het voorkomen van. Maar ik weet ook dat we niet met zijn allen in Disneyland wonen waar het altijd allemaal gaat zoals wij het graag zouden willen. Dat er situaties zijn waarin je geen controle hebt over wat er gebeurt. Dat is dus ook belangrijk: je hebt geen controle over wat er gebeurt en dat maakt het ingewikkeld. 
Ik vind het ook lastig om een advies te geven in wat je het beste kunt doen. 
Om de doodsimpele reden dat elk advies dat ik hierin geef, ook een potentieel veiligheidsrisico is. 
Ik zie wel eens ideeën voorbij komen, waarbij ik vooral ook allerlei scenario's voor me zie van honden die door de manier van handelen juist meer agressie gaan inzetten. Of de agressie richten op jou als eigenaar. Hoe 'gedurfd' ook: ik vind het in het algemeen een onverstandig advies om tussen jouw hond en de aanvallende hond te gaan staan bijvoorbeeld. Zoals ik het ook onverstandig vind om tegen de hond te gaan schreeuwen. Of proberen de hond weg te schoppen of te slaan. 
En dan niet omdat ik het onaardig vind ten opzichte van de andere hond. 
Wat het wel is, maar je eigen hond gaat altijd voor wat mij betreft...
Maar ook vooral omdat je dus het risico loopt dat de hond zich op jou richt. 
En iedere hond kan bijten.. hoe erg het ook is als jouw hond jou bijt: ik zou geen advies durven te geven met als resultaat dat jij als eigenaar gebeten wordt. 

Ik kan je wel vertellen wat IK doe om te voorkomen dat mijn honden belaagd worden. 
Ik kies dus als eerste voor gebieden om te lopen waar ik overzicht heb op wat er aan komt. 
Zodat ik bij het zien van andere honden die ik niet ken, om kan draaien als ik het niet vertrouw. 
Ik lijn mijn honden altijd aan als ik andere honden zie, zodat ik in elk geval wel controle heb over ze. 
Want ook mijn honden zijn niet perfect en kunnen bananen in hun oren krijgen als ze een andere hond zien. Ik wil niet dat mijn hond een aanleiding is voor een andere hond. 
Verder probeer ik te zorgen dat ik tijdens mijn wandelingen ook afstand kan nemen van de plek waar ik eventuele andere honden tegen zou kunnen komen. 

En als dat allemaal niet het effect heeft dat ik wil en een andere hond komt op mij af? 
Dan strooi ik voer in de richting van de andere hond, terwijl ik naar de eigenaar roep dat mijn honden gevaarlijk zijn en bijten. Met twee grote zwarte honden, is dat beeld al makkelijk nogal overtuigend (terwijl de Spaniel degene is die blaft, maar dat terzijde :D)
Wat er vaak gezegd wordt in reactie op het strooien met voer: "ja maar misschien heeft de andere hond wel een allergie". Ja. Dat kan. En dat is sneu. Maar ik vind mijn eigen honden net een tikkeltje belangrijker. De eigenaar van die 'allergische hond' is verantwoordelijk voor het gedrag, veiligheid en gezondheid van zijn eigen hond. Ik voor die van mij. 

Andere opties die het risico verkleinen dat andere honden op jouw hond afstormen (omdat de eigenaar ze dan wél aan de lijn doet), is een muilkorf. Ik ben overigens geen voorstander van contact van de lijn als een van de honden een muilkorf om heeft, omdat die hond dan niet zich kan verdedigen mocht dat nodig zijn. Door de honden aan de lijn te hebben, is het risico dat dat gebeurt en je kunt niet ingrijpen een heel stuk kleiner. De ervaring leert dat eigenaren voorzichtiger zijn met het los laten als er een andere hond met muilkorf rondloopt. 

Een andere optie die vaak wordt aangedragen, zijn gele lintjes of dekjes/jasjes met daarop een tekst. Ik zal de laatste zijn die zegt dat je dat niet kunt proberen. Maar in mijn ervaring met een heleboel eigenaren van uitvallende honden, is het effect vaak minimaal. En heel soms juist het tegenovergestelde; omdat mensen niet kunnen lezen wat er op het dekje staat maar ze toch nieuwsgierig zijn, komen ze juist dichterbij. Als het voor jouw hond wel werkt; helemaal top natuurlijk! 

Heb jij een uitvallende hond? Wil je meer weten over dit onderwerp? 
Schrijf je dan in voor de lezing op 5 april 2023. Klik hier voor meer informatie. 

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel via de link op social media wordt op prijs gesteld.