Hoe overleef je met je uitvallende hond (totdat training werkt)?

agressie

Een hond die gromt, blaft of op welke andere ongewenste manier dan ook reageert naar andere honden (of mensen) is voor een eigenaar geen pretje. Op zijn zachtst gezegd. Zeker niet omdat je hem hoogstwaarschijnlijk toch elke dag wel moet uitlaten en je een grote kans loopt dat je iets tegenkomt waar je hond op reageert. Wat kun je doen om die omstandigheden zo goed mogelijk door te komen?

Om verschillende redenen is het belangrijk dat je een uitvallende hond zo weinig mogelijk de gelegenheid/noodzaak geeft om te blaffen, grommen, aan de lijn te trekken etc.:

  • veiligheid voor de omgeving van je hond en je hond zelf
  • elke uitval levert hem extra stress op, waardoor zijn reactie in een volgende situatie weer makkelijker getriggerd wordt (lees hierover dit artikel)
  • elke keer dat een hond uitvalt, oefent hij zijn gedrag en wordt hij er “beter” in. Hij leert dat het gedrag effectief is en zal het daarom steeds vaker gaan herhalen. Als je het aantal confrontaties niet structureel kunt verminderen, is de kans dat je het gedrag van je hond gaat veranderen wel heel erg klein!

Overlevingstechnieken

Maar zoals gezegd; je zult je hond toch moeten uitlaten. Het begint natuurlijk met de keuzes die je zelf maakt in waar en op welke tijdstippen je met je hond gaat wandelen. Tussen de middag in de buurt van het park waar alle honden los lopen, is niet zo’n goed plan..
Maar zelfs als je die keuzes maakt, het kan zijn dat je in ons drukbevolkte land toch niet aan andere honden ontkomt. Dan is het handig om een aantal “overlevingstechnieken” te hebben, waarmee je de kans dat het tot een uitval komt, kunt verkleinen (let op: de kans! Een garantie is het niet maar het is de moeite waard om het te proberen.)

Als je een andere hond (of een andere prikkel waar je hond op reageert), aan ziet komen is het erg belangrijk dat je de focus van de hond op die prikkel kunt doorbreken. Meestal lukt dat niet meer met alleen maar een brokje voor zijn neus en moet je dus iets anders uit de kast trekken.

Dit zijn suggesties:

  • Zoek een barriere; een auto, een boom, een kliko. Maar nog handiger: leer je hond thuis (in een niet bedreigende situatie) om op commando achter jou te gaan staan. Want jij bent een barriere die je altijd “bij de hand” hebt.
  • Leer je hond thuis dat als je bv. zegt “feestje”, dat er allemaal brokjes op de grond terecht komen. Als je dit vaak genoeg oefent, zul je zien dat je hond op den duur met zijn neus naar de grond gaat op zoek naar brokjes omdat hij die verwacht. Als je dit vaak genoeg geoefend hebt, wordt het zo’n automatisme dat het de hond kan helpen zijn focus te doorbreken.
  • Laat je hond trucjes die hij kent of oefeningen die hij leuk vindt uitvoeren (handtouch, een dogdance-oefening etc.)
  • Als een hond op je af komt, gooi brokjes naar die hond toe en draai zelf om
  • Strooi voertjes op de grond om je hond te laten snuffelen (alleen als de andere hond aangelijnd is!)
  • Leer je hond thuis aan om op commando rechtsomkeert te maken als een leuke oefening, zodat je heel snel bij het zien van een prikkel de andere kant op kunt lopen zonder dat het voor de hond een signaal is dat er een dreiging is! Dat betekent dat je de oefening thuis eerst aanleert en daarna ook in diverse niet-bedreigende situaties oefent, zodat het commando voor de hond niet het teken wordt dat hij om zich heen gaat kijken op zoek naar de bedreiging.

Met deze overlevingstechnieken ga je het probleem van het uitvallen NIET oplossen! Ik kan het helaas niet mooier maken dan het is. Maar het is nodig om het gedrag niet te laten verergeren. Wil je het gedrag echt veranderen, dan is het noodzakelijk dat je gaat trainen. Maar zonder management (het voorkomen van confrontaties) heeft die training weinig zin!

Een manier om het uitvallen te veranderen, is BAT (Behavior Adjustment Training) van Grisha Stewart. Wil je zelf aan de slag om het gedrag van je hond te veranderen? Kijk dan hier voor een overzicht van de mogelijkheden. 

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming van de auteur. Vermelding van de link naar deze pagina, wordt op prijs gesteld.