Heeft jouw hond ‘verlatingsangst’? Dikke kans dat er iets anders aan de hand is

zonder jou
lonely dog eenzame hond

Als een hond moeite heeft met alleen zijn, roepen eigenaren vaak dat hij verlatingsangst heeft. Maar een hond die het vreselijk moeilijk heeft als jij weggaat, heeft helemaal geen probleem met ‘angst’. De onderliggende emotie bij wat in de praktijk vaak ‘verlatingsangst’ genoemd wordt, is in de meeste gevallen eenzaamheid. En dat vraagt natuurlijk om een heel andere aanpak.

Om goed te begrijpen hoe dit precies zit, is het essentieel om voor ogen te houden dat een bange hond in feite bezig is met overleven. Angst is de emotie die ervoor zorgt dat een hond alles op alles zet om ervoor te zorgen dat een bedreiging niet zijn dood wordt. Dit geldt dus ook als dat waar hij bang voor is helemaal geen echte bedreiging vormt, zoals bijvoorbeeld het geval is bij vuurwerk. Het is belangrijk om niet te vergeten dat jij het onderscheid tussen een echte en een niet-echte bedreiging veel makkelijker kunt maken dan je hond. 

Het verschil tussen angst en eenzaamheid
Honden die moeite hebben met alleen zijn, zijn in de regel niet bang. Als je hond probleemgedrag laat zien als jij van huis bent - of als je alleen al aanstalten maakt om de deur uit te gaan of eventjes naar de wc gaat - dan is de onderliggende emotie eenzaamheid, géén angst. Die eenzaamheid kan omslaan in paniek en die paniek kan weer omslaan in frustratie. Afhankelijk van hoe je hond zich precies voelt, kan die emotie er dan voor zorgen dat hij de hele buurt bij elkaar blaft of huilt, weigert om te eten of drinken als jij er niet bent, onzindelijk wordt of de deur sloopt in een poging om bij jou te komen. 

Andere aanpak
Weten welke emotie ten grondslag ligt aan het probleemgedrag van je hond is superrelevant. Tenminste: als je geïnteresseerd bent in het vinden van een oplossing. Een bange hond heeft namelijk heel iets anders nodig dan een eenzame hond. Zo moet een hond die angstig is leren dat prikkels (bijvoorbeeld vuurwerk) geen gevaar voorspellen maar ‘neutraal’ zijn. Gewoon, het zoveelste wat er gebeurt in de wereld. Bovendien kan een bange hond flink opknappen van het inrichten van een plek waar hij zich helemaal veilig voelt. Maar als je hond spullen sloopt of de buren helemaal gek blaft omdat hij zich eenzaam voelt, heeft hij niks aan extra veiligheid. En jij dus ook niet. 

Leren om alleen te zijn
Een hond die last heeft van eenzaamheid moet leren dat het oké is om alleen te zijn. Hij heeft nog niet geleerd hoe hij onafhankelijk van jou moet functioneren, of is dit vermogen om welke reden dan ook verloren. In tegenstelling tot wat ik vaak hoor, is het dan ook geen goed idee om een hond die niet alleen kan zijn compleet te negeren. Het probleem is dat hij niet weet wat hij aan moet zonder jou, dat is niet ineens over als je hem negeert. Dikke kans dus dat de problemen alleen maar erger worden als jij ineens stopt hem aandacht te geven, omdat de paniek dan pas écht toeslaat. 

Gedoseerd negeren
Een hond die last heeft van frustratie uit eenzaamheid moet leren dat het prima is als hij soms geen aandacht krijgt. Dat er dan niks ergs gebeurt. Dit doe je door gedoseerd te trainen met het op de juiste manier negeren van je hond. Alleen de tijd opbouwen dat je hond alleen is, heeft dus ook niet zoveel zin. Vaak gaat dit tot een bepaald moment goed en slaan de stoppen dan ineens door. Je hond moet niet alleen leren dat hij alleen moet zijn, maar ook hoe hij dat doet. Dit vraagt om slimme training, niet om negeren. 

Kan jouw hond goed alleen zijn?
Vaak zijn het de honden die wel moeite hebben met alleen zijn, maar die geen herrie maken of rotzooi schoppen die het langste moeten wachten op hulp. Zij lijden in stilte. Het zijn de honden van wie het baasje zegt: ‘Mijn hond kan prima alleen zijn, ze ligt gewoon lekker op de mat te wachten tot ik thuis kom.’ Terwijl dat natuurlijk helemaal geen gezond gedrag is voor een hond. Vraag jezelf dus eens kritisch af: kan jouw hond écht goed alleen zijn, of is er stiekem toch sprake van eenzaamheid?

Wil je hier meer over weten? 

Schrijf je dan in voor de gratis masterclass: de 10 veel gemaakte fouten bij het leren alleen zijn: http://www.moniquebladder.nl/masterclass-alleen

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel via social media wordt op prijs gesteld.