"Dan kan hij er beter aan wennen...."

angst

Ergens snap ik de gedachte wel. Maar eigenlijk ook weer niet. Waar ik het over heb? Ik heb het over de 'oplossing' die veel eigenaren in hun hoofd hebben als hun hond bang is voor bijvoorbeeld vuurwerk, onweer of andere geluiden. Of bepaalde voorwerpen. Ze zoeken dan de dingen op die een hond spannend vindt. Want: "dan kan hij er aan wennen". Of: "hij went er vanzelf wel aan." Of: "zo merkt hij vanzelf dat er eigenlijk niet is om bang voor te zijn." Maar; zo werkt het niet voor bange honden. Voor (sommige) mensen misschien wel, maar honden zijn op dit vlak toch echt anders. En dat is belangrijk, want door je hond "er aan te laten wennen" op de verkeerde manier, wordt de angst vaak alleen maar groter. 

In het verleden werd de techniek geregeld toegepast. Het heet 'flooding', dus overspoelen als je het letterlijk vertaald. Het is methode die bij mensen kán werken, omdat wij logisch kunnen nadenken over hoe realistisch de angst eigenlijk is. 
Als vergelijk: je bent bang voor spinnen en je wordt in een ruimte gezet waarin veel spinnen in glazen bakken zitten. Je eerste reactie is waarschijnlijk dat je bang bent. Maar je kunt met je logica erover nadenken: ze zitten in glazen bakken én wat kan er nu eigenlijk écht gebeuren? Die redenatie kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk tot de conclusie komt: ik hoef er eigenlijk helemaal niet bang voor te zijn...

Honden kunnen voor zover we weten op basis van wat we in de praktijk zien, die logische gedachtensprong niet maken. Dus als je je hond in een situatie brengt waarin hij veel en langdurig datgene hoort of ziet waar hij bang voor is, is zijn angst 'gewoon' aanwezig. Hij kan er niet nadenken. En als hij niet weg kan en hij dus geen controle heeft, is er een reeële kans dat hij er alleen maar een traumatische ervaring bij heeft. 

Als je het vertaalt naar de dagelijkse praktijk, moet je dus niét met keukenkastjes gaan slaan om je hond te laten wennen aan harde geluiden. Of je hond meenemen naar die kliko of stofzuiger die hij eng vindt. Of heel hard onweer-geluiden opzetten als dat hetgeen is waar hij bang voor is. 
Daarmee wordt het probleem waarschijnlijk alleen maar groter. 

Moet je het geluid of het voorwerp dan altijd maar ontwijken? 
Nee. Dat is ook geen oplossing voor de lange termijn natuurlijk! 
Al was het alleen maar omdat je niet altijd álles kunt ontwijken. 
Onweer is niet te doen en vuurwerk in de dagelijkse praktijk ook bijna niet. 

Het is heel verstandig om daar iets aan te willen doen. En je hond dus wel te leren dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over dat geluid of dat voorwerp. Maar dat doe je gecontroleerde omstandigheden. 
Om dat goed te kunnen doen, moet je wat weten over hoe een hond leert. 
In de online gratis Pavlov's Challenge leg ik je dat uit. 
Aan de hand van een hele leuke oefening, samen met je hond. 

Wil je meedoen? Dat kan! 
We zijn afgelopen zaterdag van start gegaan, maar je kunt alles nog bekijken tot en met 9 juli 2023
http://www.moniquebladder.nl/pavlov
 
Op 4 juli 2023 is er 's avonds ook een gratis online masterclass: de 5 dingen die je moet weten om je bange hond te helpen. Opgeven kan hier: http://www.moniquebladder.nl/masterclass-angst