Dit is waarom jouw hond slecht bereikbaar is als hij bang is

angst
angst onbereikbare hond

Als je hond bang is, is hij slecht of zelfs niet bereikbaar. Dit tot jouw grote frustratie. Want hoe hard jij ook je best doet om de aandacht te trekken, je krijgt geen respons. Hierdoor wordt het voor jou haast onmogelijk om een positieve draai aan de situatie te geven. Maar hoe komt het eigenlijk dat jouw hond zich volledig terugtrekt in zijn eigen bubbel als hij bang is?

Een bange hond is niet of slecht bereikbaar omdat angst zo’n sterke emotie is, dat het de hond helemaal in beslag neemt. Hierdoor dringt niks meer tot hem door. De bedreigende situatie is op dit moment niet eens zozeer zijn hoogste, maar zijn enige prioriteit. En dat is hartstikke logisch: eerst maar eens zichzelf in veiligheid brengen, dan kijkt hij daarna wel weer een keer wat jij loopt te zwaaien en te roepen.

Een bron van onzekerheid en frustratie
Hartstikke logisch ja. En toch zorgt dit onderwerp in de praktijk voor veel onbegrip en frustratie bij goedbedoelende eigenaren die alles op alles zetten om de aandacht van hun bange hond te trekken en die vervolgens zelfs voor niks met zijn lievelingssnoepjes staan te zwaaien. Bij veel mensen slaat de twijfel toe: ligt het aan mij? Ben ik nou zo’n slechte trainer, heb ik nou toch de verkeerde snoepjes gekocht, of voelt mijn eigen hond zich misschien wel helemaal niet veilig bij mij?

Brad Pitt of een vrachtwagen
Ik leg mijn klanten vaak als volgt uit wat er in feite gebeurt als jouw hond niet meer reageert. Stel: ik vind Brad Pitt een knappe meneer. Ik heb daar niet veel voorstellingsvermogen voor nodig, want ik vind Brad Pitt een héél knappe meneer. Ik zou dan ook al-tijd opkijken als de beste man voorbij liep. Maar stel nou dat ik midden op de snelweg sta en er komt een vrachtwagen recht op mij af. Vol gas, bergaf en het ding is al gevaarlijk dichtbij. Reken maar dat ik dan naar de vrachtwagen kijk en niet naar Brad. Eerst niet-doodgaan, dan pas knappe mannen kijken.

Laat maar zitten, die biefstuk
Nou is jouw hond om te beginnen waarschijnlijk al niet geïnteresseerd in knappe Hollywood-acteurs. Tenzij ze met een biefstuk lopen te zwaaien natuurlijk. Maar als jouw hond even druk is met bang zijn voor vuurwerk, negeert hij zelfs een biefstuk die voor zijn neus zwaait. Ongeacht of jij die nou vasthoudt of Brad Pitt. 

Een bange hond verliest namelijk zelfs zijn interesse in eten. Dit komt doordat angst de eetlust van een hond onderdrukt. Dat is bij mensen niet anders. Jij vindt het toch ook ineens niet meer moeilijk om dat grote stuk chocoladetaart te laten staan als je erachter komt dat je huis in brand staat?

Alle alarmbellen verzamelen
Als jouw hond helemaal niet meer bereikbaar is, herinner jezelf er dan aan dat dit niet persoonlijk is. Ook in deze context komt de volkswijsheid dat niet de hele wereld om jou draait weer vrolijk om de hoek kijken. En gelukkig maar: nu jij het probleem niet bent, kun jij je gewoon weer bezighouden met de oplossing. En dat begint - zoals eigenlijk altijd - met je verplaatsen in je hond.

Angst is namelijk een krachtig overlevingsmechanisme dat zich niet zomaar aan de kant laat schuiven. En als jouw hond zo bang is dat jij hem zelfs met zijn favoriete snack niet meer kunt bereiken, dan moeten bij jou alle alarmbellen op vol volume afgaan. 

Het gaat om de angstervaring, niet om hoe reëel het gevaar is
Een hond die echt bang is, heeft tijd nodig om weer bereikbaar te worden. Als eigenaar moet je daarom geduld hebben en je hond de tijd geven om te kalmeren en er weer vertrouwen in te krijgen dat hij veilig is. Als je hond er nog niet aan toe is om te luisteren, gaat het je toch niet lukken om dit te forceren en werken je pogingen alleen maar averechts.

Het is ook belangrijk om je te realiseren dat het niet aan jou is om te bepalen hoe serieus de angstprikkel is. De ernst van de reactie van jouw hond bepaalt hoe serieus je zijn angst moet nemen. Ook al gaat het in jouw beleving ‘slechts’ om de stofzuiger of om het knisperen van een plastic zak. Je moet dealen met de ervaren angst, niet met hoe reëel die angst wat jou betreft in werkelijkheid is.

Wil je ook weten hoe je de emotie van je hond beïnvloedt? Doe dan mee met Pavlov’s Challenge. Daarin gaan we aan de slag met klassieke conditionering. We starten op zaterdag 1 juli 2023. De Challenge eindigt met een gratis Masterclass op dinsdag 4 juli 2023.

Kijk hier voor meer informatie of schrijf je meteen in voor de challenge