Moet je je zorgen maken over een bijtende pup?

agressie overig

Bijna elke puppy-eigenaar krijgt er mee te maken: bijten. En dan niet alleen in spullen als lijnen, de bank, je schoenen etc. Maar ook (of misschien juist wel) in handen, voeten, benen en visite. Het drijft sommige eigenaren tot wanhoop. Soms zijn eigenaren bang dat de pup als hij volwassen is hetzelfde gedrag zal laten zien. Ik kan deze eigenaren gerust stellen: bijtgedrag van pups, ook in handen, voeten etc, is normaal. Zeker niet prettig, maar niets om je zorgen over te maken. Wel is het goed te weten weet hoe je er op moet reageren, zodat het niet alsnog een probleem wordt! 

Met mijn eigen pup (inmiddels 7 maanden oud) heb ik het ook zelf weer meegemaakt. Puppytandjes zijn onwijs scherp en ze belanden in alles. Inclusief je voeten, handen en benen. Het is normaal dat je pup op die manier zijn tanden inzet. Ze verkennen de wereld om hun heen met hun mond, want tja… die handen ontbreken nog (zoals dat bij kinderen gaat). Het kan alleen behoorlijk pijnlijk zijn, zeker als je hond nog niet geleerd heeft dat het niet de bedoeling is. Hoe ga je met dit puppybijten om?

 Als eerste is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verkennen met de mond en bijten in reactie op een prikkel. Als het gaat om verkennen, is het relatief makkelijk om om te buigen:

1. Als je pup iets in zijn bek heeft wat niet de bedoeling is, ruil het dan voor iets anders dat interessant is. 2. Niet zomaar afpakken! Het risico bestaat dat je een hond creëert met bezitsagressie als je altijd iets afpakt zonder er iets waardevols voor terug te geven
3. Maak niet van alles wat je hond in zijn mond heeft, een punt! Mijn (een beetje crue instelling) is: wordt hij er ziek van of kan hij er dood aan gaan? Dan moet je zeker ruilen! Maar is het iets onschuldigs (een papieren zakboekje, een blaadje, een takje etc..): laat het hem dan vooral in zijn mond houden. Hoe vaker je het afpakt, hoe meer het een “ding” wordt en hij ermee weg gaat lopen. Als een soort spelletje. Waardoor je, als het wel in de categorie potentieel ziek/dood valt, misschien niet meer kunt ruilen omdat je hond geleerd heeft dat als je dan in de buurt bent, hij datgene gaat verliezen waar hij waarde aan hecht.

Prikkel
Als een pup bijt in reactie op een prikkel, kan het wat meer ingewikkeld worden. Als jij als eigenaar die prikkel bent, of het zijn je kinderen, dan gaat een veel gehoord advies “negeren” niet echt op. Want tja, probeer maar eens niets te doen terwijl die vlijmscherpe tandjes zich door je huid boren. En dan heb ik het nog niet over de bijna onmogelijkheid om je kinderen stil te laten zijn en niets te laten doen als ze door je pup gebeten worden…

Wat doe je dan wel?
Als je onderstaande punten aanhoudt, is de kans groot dat jullie redelijk ongeschonden deze lastige periode doorkomen.

1. Overprikkelde pups bijten sneller en harder. Zorg voor voldoende rust voor je pup. Gemiddeld heeft een volwassen hond zo’n 16 van de 24 uur slaap nodig en voor pups is dat nog veel meer. Als hij die rust niet zelf pakt, zorg er dan met behulp van een bench of hekjes ervoor dat hij wel voldoende slaap krijgt.

2. Doe je hond (alleen als je erbij bent!!) aan een hele dunne, lichte lange lijn als je kinderen in huis zijn. Dan kun jij zelf ingrijpen op het moment dat de pup in de rennende beentjes bijt. Hoe harder de kinderen gillen en hoe meer zij in paniek raken van de tandjes die natuurlijk pijn doen, hoe groter de kans dat de hond het als spel ziet of het spannend vindt. Waardoor hij blijft bijten. Als je zelf daar snel een einde aan kunt maken, voorkom je dit.

3. Leid je pup af met iets anders; voer of een speeltje bv. Let er dan wel op dat het een groot speeltje is (zie punt 5).

4. Straf je pup NOOIT voor dit bijten. Daardoor bestaat de kans dat je pup bang voor je wordt, waardoor hij juist sneller kan gaan bijten. Dan is het alleen vanuit een andere, zeer ongewenste emotie, die in tegenstelling tot het pijnlijke maar gedragsmatige onschuldige puppybijten wel tot echte problemen kan leiden.

5. Vaak bijten pups ook per ongeluk, hun coördinatievermogen is nog niet zodanig ontwikkeld dat ze goed het verschil zien tussen jouw hand en het speelgoed. Zorg daarom voor lang en groot speelgoed, zodat de oppervlakte waarin ze wel mogen bijten, groter is dan jouw hand. Gebruik je handen niet als speelgoed; je pup kent niet het verschil tussen erin mogen bijten uit spel of in andere situaties.

6. Sommige situaties zijn extra opwindend voor een pup. Denk aan kinderen die thuis komen van school, bezoekende vriendjes en vriendinnetjes, eigenaren die thuis komen. Het zijn situaties waarin je kunt voorspellen dat er een grote kans is op bijten. Neem je maatregelen. Zorg dat je pup aan de lijn is en heb iets bij de hand om hem af te leiden.

Het gaat écht over!

Ik werd ook moe van het puppy-bijten. Echt. Maar geloof me als ik zeg; het gaat écht over..
Als de tanden gewisseld zijn (tussen de vijf en zes maanden), wordt het snel minder. Bij Griffin leek het zelfs van de een op de andere dag verleden tijd te zijn 😉 Maak je dus vooral niet teveel zorgen!

Wanneer moet je je wel zorgen maken?
Soms blijft je hond ook na het wisselen bijten en doet hij dat nog steeds erg hard. Als het bijten gepaard gaat met grommen, fixeren en ander gedrag waar je een onderbuikgevoel bij krijgt, is het goed om stappen te ondernemen. Dat kan het verstandig zijn om contact op te nemen met een gedragstherapeut om te zien of dit nog steeds normaal gedrag is of dat het bijgestuurd moet worden.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Dit artikel mag niet zonder toestemming overgenomen worden of door de tekst te kopiëren en vervolgens te plakken verdeeld worden via sociale media. Delen van de link mag wel en wordt op prijs gesteld !