"Maar de ander laat zijn hond altijd los...." Over de grootste ergernis onder hondeneigenaren

agressie

Het is de meest gehoorde opmerking als ik met mensen praat over uitvallende honden. Op lezingen, tijdens workshops en in consulten. “Maar dan wandel ik ergens met mijn hond, doe ik hem aan de lijn als ik een andere hond zie en die eigenaar laat hem dan gewoon los lopen. Dus wordt het alsnog een probleem”. Met meestal een hoop verontwaardiging in de stem en een beschuldigende vinger. En terecht! Maar als we nu eens allemaal de hand in eigen boezem zouden steken?

Het is absoluut waar dat er een heleboel hondeneigenaren rond lopen die geen benul hebben. Hun hond zonder er bij na te denken laten afstormen op een andere hond, ook als die wél aangelijnd is. En laat ik hierin heel duidelijk zijn; ik praat dat op geen enkele wijze goed! Ik heb zelf te vaak ervaren hoe vervelend het is en hoor het zoals gezegd van bijna iedere eigenaar die ik begeleid. Maar er is een “maar”…

Op het gevaar af dat ik nu een beetje als een bekende Amerikaanse tv-psycholoog ga klinken; ik ben erg stellig van mening dat er maar één persoon is die je kunt veranderen, en dat ben je zelf. Dus hoe terecht de kritiek ook is op die eigenaar die zijn hond op jouw hond laat afstormen; wat je ook zegt en wat je ook doet zal hoogstwaarschijnlijk niet veranderen hoe en wat hij met zijn hond doet (of niet doet).

Keuzes
Het is daarom vooral belangrijk dat je ZELF in actie komt om ervoor te zorgen dat jouw hond niet meer of veel minder vaak in een moeilijke situatie terecht komt. Dat begint vooral met de eigen keuzes die je maakt. Jouw keuzes bepalen waar jouw hond in het dagelijks leven mee geconfronteerd wordt. Dus als je weer eens is overkomen dat iemand zijn hond op jouw hond laat af lopen, vraag je dan eens af.
Had ik dit kunnen voorkomen?
Was er niet een meer geschikte plek geweest om te wandelen?
Vaak hechten we zelf erg veel waarde aan wandelen in het bos of in het park. Ik geef toe; dat is voor een hond die comfortabel is met andere honden, niet zo heel erg. Maar voor een uitvallende hond is het het tegenovergestelde..
Als je nog denkt dat je vooral plekken moet opzoeken waar jouw hond in aanraking komt met prikkels die hij moeilijk vindt, raad ik je aan dit artikel te lezen!

Overlevingsvaardigheden
Als het je dan toch overkomt – want eerlijk is eerlijk;  je kunt nu eenmaal niet alle moeilijke prikkels in de wereld ontlopen – zorg dan dat je een aantal trucjes kent en je hond aangeleerd hebt om zo goed mogelijk de situatie door te komen. Beperk jezelf en je hond niet alleen tot goed de riem vast houden en hopen dat er niets gebeurt, maar zorg dat je een aantal “overlevingsvaardigheden” in huis hebt. Daar kun je in dit artikel meer over lezen.

De keuzes die je maakt en je overlevingstechnieken kunnen voor een deel voorkomen dat je in moeilijke situaties terecht komt. Daarbij neem je zelf het heft in eigen hand en laat je het niet afhangen van wat de andere partij doet als die op je af komt.

Zelfreflectie
En ik wil iedereen die wel eens gezegd heeft (en ik ben er daar ook één van) “maar die ander die laat zijn hond los en houdt geen afstand” willen uitnodigen om eerlijk naar zichzelf te kijken.
Kun jij oprecht zeggen dat jij jouw hond altijd aan de lijn hebt als er een ander persoon of een andere hond aan komt?
Is jouw antwoord “ja”?
Top!

Maar er zullen ook lezers van dit artikel zijn die, als ze heel eerlijk zijn, hun hond ook wel eens onaangelijnd naar andere honden of mensen toe laten gaan. Degene die een hond hebben die niet uitvalt, maar ook degene van wie hun hond soms uitvalt. Maar daarmee nemen ze dus een groot risico, want als het niet goed gaat, heeft de hond geleerd dat uitvallen werkt én is er mogelijk weer een hond bij die problemen heeft met andere honden.
Niet ok dus. Vind ik.
Ook niet als de ander zijn hond niet aan de lijn heeft. Of als jouw hond aan de lijn heftiger uitvalt dan wanneer hij los is. Als jouw hond potentieel kan uitvallen, vind ik dat het jouw verantwoordelijkheid is om controle te houden over jouw eigen hond. Want als hij onaangelijnd is, heb je die controle niet.

Als we nu allemaal, uitvallende of niet-uitvallende hond, met elkaar afspreken dat we als we een andere hond zien de lijn aan doen?
Altijd.
Waar je ook bent.
Zodat je op afstand met elkaar kunt bepalen of de honden los kunnen en contact kunnen maken. Zo blijft het voor iedereen veilig en prettig. Honden zonder probleem worden niet overvallen door honden die wel uitvallen. En honden die al uitvallen worden niet geconfronteerd met een prikkel die ze nog niet aan kunnen.

Collega’s Renate Steinfort en Jennifer de Jongh hebben de Hondenetiquette geschreven. Bekijk vooral de website en als je een hondenschool hebt of er lesgeeft; licht je eigenaren voor. Het is zo belangrijk!

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder toestemming. Delen van deze link wordt op prijs gesteld!