Wat kun je allemaal doen aan het uitvallen van je hond?

agressie uitvallen

"Je vertelt vooral wat ik allemaal niet moet doen als mijn hond uitvalt", was een 'klacht' die ik onlangs kreeg via social media. Nu zit daar een kern van waarheid in. Niet helemaal hoor, want ik vertel ook écht wel wat je wel kunt doen. Alleen is dat vaak niet de snel(lere) oplossing die mensen graag willen horen. Én begint de weg naar een oplossing vaak met het stoppen van dingen doen als eigenaar zijnde. Dat is ook vaak lastig, want we denken vaak dat je de hond moet veranderen. Dat is óók een doel, maar die kan pas veranderen als je als eigenaar zijnde ook bereid bent om op een andere manier met bepaalde dingen om te gaan. Maar: in dit artikel ga ik je een overzicht geven van wat je allemaal kunt doen als je hond uitvalt. 

Ter voorbereiding van dit artikel maakte ik een lijstje. En tot mijn eigen verbazing is die eigenlijk best groot. Die lijst met dingen die je wél moet/kunt doen als je een uitvallende hond hebt. Ik ga ze dus ook niet allemaal bespreken, maar pik er een aantal uit die naar mijn idee echt belangrijk zijn. 

1. Realiseer je dat je hond uitvalt omdat hij zich niet prettig voelt op dat moment. Hij maakt zich of zorgen over die andere hond/persoon die jullie tegenkomen op straat. Hij voelt zich bedreigd, vindt het spannend. Kijk maar hoe je het noemt. Maar hij is geen 'happy camper'. Het kan ook zijn dat hij gefrustreerd en opgewonden is en er naar toe wil. Dit is een minderheid van de uitvallende honden, maar het kan. Maar ook in dat geval voelt je hond zich niet fijn. Het is belangrijk je dat uitgangspunt te realiseren, zodat ik hoop dat je niet zo snel in de verleiding komt om je hond te corrigeren (oeps, toch iets dat je niet moet doen ;) ) 

2. Check de medische conditie van je hond. Uit onderzoeken en uit de praktijk blijkt dat een percentage van ergens tussen de 65 en 80% van de honden met probleemgedrag een medisch probleem heeft zoals bv. pijn aan het bewegingsapparaat, jeuk, maag/darmproblemen of iets anders. Ik schreef daar eerder dit artikel over: http://www.moniquebladder.nl/blog/fysiek-ok

3. Neem op elke wandeling voer mee. Als je hond niet voergevoelig is (buiten), neem dan iets anders mee zoals een speeltje of een balletje om je hond daarmee af te leiden. Niet de oplossing voor het probleem, maar. het kan je wel door moeilijke situaties heen helpen. 

4. Kies uitlaat-locaties uit met zo weinig mogelijk prikkels. Oók als dat wat onhandig is of meer tijd/energie van je vraagt. Grote parkeerplaatsen, industrieterreinen en plekken met een wijds uitzicht zijn ideaal. Zeker als er weinig andere honden/mensen komen. 

5. Denk na over het moment waarop je je hond uitlaat. Op een plek met meer honden én op de gangbare uitlaattijden wandelen, is een groter risico op problemen. 

6. Als je een andere hond/persoon ziet waar je hond op zou kunnen reageren; neem zoveel en zo snel mogelijk afstand. Hoe groter de afstand, hoe minder groot de dreiging over het algemeen. Niet altijd makkelijk, maar wel heel efficiënt. 

7. Zorg dat je overlevingsvaardigheden kent: oefeningen die je makkelijk uit een moeilijke situatie kunnen halen. Ik werk met 'snuffel', 'feestje' en 'draai'. Ze zijn onderdeel van mijn online cursus voor uitvallende honden (http://www.moniquebladder.nl/lesprogramma-uitvallen) en ik leer je de stappen in mijn gratis mini-training Leer je hond snuffelen op cue die 2-3x per jaar gehouden wordt (http://www.moniquebladder.nl/mini-training-snuffel Als de pagina offline is, wordt hij niet op korte termijn gehouden ;) ) 

8. Laat je hond informatie verzamelen, laat hem kijken naar de andere hond/persoon op zodanige afstand dat zijn spanning niet stijgt en hij zich nog steeds veilig voelt. Hoe meer hij weet over de hond/persoon in een situatie waarin hij zich nog veilig voelt, hoe beter hij om kan gaan met zijn emotie. Lees daarover meer in dit artikel:https://www.moniquebladder.nl/blog/informatie-verzamelen

9. Doe geregeld een snuffelwandeling met je hond, waarin je hond zelf mag kiezen (zolang als het veilig is) en het snuffelen hem 'ontstresst'. Hoe je dat doet en waarom kun je hier lezen: http://www.moniquebladder.nl/blog/snuffelwandeling

10. Ga aan de slag met je hond om ervoor te zorgen dat hij zich niet meer bedreigd voelt of zorgen maakt over datgene wat hij op straat tegenkomt. Dat kun je samen met mij en mijn team doen in een cursus. Daarover vind je hier meer informatie: http://www.moniquebladder.nl/lesprogramma-uitvallen

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel op social media via de link, wordt op prijs gesteld.