Heb jij een sociale hond? Help ons dan als je ons tegenkomt!

agressie

Opmerking: dit artikel is een fictief! Het is wel het verhaal van een heleboel klanten die om wat voor reden dan ook overal, niet alleen in losloopgebieden (!) loslopende honden tegenkomen...Het is vanuit de ik-vorm geschreven om eigenaren direct aan te spreken...

Heb jij een sociale hond die los kan lopen en zonder problemen met andere honden kan? Dan ben ik op zoek naar jou. Ik heb jouw hulp namelijk dringend nodig! Waarom? Dat kun je lezen in dit artikel en ik hoop dat je even de moeite neemt om het uit te lezen. Je zou me er erg mee helpen…

Het verhaal van mijn hond

Ik wil graag, als je het goed vindt, eerst iets over mijn eigen hond vertellen. Mijn hond is helaas niet (meer) zoals jouw hond. Dat vind ik erg jammer, maar het is wat het is. Als wij andere honden tegenkomen op straat, gaat hij uit zijn dak. Blaffen, grommen en aan de riem trekken. Als een andere hond in de buurt komt, probeert hij te vechten. Gelukkig heeft hij nog nooit een andere hond écht verwond, maar ik ben er wel bang voor.
Hij was niet altijd zo. Totdat hij een jaar oud was, heeft hij leuk gespeeld met andere honden. Groot, klein, het maakte hem allemaal niets uit. Totdat het een keer geen spel meer was en hij door een andere hond gebeten is. Geen hele grote schade, maar wel een tripje naar de dierenarts voor een aantal hechtingen en een antibiotica-kuur. Daarna is het begonnen, het maf doen aan de lijn….En ik mis het zo ontzettend.. het lekker onbezorgd door het bos lopen. Hij van de lijn en overal snuffelen en rennen, ik van hem en van de natuur genieten. Ik zou het zo graag weer doen. Maar ik durf gewoonweg niet. Dus eigenlijk ben ik wel een beetje jaloers op je.

We blijven proberen

Af en toe probeer ik het wel. Met hem naar een losloopgebied want ja.. hij moet toch ook af en toe eens lekker zijn energie kwijt kunnen en rennen. Meestal op een moment dat ik niet veel andere honden verwacht. Als het regent bijvoorbeeld. Of ’s morgens om zes uur. Meestal gaat dat dan goed, maar ook niet altijd. We komen dan een onaangelijnde hond tegen die, meestal met de meest vriendelijke bedoelingen, even wil komen kennismaken. Als ik die dan aan zie komen, doe ik mijn hond aan de lijn. Omdat ik 300% zeker weet dat als ik hem los laat lopen, het in elk geval ontaardt in een gevecht. En ik wil niet dat MIJN hond een andere hond bang maakt of verwondt. Want die kans is heel reëel. Ik weet dat het advies van “laat ze het maar uitvechten” nog steeds veel gegeven wordt. Maar de kans op bloedvergieten vind ik te groot en bovendien weet ik uit ervaring dat het er niet beter van wordt. (Wil je hierover meer weten, dan raad ik je aan dit artikel te lezen…).
Misschien ben ik jou wel eens tegengekomen in het losloopgebied, als eigenaar van een hond die geen problemen heeft met andere honden. Ik weet het niet. Die ontmoetingen zijn vaak zo hectisch en vervelend, dat een fatsoenlijk gesprek voeren er meestal niet in zit. Daarom probeer ik het op deze manier.

Mag ik je alsjeblieft vragen om je hulp?

Zou je, ook al is het een losloopgebied, je hond even bij je willen roepen en vast willen houden als je mij met mijn aangelijnde hond tegenkomt?
Zodat ik afstand kan nemen en kan passeren zonder dat er ongelukken gebeuren? Ik wil het namelijk zo graag veilig houden. Voor mijn eigen hond maar OOK voor die van jou.. Je hoeft je hond niet de hele tijd aangelijnd te houden.. Als we gepasseerd zijn, heb ik er geen enkel probleem mee als je je hond weer los doet. Als hij geen contact maakt of probeert dat te doen met mijn hond, kan jouw hond natuurlijk weer lekker rennen en genieten. En kunnen wij ook weer ongestoord verder onze wandeling vervolgen.

Ik kan natuurlijk ook allerlei argumenten bedenken waarom je me niet zou willen helpen. Het is een losloopgebied en dat betekent dat honden er niet aan de lijn hoeven. Daar heb je helemaal gelijk in. Ik kan je zeker niet verplichten om je hond aan de lijn te doen en dat is ook helemaal niet mijn bedoeling. Ik gun het iedereen dat hij met zijn hond onaangelijnd van de natuur kan genieten. Maar ik hoop zo op een beetje begrip.. Het begrip dat ook wij af en toe willen genieten en ik mijn hond de kans wil geven om lekker te rennen. Zonder dat hij gaten maakt… Het kost mij altijd maar even om mijn hond te roepen en aan te lijnen. Het is zo gepiept. Als je dat voor ons zou willen doen, zijn wij al ontzettend geholpen..

Niet jouw probleem

En natuurlijk is niet JOUW probleem dat mijn hond agressief is. Daar heb je helemaal gelijk in! Het is MIJN probleem, nou ja, eigenlijk dat van mijn hond en mij. En we trainen ons inmiddels suf, met ook wel degelijk resultaat. Maar elke keer dat het toch, om welke reden dan ook, een conflict wordt, doen we weer een heleboel stappen terug. Kan ik weer bijna opnieuw beginnen. Ik heb dus gewoonweg jouw hulp nodig. Om ervoor te zorgen dat mijn hond weer de hond wordt die ik had. Een hond zoals die van jou…

Als je je hond al even bij je roept en aanlijnt als je mij ziet aankomen; BEDANKT! Omdat ik vaak bezig ben mijn hond te trainen op dat moment om hem te leren niet uit te vallen, heb ik meestal niet de gelegenheid om het dan ook te zeggen. Maar weet dat ik het enorm waardeer!! Met dat relatief kleine gebaar help je mij (en duizenden andere hondeneigenaren in Nederland) ontzettend! Ik hoop dat er meer mensen komen zoals jij….

Het bovengeschreven stuk is fictief. Het is het verhaal is van de tientallen hondeneigenaren die mijn hulp ingeroepen hebben omdat ze een hond hebben die uitvalt naar andere honden. Maar het komt aardig in de buurt.. Als eigenaren aan het werk willen met hun hond via de in het algemeen succesvolle BAT-methode (Behavior Adjustment Training) (zoals ik dat ook zelf gedaan heb en nog steeds doe), om te voorkomen dat hij andere honden verwondt, is het gedrag van ANDERE hondeneigenaren meestal de grootste hindernis op weg naar succes. Terwijl het zo simpel zou kunnen zijn….

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, gedragstherapeut. Overname zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel wordt gewaardeerd!