Wat moét je meenemen tijdens een wandeling met je uitvallende hond?

agressie uitvallen

Het is niet altijd gemakkelijk om met een uitvallende hond te gaan wandelen. Behalve dat het lastig en vervelend is en je je misschien schaamt voor het gedrag van je hond, wil je er waarschijnlijk ook alles aan doen om het uitvallen te voorkomen, te stoppen of om de veiligheid van iedereen te waarborgen. Daarom is het handig om een checklijstje te hebben van de spullen die je nodig hebt om zo veilig en comfortabel mogelijk met je uitvallende hond te gaan wandelen. 

1. Ga NOOIT het huis uit zonder geurende, zachte en voor je hond zo aantrekkelijk mogelijke voertjes. Gebruik het voor de zogenoemde overlevingsvaardigheden als "snuffel" (over deze oefening geef ik af en toe een mini-training in mijn Doet ie anders Nooit! Club op Facebook). Maar zélfs als je hond buiten niet zo voergevoelig is, is het verstandig om voer op zak te hebben. Stel je voor dat jullie belaagd worden door een andere loslopende hond bijvoorbeeld. Dan kun je het voer gebruiken om naar de andere hond te strooien/gooien, zodat jullie iets meer tijd hebben om je uit de voeten te maken

2. Dat voer moet je natuurlijk snel en makkelijk kunnen pakken. Neem daarom een voertasje mee dat je om je jas/heupen kunt doen. Zodat je het altijd heel snel bij de hand hebt en niet eerst in de broek- of jaszak hoeft te graaien. 

3. Neem het favoriete speeltje van je hond mee, zodat je dat eventueel kunt inzetten als afleiding. Voor veel honden werkt bv. een bal aan een touwtje heel goed of een flostouw. Iets in de bek hebben, kan voor sommige honden heel goed een afleiding zijn. 

4. Dit geldt niet voor elke hond, maar voor sommige honden is het verstandig om een muilkorf mee te nemen of beter gezegd om die om te doen voordat je gaat wandelen. Er heerst nog onterecht een groot taboe op het dragen van een muilkorf. En dat is zo onwijs jammer, want iedereen die de hond wel geleerd heeft een muilkorf te dragen, neemt in mijn ogen pas écht verantwoordelijkheid voor zijn hond én beschermt zijn eigen hond vooral ook. Ik schreef eerder dit artikel over het taboe dat er is op het dragen van een muilkorf: http://www.moniquebladder.nl/blog/taboe-muilkorf

5. Gebruik een tuigje met twee bevestigingspunten voor je uitvallende hond. Een van de punten zit zoals 'gewoon' op de rug, het andere zit aan de voorkant van het Y-tuigje. Experts in het hondenlijf adviseren een Y-tuigje en geen tuigje met een band over de borst. Een tuigje met een Y-stuk aan de voorkant (zoals op de foto) geeft het minste risico op het belemmeren van de bewegingsvrijheid van je hond en daarmee het minste risico op pijn of een oncomfortabel gevoel.
Als je je hond aan de voorkant van het tuigje vasthoudt, heb je meer grip op waar hij met zijn lijf naar toe gaat, zonder dat je veel druk legt op zijn hals. Bovendien kun je op die manier hem ook relatief makkelijk uit balans halen op een zo min mogelijk invasieve en oncomfortabele manier.  
Het is overigens belangrijk dat je het bevestigingspunt aan de voorkant alleen gebruikt in moeilijke situaties en niet als standaard bevestigingspunt! Als je dat wel doet, is dat een fysieke belasting voor je hond die tot problemen zou kunnen leiden. Doe dat dus niet, gebruik het echt alleen voor lastige situaties waarin je inschat dat je misschien meer kracht nodig hebt om je hond uit een lastige situatie te halen. 

6. Om je hond in zo'n tuigje goed te kunnen aanlijnen, heb je een lijn nodig met twee musketonhaken. Aan elk uiteinde eentje. Als er tijdens de wandeling niets 'spannends' gebeurt, hou je de lijn gewoon vast aan het  stuk lijn dat je bovenop de rug bevestigd hebt. De lijn naar de voorkant laat je zodanig hangen dat het je hond niet hindert maar je hem wel kunt vastpakken als het echt moet en je meer controle nodig hebt. 

7. Voor elke hond, maar zeker voor uitvallende honden, is het belangrijk om ook te kunnen snuffelen tijdens een zogenoemde snuffelwandeling. Voor die wandelingen is het verstandig om een 5 meter lange biothane lijn te gebruiken. Die gebruik je dus NIET als je een rondje loopt in de wijk, waar je een groot risico loopt om andere honden tegen te komen. Het kan wel, maar dan moet je wel goed in staat zijn om op de juiste manier met die lange lijn om te gaan. Doe je dat niet, op een goede manier met die lange lijn omgaan, kan het uitlopen op een ramp. Ik schreef daarover eerder dit artikel: https://www.moniquebladder.nl/blog/lange-lijn

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming per mail. Delen van de link naar dit artikel (voor social media) wordt op prijs gesteld.