Vuurwerk-angst; er is écht wel iets aan te doen!

angst

Als ik dit artikel schrijf, is het de eerste week van september. De meeste mensen zitten nog half met hun hoofd bij de zomer (die niet echt een zomer was). Nog maar weinig zijn er al bezig met de jaarwisseling. Terwijl - als je een hond hebt die bang is voor vuurwerk - de klok nu écht begint te tikken als je je hond hier van af wilt hebben. Je kunt het je hond (en daarmee waarschijnlijk ook jezelf) zo'n stuk gemakkelijker maken in december. 

Als ik eerlijk ben, is het een grote frustratie van me. Rondom de jaarwisseling zie ik (in mijn ogen heel terecht, laat ik dat duidelijk zeggen!) heel veel berichten op social media over het vuurwerk en de angst die dat opwekt bij honden (en allerlei andere dieren). Ik begrijp alle frustratie en verdriet die het teweeg brengt. Maar bij mij triggert het ook iets anders. Omdat ik weet dat een heleboel van die bange honden, te helpen zijn. Misschien niet helemaal 'vuurwerk-bestendig' te maken. Maar voor de meeste van die bange honden geldt dat de situatie zeker kan verbeteren. Het vereist alleen wel wat van jou als eigenaar. 

Als ik eigenaren vraag waarom hun hond (nog steeds) bang is voor vuurwerk, krijg ik vaak diverse soorten antwoorden. Dit zijn de meeste gehoorde:

- "Ik heb al getraind met geluid maar het werkt niet..."
Het kan inderdaad gebeuren dat een hond niet reageert op het geluid van een geluidsbestand. Er wordt geregeld gebruikt gemaakt van YouTube om vuurwerk-angst te trainen. Heel vaak is het geluid zodanig, dat het voor een hond heel makkelijk te onderscheiden is van echt. Dat heeft te maken met allerlei technische specificaties, waar ik ook het fijne niet van weet (schoenmaker, blijf bij je leest ;) ) 
Ik adviseer daarom de geluidsbestanden die online te vinden zijn op Soundcloud (ook via de website van Dog's Trust (Sounds Scary)

Overigens kan het ook zijn dat deze bestanden niet gelijk gebruikt kunnen worden voor jouw hond. Sommige honden reageren op heel specifieke geluiden, dat moet je dus eerst identificeren. Het komt ook voor dat een hond eigenlijk niet zozeer reageert op het geluid, maar op de geur van kruit. Of op de lichtflits die gepaard kan gaan met vuurwerk. Of op de trillingen. Of op een combinatie van de verschillende aspecten. 
Het is belangrijk om eerst te identificeren waar je hond nu specifiek op reageert. En dat moet je dan gaan trainen. 

- "Ik heb medicatie geprobeerd, maar het helpt niet"
Er is geen énkel medicijn dat dé oplossing is voor angst (of een ander probleemgedrag). Medicatie kan absoluut een goede ondersteuning zijn, maar meestal kan het even duren voordat je er achter bent wat voor jouw hond het beste werkt. Daar komt bij dat het niet altijd even duidelijk is welke dosering jouw hond nodig heeft. Dat verschilt namelijk nog wel eens per individu en er is niet altijd de kennis en/of de tijd om uit te zoeken wat de juiste dosering is. 
Er is een hele tijd heel terecht aan de bel getrokken over het gebruik van het middel Vetranquil. Dat is ab-so-lute troep en moet je zeker NIET geven aan je hond. Het zorgt namelijk voor verslapping van de spieren maar de hond is nog wel bij bewustzijn. Dus zeker niet doen. 
Maar! 
Dat betekent niet dat alle medicatie die je kunt geven bij vuurwerkangst troep is!! Als gevolg van de publiciteit rondom Vetranquil merk ik dat er nu veel eigenaren zijn die helemaal anti-medicatie zijn. En laat ik duidelijk zijn: ik ben niet pró-medicatie. Maar... als je hond een aantal dagen (of zelfs weken en soms maanden) zo bang is dat hij niet of nauwelijks naar buiten durft. Zich ingraaft. Niet slaapt. Trilt. Hijgt. En dat uren lang... Weet dan dat er medicatie is die je hond kan helpen. En wijs het niet af op basis van geroeptoeter op social media. Overleg vooral met je dierenarts en/of gedragstherapeut hierover. 

"Ik heb ...... en ..... geprobeerd, maar het werkt niet"
Je hond laten ervaren dat hij zich geen of in elk geval minder zorgen hoeft te maken over zoiets als vuurwerk, kost tijd, moeite en energie. Ik wind er geen doekjes om. Dat leer je hem niet in een week of twee. Daar moet je tijd voor vrij maken en goed over na denken hoe je dat het beste aanpakt. Dat is ook de reden waarom ik NU (dus begin september) dit artikel schrijf. NU heb je nog de tijd om hier mee aan de slag te gaan. Als het november is, ben je te laat. 

Je moet op tijd beginnen met training, die gebaseerd is op wat counterconditionering genoemd wordt, gebaseerd op klassieke conditionering. Om je te laten ervaren wat dat is, heb ik de gratis Pavlov's Challenge opgezet. Die loopt van 22 t/m 25 januari 2022. Je kunt hier lezen wat het is en hoe je je kunt aanmelden. 

Lees je dit artikel ná de start van deze Challenge?
Weet dan dat je via dit lesprogramma heel goed aan de angst van je hond kunt werken. Zodat jullie beide weer een betere jaarwisseling hebben.