Hoe van alles van 'buiten' van invloed kan zijn op je hond binnen

zonder jou

Ziet er gezellig uit he? 
De honden (en de kat) op de foto die alles wat er buiten gebeurt, in de gaten houden. 
En als een hond geen issues heeft, dan is het ook een super leuk plaatje. 
Maar... 
Als je hond het lastig vindt om zonder jou in huis te zijn, is het goed om stil te staan bij wat er allemaal buiten gebeurt. Want dat kán van invloed zijn op hoe je hond het ervaart als jij er niet bent. 

Honden zijn sociale dieren en zijn dus van nature niet zo heel goed in het zonder gezelschap in huis zijn. Soms is het voldoende als er een ander levend wezen is, zoals bv. op deze foto een andere kat (en in dit geval ook nog een 2e hond). Maar heel vaak gaat het niet zo zeer om de aanwezigheid van een ander levend wezen, maar gaat het vooral om de afwezigheid van één (of meerdere) specifieke persoon. Een 2e hond erbij nemen is dus vaak niet een oplossing, voor je het weet heb je twee honden die het lastig vinden om zonder jou te zijn. Het kán werken, maar het is onverstandig om dat als algemeen advies op te volgen. 

Een belangrijk uitgangspunt voor het zonder eigenaar in huis zijn, is dat de hond zich op dat moment veilig en ontspannen voelt. Dat hij de eigenaar niet nodig heeft om comfortabel te zijn en lekker wat te kunnen eten, te kunnen spelen en/of te kunnen slapen. En daar kan dat wat er buiten de deur gebeurt, van invloed op zijn.

Als er bijvoorbeeld buiten geluiden te horen zijn die voor je hond spannend zijn en jij bent niet thuis, dan is de kans groot dat je hond zich dan meer onveilig voelt dan wanneer je er wel zou zijn. Wat nog wel eens gebeurt, is dat een hond vervolgens het alleen zijn koppelt aan iets vervelends. Dat een hond - op het moment dat jij het huis verlaat - verwacht dat er weer iets gebeurt waar hij van schrikt. Dit kan ertoe leiden dat de hond ineens problemen krijgt met het zonder jou in huis zijn. Dat gebeurt bijvoorbeeld nogal eens in periodes van vuurwerk of onweer. Zo heb ik ooit eens een hond begeleid die niet meer zonder eigenaren in huis kon zijn, omdat er een keertje de bliksem was ingeslagen. Vanzelfsprekend was de hond enorm geschrokken. Het had zo'n indruk gemaakt, dat de associatie gelegd was: als mijn eigenaren er niet zijn, dan gebeurt er iets ergs. 

Maar ook kleinere, minder indrukwekkende gebeurtenissen zoals bv. iemand die plotseling voor het raam staat of achter het huis, iemand die op het raam klopt of andere honden, mensen of verkeer voor de deur kunnen voor een hond zoveel onrust brengen, dat hij zich niet meer prettig voelt. Zeker als het vaker gebeurt dan één keer, kunnen die dingen samen zich opstapelen en het steeds spannender maken voor een hond om zonder eigenaar in huis te zijn. 

Soms is het zelfs zo dat andere heftige ervaringen van invloed zijn op het veiligheidsgevoel van de hond. Oók als de eigenaar bij die vervelende ervaring was. Het komt wel eens voor dat een hond bijvoorbeeld is aangevallen met verwondingen door een andere hond. En dat de hond na zo'n heftige ervaring niet meer zonder eigenaar in huis kan zijn. Die traumatische ervaring heeft ervoor gezorgd dat het veiligheidsgevoel van de hond in het algemeen is aangetast, waardoor het lastiger voor hem kan zijn om zelfstandig te zijn. 

Vanzelfsprekend heb je niet alles onder controle wat er buiten je huis gebeurt. 
Maar als je de gelegenheid hebt, probeer dan zoveel mogelijk prikkels van buitenaf te weren. 
Bijvoorbeeld door op een voor je hond prettig niveau geluid af te spelen dat ervoor zorgt dat binnen de prikkels van buitenaf minder goed te horen zijn. 
Of door de gordijnen of andere zonwering voor de ramen te doen zodat ze niet naar buiten kunnen kijken en er niet naar binnen gekeken kan worden. 
Of door bv. de poort naar je tuin op slot te doen, zodat er niet zomaar iemand achter het huis kan zijn. 
Of door de bel eraf te halen als je weg gaat (als je hond normaliter flink tekeer gaat als er iemand aan je voordeur staat)
Allemaal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat het effect van buiten op je hond binnen zo klein mogelijk is, waardoor hij zich prettiger voelt als je er niet bent. 

Heb je een hond die het lastig vindt om zonder jou in huis te zijn? Of heb je een hond die je om welke andere reden dan ook heel veel door het huis volgt, jouw schaduw is? Doe dan mee aan de gratis Magische Mat Challenge van 25 februari t/m 1 maart 2023. Meer informatie vind je hier: http://www.moniquebladder.nl/mat-challenge.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van een link naar dit artikel op social media wordt op prijs gesteld.