Medicatie tegen angst hoeft echt niet het laatste redmiddel te zijn

angst

Veel eigenaren voelen ontzettend veel weerstand tegen het gebruik van medicatie bij probleemgedrag, waaronder angst. Ik ben daarentegen van mening dat medicijnen echt niet altijd het laatste redmiddel hoeven te zijn. Tuurlijk trek je niet voor ieder ongemak maar meteen medicatie uit de kast. Maar net zo goed als dat er situaties zijn waarin mensen baat hebben bij medicijnen om hen te ondersteunen bij mentale problemen, geldt dat ook voor honden.

Als honden bang zijn, werkt dat veel dieper door dan je kunt zien. Er worden nieuwe paden aangelegd in de hersenen en hoe vaker en heftiger de angst optreedt, hoe dieper die nieuwe paden inslijten. Voor de duidelijkheid: dit geldt dus niet voor zo nu en dan even gezond goed schrikken en daarvan leren. Maar het gaat wel op als je hond heel vaak heel erg bang is. 

Eerst alles geprobeerd hebben
Een veelgehoord bezwaar tegen medicijnen bij angst en andere emoties die probleemgedrag veroorzaken, is dat er een hoop troep in zit. De ‘grap’ is natuurlijk dat dit net zo goed opgaat voor pijnstillers, ontstekingsremmers en antibioticakuurtjes. De meeste eigenaren zullen bij een longontsteking, een gescheurde knieband of een giardia-besmetting niet eerst andere opties uitproberen. In die gevallen kiezen ze er wel voor om meteen medicatie in te zetten om het lijden van hun hond te verlichten.  

Fysiek of mentaal
En dat terwijl het onderscheid tussen fysiek en mentaal welzijn in feite behoorlijk arbitrair is. Vaak gaat er bij mentale gezondheidsproblemen namelijk ‘gewoon’ iets mis in de communicatie tussen neurotransmitters en andere stoffen die boodschappen overbrengen in de hersenen. Bovendien hebben die zogeheten mentale problemen vaak ook een behoorlijke impact op het lichaam. 

Maak een rationele afweging
Het is goed om dat voor ogen te houden als je de bijsluiter leest en ziet welke bijwerkingen eventueel kunnen optreden als je hond dit geneesmiddel inneemt. Er kleeft altijd een bepaald risico aan medicijngebruik. Dat begint bij mensen al bij paracetamol en vitamine C. Maar er kleeft ook een risico aan het niet gebruiken van medicijnen. Dit punt zien veel eigenaren over het hoofd. Het is dan ook belangrijk om je niet te laten gijzelen door dat gevoel dat je eerst alle andere opties uitgeput wilt hebben voordat je je hond pillen laat voorschrijven, maar om samen met een professional een rationele afweging te maken wat het beste is voor het welzijn van jouw  hond.

Doorbreek de huidige situatie
Het maken van die afweging is altijd een kwestie van maatwerk. Maar een hond die bijvoorbeeld zo bang is voor vuurwerk, onweer of andere geluiden dat hij in die angst blijft hangen en niet meer herstelt, zou een enorme verlichting kunnen voelen door medicatie. Zeker als hij inmiddels zo bang is dat hij de straat niet meer op durft - en dat komt vaker voor dan je denkt. En ook een hond die nog wel mee gaat wandelen maar buiten zo bang is dat hij grommend en blaffend de buurt doorgaat en amper aan ontspanning toekomt, kan baat hebben bij medicijnen. Dit geldt ook voor honden die door hun angst niet meer vatbaar zijn voor training, waardoor hun eigenaar hen niet meer kan helpen. Zulke honden kunnen niks meer leren, waardoor ze logischerwijs niet anders kunnen dan hun huidige gedrag keer op keer te herhalen. Naar voor hen, frustrerend voor hun eigenaar.

Altijd een tweetrapsraket
Medicijnen vertragen de schade die structurele angst aanricht in het brein van je hond. Het idee is dat dit werkt als een soort pauzeknop. Doordat de angst afneemt, is je hond bovendien weer bereikbaar. Dit zorgt ervoor dat jij hem weer kunt gaan trainen. Want wat je uiteindelijk natuurlijk wilt, is dat je hond uit zichzelf niet meer bang is in situaties die hem nu de stuipen op het lijf jagen. Ook zonder deze middelen. Medicijnen zijn dan ook altijd een hulpmiddel, geen oplossing. Pillen moeten altijd een tweetrapsraket vormen met doelgerichte training. Ik schreef daarover al eens eerder een artikel.

Complementaire middelen
Het is goed om ter volledigheid nog te benoemen dat je soms ook mooie resultaten kunt boeken met geneesmiddelen uit de complementaire hoek. Denk dan bijvoorbeeld aan Bach Bloesem, homeopathie of kruiden met een geneeskrachtige werking. Ook hiervoor geldt dat  het slim is om iemand te raadplegen die hier verstand van heeft. Het is namelijk lang niet altijd gemakkelijk om het juiste middel te vinden. En vergeet niet: soms is het ook echt niet genoeg. Wees in dat geval open minded genoeg om medicatie niet meteen uit te sluiten.

Wil je ook weten hoe jouw hond associaties maakt En zelf ervaren hoe je daarmee zijn gedrag (en emotie) kunt beïnvloeden?
Doe dan mee met Pavlov’s Challenge. Daarin gaan we aan de slag met klassieke conditionering. We starten op zaterdag 9 maart 2024. 

Kijk hier voor meer informatie of schrijf je meteen in voor de challenge