Wat moet je doen als je hond vanwege vuurwerk te bang is om te wandelen?

angst

Tegen het einde van het jaar is het voor veel honden én hun eigenaren een crime om te gaan wandelen. Veel honden die bang zijn voor vuurwerk, hebben de wandeling zodanig geassocieerd met die harde geluiden, dat ze amper nog naar buiten willen. Of als ze buiten zijn, bijna niet bewegen of heel plotseling zo kunnen schrikken dat dat problemen oplevert. Wat moet je doen als jouw hond (en jij dus ook) hier last van heeft? 

Laat ik beginnen met 'het eerlijke verhaal'. Als je dit artikel leest omdat je op zoek bent naar een snelle oplossing, heb ik slecht nieuws voor je. Die is er niet. Als je hond zodanig bang is voor vuurwerk (of andere dingen buiten) dat hij niet of amper wil wandelen, dan heb ik geen toverstafje voor je waarmee je die angst makkelijk kunt laten verdwijnen. Hoe graag ik dat ook zou willen: voor het welzijn van de hond en dat van jou. Maar er bestaat geen quick fix. Dat is er eigenlijk nooit maar zéker niet als je hond zo bang is dat hij niet of slecht mee wandelen. 
Sorry. 

Heb ik dan alleen maar slecht nieuws? 
Nee... Ik zal je in dit artikel namelijk wel een aantal tips en adviezen geven dat het waarschijnlijk wel iets makkelijker maakt. Of in elk geval een stuk veiliger.
En misschien jou als eigenaar ook iets meer gerust stelt (dat is wel mijn doel in elk geval).

Laten we beginnen bij het aller-belangrijkste. De veiligheid. Die van je hond. Maar ook die van de omgeving van je hond. Want je wilt op zijn minst niet voor je hond dat hij loskomt in een vluchtpoging als hij geschrokken is. Maar ik neem ook aan dat je voor andere verkeersdeelnemers niet wilt dat zij mogelijk betrokken raken bij een ongeval dat veroorzaakt wordt omdat jouw hond de straat op rent. In zo'n geval zouden er alleen maar verliezers zijn. 

Neem daarom - als je weet dat je hond bang kan zijn buiten en daardoor misschien wil vluchten als hij schrikt - je voorzorgsmaatregelen:

- Laat je hond nérgens los. Ook niet als je denkt: hier kan het wel. Als je hond toch plotseling schrikt van een geluid in de verte, heb je geen enkele controle. Als je een lange lijn gebruikt, kan hij nog prima op bepaalde stukken zijn benen strekken. En alhoewel het fijn is als een hond op geregelde basis los kan lopen, is het geen primaire levensbehoefte. Er zijn talloze honden die vanwege welke omstandigheden dan ook nooit los komen, zonder dat dat een probleem is. 

- Lijn je hond dubbel aan, aan bij voorkeur een tuigje en aan een halsband. Zodat - als hij weet te ontsnappen uit het ene bevestigingsmateriaal - hij altijd nog vast zit aan een tweede 'iets'. 

- Gebruik een anti-ontsnappingstuigje, met een dubbele buikband. In het algemeen ben ik persoonlijk geen fan van deze tuigjes als het niet strikt noodzakelijk is, omdat de tweede band achter de ribben vast zit en dat kan vervelend zijn voor een hond. Maar een anti-ontsnappingstuigje heeft een hond niet om voor de lol (ga ik even van uit). Dat is vanwege de veiligheid en die gaat boven alles. Oók boven iets dat enigszins oncomfortabel zou kunnen zijn. 

Veel eigenaren maken zich er zorgen over dat hun hond niet (meer) vier keer per dag naar buiten wil. Dat snap ik, maar voor de meeste honden geldt dat het een norm is die WIJ onszelf vooral opleggen. De meeste honden kunnen prima ook met 1 of 2 wandelingen minder. Of beter gezegd; hebben aan één wat langere wandeling met daarnaast een aantal korte uitlaatmomenten om hun behoefte te doen, voldoende. Is het het meest ideaal en datgene dat je na wilt streven? 
Nee, natuurlijk niet 
(voordat het de wereld rond gaat dat ik zeg dat het het beste is voor je hond dat hij maar één keer per dag naar buiten gaat. Dat zeg ik nadrukkelijk niet!)

Maar... 
Als jouw hond het buiten heel spannend vindt, doe je er zeker goed aan om niet meer met hem te wandelen dan noodzakelijk. 
Wat precies noodzakelijk is, verschilt per hond. 
Maar het zou mooi zijn als je één langere wandeling kunt maken (aan de lange lijn bv.) van laten we zeggen een uur tot 1,5 uur. De andere keren dat je hond zijn behoefte moet doen, kan dan snel in de tuin of zoek een plekje in de buurt van je huis waar je snel naar toe kunt en weer terug. 
Het is in het algemeen NIET schadelijk als je hond voor een kortere tijd wat langer dan normaal zijn urine en ontlasting op moet houden. Ideaal? Opnieuw: nee. Maar dramatisch ernstig? In het algemeen niet. 
Als je daarover twijfelt, vraag het je dierenarts (bv. als je hond darm- of blaasproblemen heeft). 

Probeer die mindere beweging te compenseren met hersenwerk, oefeningen of andere dingen die met name zijn hoofd aan het werk zetten. Want als je hond normaliter drie tot vier keer per dag wandelt en nu minder, kan dat leiden tot verveling bv. Jij weet dat het tijdelijk even beter is voor je hond, maar dat weet hij natuurlijk niet. 

Persoonlijk vind ik dat - als je hond niet of nauwelijks meer mee wil naar buiten - het op zijn minst tijd is voor ondersteuning met bv Zylkene, Adaptil of andere supplementen of middelen. Liever nog overleg je met een gedragstherapeut en dierenarts over eventueel medicatie. Want als je hond amper wil wandelen, tast dat uiteindelijk wel zijn welzijn aan en is het verstandig om na te denken over wat je kunt doen met ondersteuning. Als je gelijk al zegt: ik wil geen medicatie! Lees dan ook even dit artikel ;) 

En uiteindelijk wordt het vanzelf weer januari/februari. 
En wil je me - als je dit artikel leest omdat het over jouw hond gaat - alsjeblieft dit beloven? 
Dat je als de wiedeweerga aan de slag gaat om het volgend jaar voor jouw hond minder eng te laten zijn??!! 
Als-je-blieft! 

Dat mag natuurlijk bij mij, in mijn lesprogramma Help je hond bij angst. Je snapt vast dat ik je als zelfstandig ondernemer graag verwelkom als klant ;) Maar als je om welke reden dan ook niet mij inschakelt, ga dan alsjeblieft naar een collega?! Maar doe IETS om je hond volgend jaar een betere jaarwisseling te geven. Het kan namelijk echt verbeteren, maar dan moet je op tijd beginnen... 

Je kunt ook gratis aan de slag met de Weg met Vuurwerkangst-reeks: 7 gratis tips om de hel van de jaarwisseling voor je hond te verminderen. Kijk hier voor meer informatie; http://www.moniquebladder.nl/vuurwerkangst

Vragen over de informatie uit dit artikel? 
Ga dan naar de gratis Doet ie anders Nooit! Club op Facebook en word daar lid. 

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld.