"Hij wil alleen maar spelen": waarom gaat jouw hond liggen tijdens de wandeling?

agressie uitvallen

Jullie lopen samen in het bos en in de verte zie je een andere hond aankomen. Na verloop van tijd ziet jouw hond hem ook. Hij gaat liggen en wacht af totdat de andere hond in de buurt is. Op dat moment springt hij op en 'explodeert' hij. Hij rent rondjes om de andere hond heen, laat zich besnuffelen en maakt misschien zelfs wel een spelboog. Het ziet er allemaal uit alsof je hond wil spelen. Maar de kans is groot dat je al dit uiterlijke vertoon niet helemaal goed interpreteert. Er is mogelijk iets heel anders aan de hand dan spel! 

 Laat ik gelijk beginnen te zeggen dat het niet zo gek is als je het gedrag misschien verkeerd interpreteert. Het ziet er vaak ook uitnodigend uit, zo'n hond die gaat liggen en zich vervolgens in alle bochten wringt op het moment dat hij contact maakt met een andere hond. Maar het is goed je te realiseren waar al die 'bombarie' vandaan komt...
Heel vaak is het namelijk spanning en/of opwinding over hoe het contact met die andere hond gaat verlopen. Je hond is op zo'n moment niet heel erg ontspannen en hij weet niet zo heel goed wat hij met de situatie op dat moment aan moet.

Zijn gedrag is deels het gevolg van het feit dat zijn figuurlijke stress-emmertje zich vult (daarover kun je hier meer lezen: http://www.moniquebladder.nl/blog/korte-lontje). Het leidt tot de verstarring en later tot de 'explosie' van heftig gedrag. De stress-stoffen die vrij komen op het moment dat je hond het bijvoorbeeld spannend vindt, zijn dezelfde stoffen die een hond nodig heeft om in actie te komen. Dat vertaalt zich naar 'druk gedrag' op het moment van een wat spannende situatie. 

Daarnaast is de kans groot dat je hond in het verleden geleerd heeft dat hij vaak met dit gedrag 'weg komt'. Dat honden die zich niet al teveel zorgen maken over de interactie met anderen, zich niet zo snel bedreigd voelen door dit gedrag. Waardoor het ertoe leidt dat de andere hond niet met agressie of heftig reageert. Maar als je hond toevallig een andere hond treft die het ook wel wat spannend vindt, kan het zijn dat het opspringen als bedreigend ervaren wordt. En dat het dus wél leidt tot een gevecht of een conflict. 

Veel eigenaren hebben de ervaring dat als de hond daadwerkelijk zo gaat liggen, hij ook bij wijze van spreken met geen stok meer in de benen te krijgen is. Dat is ook logisch: je hond vindt het spannend en hij wil veel liever datgene in de gaten houden waar hij zich wat zorgen over maakt, dan mee lopen met jou. Hoe dat zit, dat in de gaten houden, kun je onder meer lezen in dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/spin
Als dat de situatie is bij je hond, is het verstandig om zogenoemde overlevingsvaardigheden te kennen. Dat zijn oefeningen waarmee je je hond - als je dat voldoende oefent in andere omstandigheden - mee kunt krijgen uit een lastige situatie. Dat kán ervoor zorgen dat het op zo'n moment makkelijker gaat. Overigens: er staat niet voor niets kán... Soms is het voor je hond zo spannend dat niets helpt, ook niet een goed aangeleerde oefening met een hoge graad van beloning. Er bestaan geen toverstafjes helaas....

Weet verder dat het dus een teken is dat je te dichtbij de andere hond bent. Jouw hond voelt zich niet echt comfortabel mee. En ja... dat kan al op tientallen, zelfs honderden meters afstand. Je helpt je hond het meest door hem mee te nemen een andere kant op, vóórdat hij gaat liggen. En nee: dat is niet dé oplossing.. Met alleen vermijden kom je er niet (http://www.moniquebladder.nl/blog/confrontaties-vermijden) Maar het is wel de eerste stap als je ervoor wilt zorgen dat je hond zich minder zorgen maakt over wat andere honden zouden kunnen doen en hoe zo'n ontmoeting zou kunnen aflopen. 

Wil je je hond ook een overlevingsvaardigheid leren?
Doe dan mee aan de gratis 4-daagse mini-training Leer je hond snuffelen op cue van 26 t/m 29 november 2022. Je kunt je hier aanmelden: http://www.moniquebladder.nl/mini-training-snuffel.
Het materiaal van die training is beschikbaar t/m 4 december, maar als je je aanmeldt voor de exclusieve Kijk eens naar je hond Club (http://www.petjeaf.com/moniquebladder) kun je twee weken langer oefenen en alle informatie bekijken. 

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, honden-gedragsspecialist. Overname van dit artikel is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel via social media wordt op prijs gesteld.