Hoe lang duurt het voordat je het probleem van je hond hebt opgelost?

overig

Het is logisch. Als je hond iets doet wat voor hem, voor jou of voor jullie omgeving vervelend of gevaarlijk is, wil je dat het zo snel mogelijk verandert. Dat het probleem zo snel mogelijk opgelost is. Eigenaren vragen daarom ook vaak: hoe lang gaat het duren? Maar dat is een hele lastige vraag om te beantwoorden. 

Als allereerste en allerbelangrijkste is het een moeilijke vraag, omdat je werkt met levend materiaal. En hoe dat verloopt, laat zich nooit echt goed voorspellen. Het is immers heel erg afhankelijk van het individu: de ene reageert nu eenmaal heel anders dan de ander. En dus maakt dat alleen al dat het lastig te voorspellen is. 

Daarnaast zijn er andere factoren die meespelen in het tempo waarin je verandering zou kunnen verwachten. Er zijn eigenlijk twee groepen factoren: 
a. wat je niet (meer) kunt beïnvloeden
b. wat je nog wel kunt beïnvloeden

Bij factoren die je niet meer kunt beïnvloeden of veranderen, moet je denken aan bijvoorbeeld:
- het ras (of de kruising)
- de eigenschappen van de ouders
- ervaringen (of gebrek aan) tijdens de socialisatie 
- leerervaringen in het verleden (denk bv. aan een trauma)
- de omgeving waarin de hond leeft en woont (voor sommige eigenaren te veranderen, voor anderen niet)

Dit zijn min of meer vaststaande gegevens, die je niet meer kunt veranderen maar die wel beïnvloeden welke verwachtingen je redelijkerwijs kunt hebben over het veranderen van emotie en gedrag. 

Stel je voor: je bent de eigenaar van een kruising Border Collie van een jaar oud, die achter fietsers en brommers aan rent. Navraag leert dat hij bij een broodfokker vandaan komt. Omdat  hij in de eerste drie maanden erg ziek geweest is, heeft hij weinig van de wereld om hem heen gezien. Hij woont in een drukke woonwijk langs een fietspad. 

Het zou irreëel zijn om in deze omstandigheden te verwachten dat je het gedrag van de hond volledig zou kunnen veranderen. Er is namelijk een aantal factoren dat van invloed is op het probleem en waar je niets (of weinig) aan kunt doen: 
* Border Collie: hebben 'drijven' aan de oppervlakte, zijn geboren om te drijven (waarbij ik overigens zeker niet zeg dat elke border die uitvalt naar verkeer drijft, lees daarover dit artikel)
* gebrek aan socialisatie bij de fokker en later door ziekte, zorgt ervoor dat de hond mogelijk niet de gewenste associatie heeft met fietsers en brommers
* de woonomgeving maakt dat de hond vaak wordt blootgesteld aan een voor hem moeilijke situatie, waarin hij veelvuldig kan 'oefenen' in zijn gedrag. (de woonomgeving is voor sommigen te veranderen, voor anderen niet)

Natuurlijk zijn er honden in een soortgelijke situatie die wél verbeteren. Het werken met levend materiaal maakt dat er ook dingen gebeuren die je niet verwacht 😉 Maar je mag er wat mij betreft niet van uitgaan dat je alles oplost, vanwege de bovengenoemde factoren. 

Bij factoren die van invloed zijn op de emotie en het gedrag én die je nog wel kunt veranderen, moet je denken aan: 
* frequentie van moeilijke situaties
* hoe vaak en hoe wordt er gecorrigeerd
* Welke activiteiten worden er gedaan
* Hoeveel rust krijgt de hond
* Hoe wordt er getraind

Het is belangrijk je op deze factoren te focussen als je iets wilt veranderen aan de emotie en het gedrag van je hond. Waarbij je de factoren die je niét kunt veranderen, in je achterhoofd moet houden omdat die de prognose beïnvloeden. 

Maar goed; daarmee heb je nog steeds geen antwoord op de vraag: hoe lang duurt het voordat je een probleem oplost? 
Nog steeds heb ik geen eenduidig antwoord voor je, want er zijn nog meer factoren die van invloed zijn op de kans op succes:
* wat is de onderliggende emotie en wat is het probleemgedrag? Het ene probleem is 'gewoon' makkelijker op te lossen dan het andere.
* de leeftijd van de hond. Het is overigens nonsense om te denken dat een oudere hond niet meer andere emoties en gedrag zou kunnen leren! De kans bestaat dat het wat langzamer gaat, maar het is zeker niet onmogelijk om met een oudere hond nog aan de slag te gaan
* hoe goed doe je als eigenaar dat wat nodig is?
* hoe vaak doe je als eigenaar dat wat nodig is? 
* wat doen anderen in relatie tot het gedrag van je hond? 

Zoals gezegd; een simpel antwoord is er niet te geven. Maar natuurlijk wil jij van mij een schatting. Anders zou je dit artikel niet lezen 😉 Laat ik me dus aan een grove schatting wagen, maar let wel op de disclaimer... Je kunt absoluut niet op basis van deze uitspraak conclusies trekken. Want zoals je ziet zijn er diverse factoren die samen bepalen wat de uitkomst gaat zijn. 

Heel grofweg kan ik zeggen dat je, als je serieus (!!!) en onder begeleiding aan de slag gaat met probleemgedrag, na drie maanden een substantiële verandering zou mogen verwachten. Let wel: ik zeg NIET dat het na 3 maanden opgelost is!! Zeker niet. Maar wel dat je enige verbetering mag verwachten. Als dat niet zo is, zou ik als gedragstherapeut pleiten voor een verdere analyse en kijken of er ergens iets bijgestuurd moet worden. 

Hoe lang het duurt voordat je het probleem écht opgelost is, is met geen mogelijkheid in te schatten. Ik kan alleen zeggen dat het maar zelden binnen de eerder genoemde drie maanden is. En dat het meestal een aantal maanden duurt voordat je echt succesvol bent (lees: het probleem is (zo goed als) opgelost).
En ik doe graag aan duidelijk verwachtingsmanagement: 
een probleem verdwijnt niet altijd volledig. Het is niet uitzonderlijk dat er een restje overblijft van wat je hond eerder deed. Zoals gezegd: je werkt met levend 'materiaal' en dat is niet volledig maakbaar aan wat wij graag zouden willen (of wat goed is voor je hond). 

Vragen over dit artikel?
Stel ze dan in de Doet ie anders Nooit! Club.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel d.m.v. de link op social media wordt op prijs gesteld.