"Vuurwerktraining werkt niet want mijn hond reageert niet op het geluidsbestand"

angst

Heel veel honden (en daarmee ook hun eigenaren) hebben serieuze problemen met vuurwerk. Het is hartstikke vervelend als je hond op 31 december en misschien ook op 1 januari niet of nauwelijks het huis uit durft. Daarmee krijgt jouw jaarwisseling waarschijnlijk ook een fikse domper en is het minder feestelijk dan je misschien zou willen. Natuurlijk is dat niet grappig. Maar voor een heleboel honden en hun eigenaren is het meer dan vervelend.

Al vanaf het najaar en doorlopend in de winter zijn ze bang om naar buiten te gaan, al dan niet alleen als het donker is of sowieso niet meer. Het leidt tot heel veel wanhoop, verdriet en frustratie. Ik kan daarom niet hard genoeg van de daken schreeuwen hoe belangrijk het is dat je gaat trainen. En dan hoor ik tot míj́n frustratie heel vaak: "het werkt niet want mijn hond reageert niet op het geluidsbestand". Met als resultaat dat de handdoek in de ring gegooid wordt en hond (én eigenaar) alle ellende maar ondergaat. Maar dat hoeft écht niet! 

Angst voor harde geluiden zit soms "in" een hond. Net als dat wij bang kunnen zijn voor bv. spinnen, slangen of muizen zonder dat we daar ooit een negatieve ervaring mee gehad hebben, kunnen honden aangeboren bang zijn voor harde geluiden. Soms heeft die angst een relatie met dat de hond nooit geleerd heeft dat een harde knal niet het einde van de wereld betekent, maar dat er iets leuks kan gebeuren. Of dat het simpelweg een neutraal iets kan zijn. Dat zou onderdeel moeten zijn van de socialisatie van elke pup.
Een andere manier waarop honden aan deze angst 'komen', is door een vervelende ervaring. Het alom bekende verhaal van de hond die geschrokken is van een harde knal door mensen die bij het vuurwerk afsteken geen rekening houden met een voorbij komende hond. 

Hoe je hond ook aan de angst gekomen is, maakt eigenlijk niet uit. Feit is dat die angst eigenlijk nooit vanzelf minder wordt. Of: hetzelfde blijft. Angst voor harde geluiden zoals vuurwerk heeft de nare 'eigenschap' dat het heel vaak na verloop van tijd erger wordt. Daar waar het vaak begint met de angst voor 'alleen maar' een harde knal, komt er vaak steeds meer bij. Van alleen maar harde knallen van vuurwerk, wordt het ook een knalpijp van een auto, een deur die hard dicht slaat, iets dat op de grond valt tot zelfs het klikken van een balpen. De hond wordt voor steeds meer dingen bang. 

Het is daarom belangrijk om snel te reageren als je ziet dat je hond geluiden spannend vindt. Een van de manieren waarop je dat kunt doen, is met behulp van geluidsbestanden. En hier gaat het (tot mijn grote frustratie) heel vaak mis. 

Dat het mis gaat, kan om een aantal redenen zijn:
1. Je dénkt dat je hond met name reageert op het geluid, maar dat is niet het voornaamste. Of niet het enige. Misschien dat de geur leidt tot angst. Misschien leidt de trilling tot angst. Misschien leidt de flits die samengaat met de knal tot angst. Of is het geluid waar je mee oefent niet hetzelfde als het geluid waar je hond bang voor is. 

2. Je hond weet dat er binnen niets is om bang voor te zijn bij het horen van een geluid. Maar als hij buiten is, is dat anders. De zogenoemde context speelt een belangrijke rol. Ik heb daarover het een en ander uitgelegd in dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/context

3. Het geluidsbestand dat je gebruikt voldoet niet aan de technische eisen om het geluid zo echt mogelijk te maken. Er zit echt verschil in geluidsbestanden die je bv. van YouTube af speelt en geluidsbestanden die er voor samengesteld zijn. 

4. Je denkt dat je hond moét reageren. Terwijl dat eigenlijk iets is wat je niét wilt. Je wilt dat je hond het geluid wel waarneemt maar er niet ongerust van wordt. En dus eigenlijk geen reactie laat zien. De meeste eigenaren worden daar wat nerveus van. Omdat ze geen gedrag zien bij de hond, denken ze dat het niet werkt. 

Dus: vuurwerktraining is meer dan een YouTube-video opzetten en dan komt het goed. Heel soms gaat het inderdaad zo makkelijk. Maar vaak is er meer nodig, zoals een goede analyse wat nu precies de prikkel is voor je hond. Welk geluid lokt de angst het meeste uit. En is het wel het geluid of is het iets anders? Als het iets anders is, moet je vaak enigszins creatief zijn in je training. Bv. werken met echt vuurwerk maar dan op een hele grote afstand en zo zacht mogelijk. Of op zoek gaan naar geluiden die er enigszins op lijken en daarmee trainen. Of kijken of je d.m.v. een klappertjespistool bv. wel de geur kunt nabootsen. Er is best het een en ander mogelijk, als je maar weet waar je hond op reageert. 

Op welke plekken is je hond bang en zit er een verschil tussen binnen en buiten? En misschien ook tussen wanneer het nog licht en donker is. Of op welke plekken je wandelt? Ook die gegevens neem je mee in je training en daar pas je de training op aan. 

Maak gebruik van goede geluidsbestanden. In mijn lesprogramma over angst voor harde geluiden (http://www.moniquebladder.nl/lesprogramma-angst) adviseer ik de bestanden van Sounds Scary, die te vinden zijn op de website van DogsTrust (die vind je hier: https://www.dogstrust.org.uk/dog-advice/understanding-your-dog/sound-therapy-for-pets). 

Als je oefent, zorg dan dat je juist zo weinig mogelijk ziet in de eerste fase van je training. In de tweede fase ga je het continue geluid koppelen aan iets leuks en in de derde en laatste fase oefen je plotselinge knallen (of andere geluiden). De training omvat meer dan ik in een artikel kan beschrijven, daarvoor verwijs ik je graag naar mijn online cursus:http://www.moniquebladder.nl/lesprogramma-angst

Je kunt in januari 2023 al beginnen met de Weg met Vuurwerkangst-reeks: 7 gratis tips om de hel van de jaarwisseling voor je hond te verminderen. Kijk hier voor meer informatie; http://www.moniquebladder.nl/vuurwerkangst

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname van dit artikel is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel d.m.v. de link op social media wordt op prijs gesteld.