Hoe gaat het eigenlijk met JOU?

agressie angst uitvallen zonder jou

Alles op mijn website draait om honden en hun gedrag. Om hun emoties en hun welzijn. Als ze uitvallen, als ze bang zijn, als ze problemen hebben met het zonder hun eigenaar in huis te zijn. Maar naar aanleiding van wat gebeurtenissen afgelopen week (en natuurlijk al eerder in het verleden), vond ik het deze week belangrijk om jou als eigenaar deze vraag te stellen: hoe gaat het eigenlijk met JOU?

Als je een hond in huis neemt, betekent dat voor de meeste mensen een aanpassing van hun dagelijks leven. Een ander ritme (zeker in het begin als je een pup hebt), andere gewoontes zoals uitlaten en lange wandelingen en rekening houdend met hoe lang je hond alleen in huis is of kan zijn. Dat is logisch. Dat maakt je een goede begeleider en is iets wat je ook moét doen als je een hond in huis neemt. Kun of wil je geen aanpassingen maken, past een hond niet in je leven, begin er dan niet aan. Dat is beter voor alle partijen: de hond, jezelf en de omgeving.
 
Laten we dat duidelijk stellen: een hond in huis vereist dat je je aanpast.
En ja: een deel van de mensen die ik begeleid, past zich onvoldoende aan aan de behoeftes van de hond. Als daar problemen uit ontstaan, zijn die problemen meestal ook weer redelijk snel opgelost, mits de eigenaar zich bewust wordt van wat zij moet veranderen. En dat dan ook daadwerkelijk wil of kan. 

Maar ik zie net zo vaak eigenaren bij wie hun hele leven draait om de behoeftes van de hond. Ze gaan niet op vakantie, want ze kunnen de hond niet bij een oppas laten vanwege probleemgedrag. Ze slapen niet meer bij hun partner in bed maar beneden op de bank omdat de hond niet alleen kan zijn (en dan heb ik het niet over een pup want dat is logisch maar over volwassen honden en al voor een langere tijd). Ze krijgen nooit visite, omdat de hond daar agressie naar laat zien. Kinderen krijgen geen vriendjes over de vloer om te spelen, want de hond vindt dat eng. Ze gaan niet sporten, want dan moet de hond alleen zijn in huis. Ze gaan er niet op uit, ondanks dat een psycholoog dat aangeraden heeft om uit een burn-out te komen, omdat de hond dan alleen is. Ze lopen op hun tandvlees, omdat de hond bang is voor alles en dus 24/7 begeleiding nodig heeft. 

Ik krijg er altijd buikpijn van. 

Want vanzelfsprekend vind ik dat een hond een zo goed mogelijk leven moet leiden. En dat er heel veel gedaan moet worden om zijn welzijn te garanderen. 
Maar tegelijkertijd vind ik ook JOUW welzijn heel belangrijk. 
Ik vind het niet ok als je geen sociaal leven hebt vanwege je hond (en je het wel graag wílt hebben 😉). Ik vind het niet ok als je niet aan je gezondheid kunt werken, vanwege de hond. Dat je overspannen raakt, vanwege de hond. 

Natuurlijk. 
Aanpassing van je leven aan je hond is ok. Zeker als dat voor een kortere periode is om je hond (en daarmee jezelf) te helpen. 
Maar laat het niet voor altijd zijn. 
JIJ bent ook belangrijk. 
Net als je hond. 

In de hondenwereld zie ik nog wel eens adviezen voorbij komen die volledig voorbij gaan aan wat je als persoon nodig hebt. Adviezen waarbij het alleen maar om de hond draait. Ik vind dat niet ok. Ik help honden. Maar ik wil ook mensen helpen. 

En het mooie is... vaak kan dat! En vaak ook zodanig dat ook de hond geholpen wordt. Dat betekent meestal wel dat je professionele hulp hierbij nodig hebt. Van mij 😉 of van mijn collega-gedragstherapeuten. Soms kom je dan tot de conclusie dat alleen jouw aanpassing onvoldoende is. Dat er een grens is. En dat je soms tot de conclusie komt dat er een einde is aan wat jij voor je hond kunt doen. Dat herplaatsing en soms zelfs euthanasie (als herplaatsing niet haalbaar is) verstandiger is. Dat is mega-verdrietig. En tegelijkertijd ook een taboe lijkt het. Maar kan óók een conclusie zijn die uiteindelijk voor je hond en voor jou toch het beste is. Ook al voelt dat meestal niet zo op dat moment.

Dus als jouw antwoord op mijn vraag: Hoe gaat het eigenlijk met JOU? is... mwoah.. niet zo goed (vanwege het probleem van je hond, met andere dingen kan ik je helaas niet helpen 😉😇). Aarzel dan niet en neem contact op! 
Je hond is het waard. 

Maar JIJ bent het ook waard!!!❤️

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel via de link wordt op prijs gesteld.