Alleen zijn is iets wat iedere hond moet leren

zonder jou
lonely dog eenzame hond

Honden zijn van nature sociale dieren. Dit betekent dat ze zich het fijnst voelen in gezelschap en dat ze van zichzelf niet weten hoe ze alleen moeten zijn. Dat is dus echt iets wat ze moeten leren en als eigenaar is het aan jou om hen daarbij te helpen. Dit betekent dat je je hond moet laten ervaren dat het leven ook helemaal oké is als jij er niet bent. En natuurlijk: dat je hond zich ook prima redt in afwezigheid van je partner, kinderen, andere honden en zelfs andere huisdieren. 

Als ik mijn honden alleen laat, volg ik altijd een vaste routine. Ik trek de gordijnen dicht, zet de televisie aan en geef ze alledrie een konijnenoor om op te knagen. Voor ik de deur achter me dichttrek, zeg ik: ‘Ik ga even weg, maar ik ben zo weer terug.’ Omdat het weggaan er altijd precies hetzelfde uitziet, weten mijn honden dus ook precies waar ze aan toe zijn. Die voorspelbaarheid maakt het alleen zijn hanteerbaar. Ze weten wat er gaat gebeuren en weten ook dat ik straks weer terugkom. Dat hebben ze immers al ontelbaar veel keren zo ervaren. 

Langzaam opbouwen
Let wel: het inzetten van routine werkt alleen bij honden die oud genoeg zijn om zich alleen te kunnen redden. Een hond jonger dan twaalf weken kan nooit alleen zijn, dat kunnen ze gewoon nog niet verwerken. Je kunt wel even naar de wc of douchen met de deur dicht zonder je pup, maar opbouwen kan pas als een hond minstens twaalf weken oud is. Wil je voor die tijd van huis, dan zul je dus een oppas moeten regelen om bij je pup te blijven.

Grenzen aan alleen zijn
Persoonlijk zou ik niemand aanraden om een hond langer dan vier uur alleen te laten. Ik doe dat zelf alleen bij hoge uitzondering. Zo wil ik op Tweede Kerstdag altijd naar het Top2000-cafe en een oppas vinden voor die dag is natuurlijk vrijwel onmogelijk. Maar in principe adviseer ik om vier uur aan te houden als de max. Kijk hiervoor ook goed naar je hond. Voor sommige honden is vier uur namelijk al veel te lang, terwijl ik ook honden ken die juist ontzettend opknappen van af en toe wat langer alleen zijn. Zeker voor rustige honden die in een druk huishouden wonen, kan dit een moment zijn om even volledig te ontprikkelen.

Eenzaam maar niet alleen
Wat veel eigenaren zich niet realiseren, is dat ook een hond die niet alleen is zich eenzaam kan voelen. Mensen zeggen dan: ‘Eenzaam? Maar er is toch nog een hond in huis!’ Maar een hondenvriendje kan lang niet altijd wegnemen dat je hond zich eenzaam voelt omdat jij weg bent. Een hond erbij nemen tegen de eenzaamheid van je eerste hond is meestal dan ook een slecht idee - een kwestie van uitproberen en bidden dat het werkt. Maar de kans dat het niet lukt is groot en dan zit je ineens met dubbel probleem. 

Ook een pup die in huis komt bij een oudere hond moet leren om alleen te zijn. Want zelfs als die oudere hond in jouw afwezigheid voldoende gezelschap is voor jouw kleine aanwinst, komt er natuurlijk een moment dat zijn maatje overlijdt. Die periode is vaak al moeilijk genoeg zonder dat je je hond dan nog vanaf nul moet gaan leren om alleen thuis te zijn. 

Routine helpt enorm
Routine helpt ontzettend bij het aanleren van alleen zijn. Dat dit ook de andere kant op werkt, zag ik bij een hond die helemaal uit elkaar viel omdat de eigenaren de bench uit huis gedaan hadden. Ineens jankte de hond - die eerst prima alleen kon zijn - alles bij elkaar als zijn eigenaren niet thuis waren. Dus zelfs het wegvallen van vertrouwde objecten kan eenzaamheid, paniek en frustratie oproepen. Dit herstellen kost tijd. Maar met de juiste training is het absoluut mogelijk. 

Kortom
Geen enkele hond kan uit zichzelf alleen zijn en ook honden die eerst prima alleen konden zijn, kunnen ineens last krijgen van probleemgedrag door eenzaamheid. Bijvoorbeeld door een verandering van leefomgeving, of omdat een mens of dier is weggevallen. Deze honden moeten opnieuw leren om alleen te zijn. Een routine geeft houvast, omdat het de situatie voorspelbaar maakt. Op A, volgt altijd B, volgt altijd … totdat jij weer lekker thuis bent. Zo leert je hond dat het allemaal oké is en raakt hij niet in paniek.

Heb jij ook een hond die het lastig vindt om zonder jou te zijn. Die je misschien heel veel achterna loopt in huis? Meld je dan aan voor de gratis Magische Mat Challenge: http://www.moniquebladder.nl/mat-challenge of een van mijn masterclasses over dit onderwerp: http://www.moniquebladder.nl/masterclass-alleen of http://www.moniquebladder.nl/masterclass-zorgeloze-pup

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel via social media wordt op prijs gesteld.