"De training werkt niet want dan doet mijn hond niets"

agressie angst uitvallen zonder jou

Probleemgedrag van je hond kan op diverse manieren worden verminderd. Management is vaak belangrijk; daarmee voorkom je schade en zorg je ervoor dat de hond niet leert dat het ongewenste gedrag een effectieve oplossing is voor een voor hem lastige situatie. Vaak kun je dit management ondersteunen met bijvoorbeeld supplementen, medicatie, werken met de neus of één van de andere manieren waarop een hond minder stress ervaart. Daarnaast is training een belangrijk onderdeel van de aanpak. En hier gaat bij veel eigenaren nog wel eens iets mis...

Veel van het gedrag dat wij vervelend vinden ontstaat omdat de hond zich op dat moment niet prettig voelt. Hij voelt zich bedreigd of maakt zich zorgen (bij bv. angst voor vuurwerk), voelt zich eenzaam (bij problemen met het zonder jou zijn) of hij is boos of gefrustreerd (bij bv problemen met het verdedigen van de voerbak of speeltjes). Als je iets aan het probleem wilt doen, moet je naar mijn idee niet alleen het gedrag veranderen maar ook hoe de hond zich voelt. Dat heeft twee voordelen:
1. je lost daarmee het probleem op voor jou als eigenaar. Want als de hond zich niet meer bang, boos of alleen voelt, zal hij ook niet meer het daarbij behorende gedrag (waar jij last van hebt) laten zien.
2. je lost óók het probleem van je hond op, als je ervoor zorgt dat hij zich niet meer bang, boos of alleen voelt.

Om dat voor elkaar te krijgen, richt ik me in de training vooral op de emotie van je hond. Die wil je veranderen. Een stapsgewijze training is daarvoor het meest verstandige. En die stapsgewijze training, moet in elk geval aan één voorwaarde voldoen. 
En dat is dat je in de training een soortgelijke situatie nabootst als die wat je hond moeilijk vindt. 
Maar... het moet wel een heel stuk makkelijker zijn voor je hond. 
Zodanig veel makkelijker dat je hond NIET hetzelfde - ongewenste - gedrag laat zien!

Hier gaan veel mensen de mist in. 
Ze denken dat de training niet werkt, als ze niet een hond zien uitvallen, als ze niet een hond onrustig zien worden bij het weg gaan en als ze niet een hond zien schrikken als ze trainen met een geluidsbestand. 
Maar JUIST als je de hond niet ziet reageren, is de kans heel groot dat je wél stappen maakt. 
De kans dat de training succesvol is, is een heel stuk groter als je hond wel in een soortgelijke situatie terecht komt als die hij lastig vindt maar... die niet exact hetzelfde is als de situatie waardoor je hond bang, boos of eenzaam is. 
Een voorbeeld om het te verduidelijken. 
Als je hond bang is voor vuurwerk, kun je werken met een geluidsbestand met daarin de geluiden waar je hond normaliter op reageert. In de training ga je dan onder meer (het is niet het enige dat je doet), het volume heel zacht zetten. Zo zacht dat je niet iets ziet gebeuren bij je hond, hooguit een oortje dat beweegt waaraan je kunt zien dat je hond het geluid wel heeft gehoord. Maar je wilt verder geen enkele reactie!
In de loop der tijd kun je door de training het geluid steeds iets harder zetten en dat bv. ook gaan koppelen aan leuke dingen voor je hond (zoals voer of spel). 
JUIST door de hond niet te laten reageren, kom je verder. 

Een ander voorbeeld gaat over het uitvallen. Toen ik nog live-cursussen en consulten gaf, zeiden mensen altijd tegen mij: "maar moet je het uitvallen niet zien?!". Nee hoor... het uitvallen hoef ik niet te zien. Ik weet hoe een uitvallende hond eruit ziet en natuurlijk heb ik dan van de eigenaar al een beschrijving en misschien videomateriaal. Hoe vaker een hond leert dat het uitvallen effectief is (lees: ervoor zorgt dat de andere hond verdwijnt, hoe beter hij heeft geoefend en hoe lastiger het kan worden om het gedrag te veranderen. Want waarom zou je iets veranderen wat goed werkt?
Als je traint met een uitvallende hond, wil je dus dat hij naar de andere hond kan kijken zonder dat hij spanning opbouwt. Ik wil geen uitval: juist van het niet 'hoeven' te reageren leert je hond veel meer. 

Als je hond moeite heeft met het zonder jou in huis zijn, kun je gebruik maken van het zogenoemde geen aandacht signaal. Dat voorspelt voor je hond dat jij op dat moment niet beschikbaar bent voor je hond. Wat er vaak gebeurt is dat na verloop van tijd de hond het signaal ziet en vervolgens gaat slapen. 
"het werkt niet", zeggen mensen dan. 
Waarom niet? Vraag ik...
Hij reageert niet....
Nee, precies. Dat is precies wat je wilt! Dan ben je dus als eigenaar goed bezig. 

De beste training is net "under threshold"; dus onder de drempelwaarde. Hoe je dat doet, verschilt per probleem en per prikkel. Maar zorg ervoor dat je - ook in de training - je hond niet in het figuurlijke diepe gooit. Dat is eigenlijk altijd een slecht idee (je kunt hier meer lezen over dat 'diepe': http://www.moniquebladder.nl/blog/zwemles)

Wil je aan de slag met de vuurwerkangst van je hond? Vanaf 9 januari 2023 verstuur ik de Weg met Vuurwerkangst-reeks: 7 gratis tips om de hel van de jaarwisseling voor je hond te verminderen. Je kunt hier meer informatie vinden en je inschrijven: http://www.moniquebladder.nl/vuurwerkangst

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.