Een pilletje bij vuurwerkangst kan helpen, maar is geen quick fix

angst
hond medicatie

Veel eigenaren blijven het liefst zover mogelijk uit de buurt van medicijnen die hun hond zouden kunnen ondersteunen bij mentale problemen. Anderen grijpen juist naar een pil in de verkeerde veronderstelling dat het een wondermiddel is. Feit is dat medicijnen je hond ontzettend kunnen helpen bij het overwinnen van problematische angst, bijvoorbeeld voor vuurwerk. Maar dan moet je er wel op tijd mee beginnen. Want welke pillen je je hond ook geeft, medicijnen zijn nooit een quick fix

Natuurlijk grijp je niet voor iedere keer dat je hond een beetje schrikachtig reageert of op een andere manier niet lekker in zijn vel zit meteen naar medicatie. Dat is het ene uiterste. Maar als je het mij vraagt, hoef je ook niet te wachten tot de situatie volledig onhoudbaar is voordat je aan medicijnen gaat denken. Dat is dan weer het andere uiterste. Ergens in het gouden midden kan je hond ontzettend veel baat hebben bij het slikken van een hulpmiddel. 

Een serieus probleem
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: angst is een serieus probleem dat fysieke gevolgen kan hebben voor je hond. Als een hond fysieke klachten heeft, zullen weinig eigenaren aarzelen om hem de beschikbare medicatie te geven. Maar zodra het om mentale klachten gaat, lijkt die afweging te veranderen: zullen we het niet toch nog héél even aankijken? En dat begrijp ik heel goed. Maar in feite is het onderscheid tussen mentale en fysieke problemen helemaal niet zo strikt. 

Fysiek en mentaal gaan poot in poot
Als honden angst voelen, dan heeft dat invloed op de hersenen. Angst zorgt er namelijk voor dat er nieuwe paden aangelegd worden en hoe vaker je hond bang is, hoe dieper die paden inslijten. Dat is een fysieke component van terugkerende angsten. Ook is het zo dat neurotransmitters en andere stoffen een belangrijke rol spelen bij angst: wéér een fysieke component. Daarnaast zorgt een overmatige blootstelling aan stress voor een verlaagde weerstand. Dit houdt in dat honden met angstproblemen op termijn de meest uiteenlopende gezondheidsklachten kunnen ontwikkelen. 

Het overwegen waard
Angst is dus een serieus probleem met een fysieke component en kan ervoor zorgen dat je hond sneller ziek wordt. Als jouw hond veel last heeft van angst, is het dan ook absoluut de moeite waard om eens te overwegen of medicatie zou kunnen helpen. Let wel: medicatie op zichzelf is nóóit de oplossing. Het kan hooguit ondersteunen. Ook als je hond medicijnen slikt, zullen jullie samen moeten trainen om de angstgerelateerde problemen achter jullie te laten. 

Medicatie bij vuurwerkangst
Bij vuurwerkangst kunnen medicijnen op twee manieren helpen. In het moment zelf kunnen medicijnen het scherpe randje van de angstreactie afhalen. Maar ook in aanloop naar oud en nieuw, tijdens het trainingstraject waarin jij je hond leert om niet meer bang te zijn voor vuurwerk, kunnen medicijnen ondersteunend werken. In beide gevallen is het van essentieel belang dat je ruim voor oud en nieuw (lees: NU) gaat kijken of medicijnen jouw hond misschien zouden kunnen helpen. Dat lijkt misschien belachelijk vroeg, maar dat is het niet. 

Uitproberen en bijstellen
Er zijn verschillende medicijnen op de markt en iedere hond reageert anders op de verschillende werkzame stoffen. Je zult dus moeten onderzoeken welk type medicatie het beste werkt voor jouw hond. En daar komt meer bij kijken dan een paar dagen achter elkaar elke dag een ander pilletje proberen. Je moet sommige medicijnen namelijk rustig opbouwen én afbouwen als blijkt dat je toch naar een ander medicijn moet. Bij andere medicijnen hoef je geen rekening te houden met op- en afbouwen, maar is het wel zoeken naar de juiste dosering voor jouw hond. Die kan namelijk behoorlijk verschillen. De enige manier om erachter te komen hoe dit bij jouw hond zit, is uitproberen. Dat is niet anders bij mensen die bijvoorbeeld met antidepressiva beginnen. 

Begin op tijd 
Kortom: het is soms best een gedoe om vast te stellen wat het juiste middel is voor jouw hond én in welke dosering. Ik kom dan ook vaak tegen dat mensen heel stellig zeggen dat pillen niet werken voor hun hond, terwijl ze in feite niet de tijd genomen hebben om te onderzoeken wat wel en niet werkt voor hun hond. Begin dus op tijd als je wilt onderzoeken of medicijnen de weg naar een leven zonder vuurwerkangst voor jouw hond zouden kunnen verlichten. 

Wil je hier meer over weten?
Meld je dan aan voor de gratis reeks: Weg met Vuurwerkangst, waarin je vanaf vandaag (4 september 2023) 7 dagen lang allemaal gratis tips krijgt per mail. Wil je dat ook? Kijk dan hier: http://www.moniquebladder.nl/vuurwerkangst

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel via social media wordt op prijs gesteld.