Een anti-blafband of een bench is de oplossing voor alleen zijn (grapje natuurlijk!)

zonder jou

De kans is groot dat je, als je een hond hebt die het lastig vindt om zonder jou in huis te zijn, op zoek bent naar een oplossing. Zodat je je eigen vrijheid weer terug krijgt. Veel eigenaren bekijken de mogelijkheden van een anti-blafband als de buren klagen over het janken, piepen of blaffen van de hond. Of kiezen voor de bench als de hond dingen sloopt tijdens het alleen zijn of onzindelijk is. Het lijken goede oplossingen, omdat buren (misschien) naderhand niet meer klagen en je je spullen (buiten de bench) heel houdt. Maar het is voor je hond verre van een oplossing. En het risico bestaat dat het voor jou voor de langere termijn ook nog meer problemen geeft. Het is dus een slecht idee om je heil te zoeken bij dit soort 'hulpmiddelen', die gebaseerd zijn op het afleren van gedrag van je hond als hij zonder jou in huis is. 

Laat ik gelijk twee belangrijke opmerkingen maken, voordat daar misverstanden over ontstaan. 
1. Ik snap de wanhoop en de frustratie die je voelt als je niet je huis uit kunt zónder je hond. Ik heb het dan niet over urenlang weg, maar een boodschapje of even bij je moeder op de koffie. Een uurtje of 3 - 4 uit huis zonder hond is geen gekke wens of een irreële verwachting. Helemaal niet. Maar... je hond moet het wel kunnen. En om het te kunnen, moet hij het geleerd hebben. Het is niet een handleiding die je hond er bij gekregen toen hij werd geboren, waardoor het voor hem vanaf het allereerste moment duidelijk is dat het alleen zijn niet iets is waar hij zich zorgen over moet maken. Hij moet het leren. 

2. Ik heb in de basis niets tegen de bench. Sterker nog: mijn eigen nu 8 maanden oude pup slaapt er de hele nacht in (met de deur open omdat er geen reden is om hem dicht te doen) en als ik naar een training ga waar hij even moet wachten, kan hij daar in blijven zonder mij (natuurlijk alleen als de temperatuur het toe laat ;) ) Bovendien gebruik ik de bench om het veilig te houden. Eén van mijn andere honden heeft bezitsagressie die onder controle is naar mijn andere volwassen hond en naar mij. Maar een pup van 8 maanden die ongecontroleerd haar eten probeert te pakken, is een disaster waiting to happen. Dus neem ik maatregelen en gaat Iloy in de bench met het eten. (Ik schreef in dit artikel al meer over de bench: http://www.moniquebladder.nl/blog/bench)

Waarom noem ik dan wel heel expliciet die bench als het gaat over het alleen zijn, in combinatie met bv. de anti-blafband? 
Omdat ik het in dit artikel heb over dingen die in de ogen van de eigenaar een oplossing zijn voor het probleem van alleen zijn voor de eigenaar.
Ik zal je uitleggen hoe dat zit. 

Als je hond sloopt of blaft (of onzindelijk is of niet meer wil eten of drinken of heel onrustig is), doet hij dat niet 'zomaar'. Hij doet dat hoogstwaarschijnlijk omdat hij zich op dat moment ronduit ellendig voelt. Hij is eenzaam en in paniek. En is mogelijk gefrustreerd omdat hij niet bij je kan komen. 
Als gevolg van die eenzaamheid en paniek, gaat hij bijvoorbeeld blaffen of slopen. 
Het is de manier van jouw hond om met die negatieve emoties om te gaan. 

In theorie kun je het blaffen tegen gaan door een band met bv. citronella of lucht om te doen. Die is zo ingesteld dat als je hond blaft, er een vieze geur of lucht uitgespoten wordt. Je hond schrikt en het kan zijn dat hij stopt met blaffen. 
Maar; die eenzaamheid is er natuurlijk nog steeds! 
Die is niet anders door de schrik van de geur of de lucht.
Sterker nog... de kans is groot dat je hond het nog vervelender gaat vinden om zonder jou te zijn, want nu kan het ook nog eens voorspellen dat er nog meer nare dingen gaan gebeuren. Zoals een vieze geur of de lucht. 
Dat maakt dat er een groot risico ontstaat dat je hond iets anders gaat doen om om te gaan met die eenzaamheid. Om die angst en die spanning niet te voelen. Het kan maar zo zijn dat je hond gaat slopen, niet meer wil eten of drinken, onzindelijk wordt of in een hulpeloosheid schiet. 
En dan noem ik nog niet eens dat het ook heel vaak gebeurt dat zo'n anti-blafband niet alleen afgaat als de hond blaft (dat is al erg genoeg) maar ook vaak afgaat als de hond helemaal niet blaft. Daarmee wordt het dus nog onvoorspelbaarder en nog naarder voor de hond. 
Alleen maar een slecht idee dus. 

De bench kán een handig hulpmiddel zijn bij het alleen zijn. Maar dan is er wel één heel belangrijke voorwaarde. En dat is dat de hond de bench een prettige plek vindt om te zijn. Dat het dus niet de plek is waar je je hond opsluit omdat hij anders de boel sloopt. Maar dat hij daar ligt omdat hij het fijn vindt. 
Dat betekent dat je de bench dus niet gebruikt voor het alleen zijn als hij piept, jankt, blaft of op een andere manier aangeeft dat hij zich er niet prettig voelt. 
Nu snap ik dat je, als je je pup begint te leren dat de wereld om hem heen niet uit elkaar valt als je er niet bent, dat je je spullen heel wilt houden (en pups bijten nu eenmaal makkelijk en vaak) en je pup ook veilig wilt houden. Maar dat kun je ook doen door een deel van de kamer af te zetten met een puppy-hekje met daarin dan bv. de bench. Zodat je hond er wel kan liggen, maar ook wel meer ruimte heeft. 
Als je hond eenmaal een negatieve associatie heeft met de bench, valt het niet mee om die te veranderen. En als het weggaan van jou betekent dat je hond op een plek moet zijn die hij vervelend vindt, dan kun je je voorstellen dat het alleen zijn nog minder leuk wordt dan het al is. 

Wat je dan wél moet doen als je hond het lastig vindt zonder jou? 
Daar is niet één simpele oplossing of toverstafje voor. Het antwoord bestaat uit meerdere dingen die je kunt doen. Een eerste stap (en niet dé oplossing!) is je hond iets zelfstandiger maken. Om dat te leren, kun je meedoen aan de gratis Magische Mat Challenge, die ik geef van 2 t/m 6 juli 2022. Je kunt je daarvoor hier aanmelden: http://www.moniquebladder.nl/mat-challenge

Op 6 juli (en op 10 juli in de herhaling) geef ik de gratis Masterclass: de 10 veel gemaakte fouten bij het leren alleen zijn (en hoe je het kunt oplossen). Opgeven kan hier: http://www.moniquebladder.nl/masterclass-alleen

Wil je gelijk aan de slag met training? Kijk dan eens hier: http://www.moniquebladder.nl/lesprogramma-zonder-jou

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel op social media van de link, wordt op prijs gesteld.