Durft jouw hond met oudjaar de straat niet op? Leer je hond NU om in de tuin te gaan

angst
hond in de tuin

In de ideale wereld help je je hond natuurlijk vóór oud en nieuw van zijn vuurwerkangst af. Dat is uiteindelijk voor iedereen veruit het fijnste: je hond wordt dan niet meer geplaagd door angst en stress, waardoor jullie tijdens de jaarwisseling gewoon jullie vaste ommetje kunnen lopen. Maar helaas beginnen veel mensen te laat met trainen. Omdat je hond de boel natuurlijk niet kan ophouden van het eerste tot en met het laatste rotje, zul je dan op zoek moeten naar een second best-oplossing. Je hond leren om in de tuin te gaan, is zo’n oplossing. 

Ik kan de gesprekjes die ik in aanloop naar de jaarwisseling heb met eigenaren van honden met vuurwerkangst zo uittekenen. Eén van die standaard gesprekjes gaat zo:

Eigenaar: ‘Mijn hond durft rond oud en nieuw niet eens naar buiten als hij supernodig moet.
Ik: ‘Dan laat je ‘m z’n ding toch in de tuin doen.’
Eigenaar: ‘Ja, maar dat doet hij ook niet, want dat is hij niet gewend.’ 
Ik: ‘Dan moet je hem dat leren.’

En daar zit ‘m meteen de crux. Ik weet dat ik zo langzamerhand een beetje als een vastgelopen audio-opname begin te klinken, maar zelfs met de second best-oplossing moet je op tijd beginnen. Ik kan het niet mooier maken: als jouw hond vuurwerkangst heeft, dan moet je in de aanloop naar de jaarwisseling aan de bak. Anders loop je als de eerste knallen klinken gegarandeerd tegen problemen aan.

In de tuin of op het balkon
Als je te laat bent met trainen - of als de training om wat voor reden dan ook niet op tijd het gewenste effect heeft - dan kan het maar wat handig zijn als je hond rondom de jaarwisseling in de tuin of op het balkon kan poepen en plassen. Helaas zal een hond die dat niet gewend is, dat niet altijd willen. Oók niet als de nood heel hoog is. Als dat voor jouw hond geldt, zul je dit dus moeten aanleren voordat hij weer helemaal overweldigd wordt door vuurwerkangst. Want als dat eenmaal het geval is, dan kun je trainen wel vergeten.

Net als een puppy
Een hond leren dat hij zijn behoefte in de tuin mag doen, gaat precies hetzelfde in zijn werk als het zindelijk maken van een puppy. Kies een plek in de tuin of op het balkon en breng je hond daar na ieder eet- en drinkmoment én op jullie vaste wandeltijdstippen naartoe en moedig hem aan om zijn ding te doen. Doet hij dat? Dan prijs je hem zodra hij klaar is natuurlijk uitbundig. Hoewel de opluchting zélf in de praktijk voor de meeste honden beloning genoeg is. 

Praktische tips 

  • Heb je alleen een balkon? Dan kun je ook een soort kattenbak maken, bijvoorbeeld van de lekbak die onder de wasmachine staat met daarin gras of grind. 
  • Honden zijn vaak zindelijk op een specifieke ondergrond. Waarschijnlijk doet jouw hond het altijd óf op gras, óf op steen, óf op … Zorg dat de plek die je aanwijst aansluit bij de voorkeursondergrond van jouw hond en je zult zien dat de training een stuk vlotter gaat. 
  • Vind je het allemaal prima rondom de jaarwisseling en eventueel in andere uitzonderingssituaties, maar wil je niet dat je hond altijd in de tuin gaat? Zet dan een stuk van de tuin af. Dan kun jij zelf bepalen wanneer je tuintoilet geopend is. 

De keuze is simpel
Niet iedereen wordt enthousiast van het idee van poepen en plassen in de tuin. En dat begrijp ik best. Maar als je hond écht bang is voor vuurwerk en het lukt niet om dat af te leren voordat de eerste vuurpijlen de lucht in gaan, dan komt de keuze in de praktijk hier op neer: óf je wijst een plekje aan in de tuin en neemt de tijd om je hond hieraan te laten wennen, óf je laat hem rondom de jaarwisseling in feite creperen tot hij uit elkaar klapt. 

Een veilig plekje 
Als je het zo op papier ziet, klinkt het natuurlijk vreselijk onaardig. Maar het is belangrijk om voor ogen te houden dat voor een hond met vuurwerkangst een ommetje lopen op een bepaald moment simpelweg geen optie meer is. Wij mensen vergeten weleens dat de reden dat onze hond in zo’n geval weigert om de straat op te gaan, is dat hij echt denkt dat hij daar in levensgevaar is. Precies daarom heeft hij jou dus heel hard nodig om een veilig plekje te maken waar hij alsnog zijn behoefte kan doen. 

Enne … als je zelf een keer geen ommetje kunt maken, bijvoorbeeld omdat je ziek bent, kan het ook nog eens hartstikke handig zijn dat je je hond geleerd hebt om in de tuin of op het balkon te gaan. Aan de slag dus!

Wil je hiermee aan de slag?
Wil je direct aan de slag met het lesprogramma Angst? Dat kan! Voor meer informatie en om je aan te melden, kun je deze link gebruiken: https://www.moniquebladder.nl/lesprogramma-angst

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel via social media wordt op prijs gesteld.