Valt jouw hond uit? Dan is hij waarschijnlijk bang

agressie uitvallen

Valt jouw hond uit naar andere honden of misschien naar mensen? Dan heeft dat waarschijnlijk een behoorlijke impact op jullie dagelijkse ommetjes. Lekker ontspannen samen wandelen zit er dan vaak niet meer in. Niet leuk voor jou natuurlijk, maar sta je er ook voldoende bij stil hoe naar dit is voor je hond? In verreweg de meeste gevallen zit onder de agressie die jij ziet namelijk een hardnekkig gevoel van angst. 

Je bent aan het wandelen en ineens valt je hond uit naar een andere hond of naar een nietsvermoedende voorbijganger die dit waarschijnlijk niet bepaald kan waarderen. Laat je dit gedrag gaan, dan kan je hond op termijn zelfs overgaan tot bijten en aanvallen. Oftewel: als jouw hond uitvalgedrag laat zien, dan moet je daar iets aan doen. Om te voorkomen dat het gedrag ondanks jouw goede bedoelingen alleen maar erger wordt, is het belangrijk om je hond niet te straffen. Dit werkt averechts. De enige aanpak die écht werkt, is het vaststellen en wegnemen van de oorzaak. Pas als je hond zich weer prettig voelt, stopt hij met uitvallen. 

Net mensen

Veel mensen interpreteren het uitvallen van hun hond verkeerd. Agressie is een vorm van gedrag en onder gedrag zit altijd een emotie. Bij uitvalgedrag is die emotie meestal angst. Je denkt bij angst misschien meteen aan een weggedoken hond die zijn oren naar achteren trekt. En je hebt gelijk: dat is óók een bange hond. Maar net als mensen, reageren ook honden verschillend op angst: de een maakt zich klein, de ander laat zijn tanden zien. En net als bij mensen, kan dezelfde hond ook anders reageren in uiteenlopende situaties. Valt jouw hond uit? Dan is het belangrijk om te weten dat er verschillende oorzaken zijn die kunnen maken dat jouw hond zich zo gedraagt. 

Slechte socialisatie

Als honden in hun puppytijd niet breed genoeg gesocialiseerd worden met mensen, dieren en verschillende omgevingen, kan dit ervoor zorgen dat ze zich op latere leeftijd angstig voelen in onbekende situaties. Bijvoorbeeld tijdens jullie dagelijkse wandelingen: jij wilt gewoon even ontspannen tijd doorbrengen met je hond en tegelijkertijd je hond de kans geven om rustig zijn behoefte te doen. Ondertussen voelt je hond zich overweldigd en mogelijk bedreigd. Als je het zo bekijkt, komt dat onschuldige blokje om ineens in een heel ander licht te staan. Geen wonder dat hij uitvalt! 

Een negatieve ervaring

Heeft jouw hond iets traumatisch meegemaakt? Dan kan dit ook tot uitvalgedrag leiden. Een trauma kan bijvoorbeeld een vervelende aanvaring met een andere hond zijn, maar zelfs een keer flink schrikken in de buurt van andere honden kan zó’n indruk gemaakt hebben dat angst nu overheerst als jullie samen aan de wandel zijn. Jouw hond is tijdens de wandeling dan in feite elke keer bang dat het trauma zich herhaalt. Het uitvalgedrag dat jij ziet, is zijn manier om zichzelf te beschermen. 

Stress in de baarmoeder

En wist je dat het zelfs in de baarmoeder al ‘misgegaan’ kan zijn? Uit wetenschappelijk onderzoek bij ratten blijkt dat overmatige stress tijdens de zwangerschap ervoor kan zorgen dat jonge dieren daarvan de rest van hun leven de gevolgen ondervinden. Een teef die tijdens de zwangerschap vaak bang is, zet waarschijnlijk bangere pups op de wereld. Dit heeft alles te maken met de hormonen die ze aanmaakt tijdens de angstreactie. Ook in het volwassen leven kan je hond hierdoor meer ‘aanleg’ hebben voor angst.

Negatieve spiraal

Veel eigenaren met een hond die uitvalt, reageren bestraffend. Bijvoorbeeld door een beetje te mopperen of zelfs voluit boos te worden. Dit zorgt voor een negatieve associatie bij jouw hond en maakt het uitvalgedrag uiteindelijk alleen maar erger. Je hond is namelijk niet in staat om jouw boosheid te koppelen aan het uitvallen en koppelt jouw reactie aan de bedreigende situatie zelf. Oftewel: de volgende keer dat hij een hond of een andere bedreiging ziet, valt hij waarschijnlijk nog feller uit. Zo kom je samen in een negatieve spiraal, waarin jij waarschijnlijk steeds gefrustreerder en je hond alleen maar banger wordt. 

De vinger op de zere plek

In principe kan het ook nog zo zijn dat je hond blaft uit frustratie, omdat hij supergraag naar een andere hond toe wil. Maar dit is een absolute minderheid. In verreweg de meeste gevallen is er sprake van angst. Om ervoor te zorgen dat je hond niet meer uitvalt, is het dan ook essentieel om te achterhalen waar zijn angst vandaan komt. Alleen dan kun je het probleem bij de wortel aanpakken. Omdat uitvalgedrag gevaarlijk kan zijn voor je hond zelf, andere honden én mensen in zijn omgeving, moet je uitvalgedrag altijd serieus nemen.

Wil je aan de slag met een eerste stap om het uitvallen te voorkomen? Doe dan mee aan de gratis online mini-training Leer je hond snuffelen op cue (om een uitval te voorkomen) van 22 t/tm 25 april 2023. Je kunt hier meer informatie vinden en je aanmelden: http://www.moniquebladder.nl/mini-training-snuffel

Op dinsdag 25 april 2023 geef ik een gratis masterclass, waarin ik bespreek welke 10 stappen je moet zetten om een meer ontspannen wandeling te krijgen met een niet-uitvallende hond. Meer weten? Klik dan hier: http://www.moniquebladder.nl/masterclass-uitvallen