Doet jouw hond dit als jij niet in de buurt bent?

zonder jou

Ik denk dat het één van de grootste problemen is onder honden. Hoe ze zich voelen op het moment dat jij als eigenaar niet in huis bent. En je zou denken dat je als eigenaar prima herkent wanneer je hond daar problemen mee heeft. Want dan vind je vanzelf wel een briefje van de buren in je brievenbus. Toch? Of is je bank helemaal gesloopt als je weer in huis komt. Toch. Nou... dan weet je zéker dat je hond het lastig vindt. Maar het kan ook maar zo zijn dat je helemaal mist dat je hond het lastig heeft zonder jou. Dus: doet jouw hond dit als hij zonder jou in huis moet zijn? 

Het wordt nog wel eens 'verlatingsangst' genoemd. 
Problemen met het zonder jou zijn. 
Maar ik vind dat het woord verlatingsangst een verkeerd beeld en een verkeerde verwachting wekt. 
Dat je hond bang is om daadwerkelijk alleen te zijn. 
Zonder dat er iemand anders is. 
Je hond zielig en eenzaam, uren verlaten in zijn uppie in huis. 

En dat kan! Die honden zijn er. En waarschijnlijk vind je dat jouw hond niet binnen dat plaatje past. 
Maar dat betekent niet dat er niet iets aan de hand zou kunnen zijn. 
Iets dat je misschien mist. 

Het is voor de meeste mensen heel duidelijk. 
Als een hond blaft, joelt en jankt als je er niet bent, krijg je waarschijnlijk wel een reactie van de buren dat ze last hebben van de hond. Om bij stil te staan: ik ken diverse mensen in mijn omgeving die een hond hebben die tekeer gaat als de eigenaar niet thuis is. Maar die mensen kiezen ervoor om dit niet te melden bij hun buren. Bang voor 'gezeur en gedoe'.... Dus: hoe goed is de relatie met je buren? Zouden ze hier eerlijk over zijn, als jouw hond overlast veroorzaakt? 

Als een hond sloopt als je als eigenaar er niet bent, is het meestal ook duidelijk dat er een probleem is. Want tja: het 'bewijs' is overduidelijk als je weer thuis komt. 
Ook dan realiseer je je waarschijnlijk wel dat jouw hond een issue heeft met zonder jou zijn. 

Maar dan zijn er nog andere dingen die je hond kan doen, die kunnen wijzen op problemen met het zonder jou zijn. Gedrag dat subtieler is. Of dat het gedrag in situaties voorkomt waar je misschien nog niet bij stilgestaan hebt. Wat is gedrag en/of situaties waarbij je problemen met zonder jou zijn moet overwegen? 

- Als je hond je door het huis heen volgt en het lastig vindt om 'iets voor zichzelf te doen'

- Als je hond 's nachts onrustig is en/of blaft als hij niet bij jou in de buurt is

- Als je hond onzindelijk is, maar jij nooit ziet dat hij plast of poept omdat je dan niet in de buurt bent

- Als je hond de gehele periode dat jij er niet bent, voor de deur ligt waar jij het huis hebt verlaten of voor het raam ligt waar hij kan zien of jij thuis komt

- Als je hond heel opgewonden is als jij weg gaat en probeert te verhinderen dat je gaat

- Als je hond overenthousiast is als jij weer thuis komt

- Als je hond zijn botje niet aanraakt of niet drinkt als jij er niet bent

- Als je hond na elke paar minuten van plek verandert of onrustig door het huis loopt

LET OP: ik zeg NIET dat jouw hond absoluut en zeker een probleem heeft met het alleen zijn als hij één van deze dingen doet!! Kan ik niet genoeg benadrukken en om te voorkomen dat iedere eigenaar van een hond  die het leuk vindt om overal zijn nieuwsgierige neus in te steken, nu in de stress schiet! 

Maar... als je één van deze dingen bij je hond opmerkt, is het belangrijk dat je videomateriaal gaat maken van wat je hond doet als jij niet in de buurt bent. Het is normaal dat je hond even afwacht (en dat kan voor de deur of het raam zijn waar jij verdwenen bent) of je nog terugkomt. Maar als hij na een minuut of tien (grofweg, het verschilt natuurlijk per hond), nog steeds niet een plekje gevonden heeft waar hij lekker gaat slapen of gaat spelen of zijn botje/Kong leeg eet, dan is er wel reden om verder te onderzoeken of je hier iets mee moet. 

Het feit dat de buren niet klagen of dat er niets gesloopt wordt, is dus geen garantie dat je hond zich ok voelt als jij niet in de buurt bent. Daarvoor is het dus helemaal niet nodig dat je ook daadwerkelijk het huis verlaat. En is het ook niet nodig dat hij moederziel alleen is: voor veel honden geldt dat de aanwezigheid van een ander huisdier of zelfs een andere persoon ook onvoldoende is. En dat het gaat om jou! 

Vermoed je dat jouw hond het misschien lastig vindt om iets voor zichzelf te doen? Ik geef binnenkort weer de gratis Magische Mat Challenge, waarin je je hond leert om ook even iets zonder jou te doen. Je kunt je daarvoor hier opgeven: http://www.moniquebladder.nl/mat-challenge
De Challenge wordt afgesloten met een gratis masterclass: de 10 veel gemaakte fouten bij het leren alleen zijn (en wat je eraan kunt doen). Meer informatie vind je hier: http://www.moniquebladder.nl/masterclass-alleen

Wil je direct aan de slag met het niet alleen (of niet zonder jou) kunnen zijn van jouw hond? Kijk dan eens naar mijn lesprogramma Zonder Jou: https://www.moniquebladder.nl/lesprogramma-zonder-jou