Zeven tips voor als je een uitvallende hond hebt

agressie

Onlangs kreeg ik een reactie op mijn artikelen: "je schrijft wat ik niet moet doen, maar niet wat ik dan wel moet doen..."
Nu denk ik zelf dat ik dat in diverse artikelen wel aangeef, maar blijkbaar niet duidelijk genoeg :D Daarom in dit artikel zeven tips van dingen die je wél kunt doen als jouw hond uitvalt. 

Het allerbelangrijkste met een uitvallende hond is management. Oftewel: je maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de kans dat jouw hond in een situatie komt waarin hij zich gedwongen voelt om uit te vallen, zo klein mogelijk wordt. In ons drukke landje valt dat niet altijd mee, dat klopt. Maar probeer te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.

1. Pak de auto, een buggy of de doggyride om met je hond uit de drukke wijk naar een wat meer afgelegen plek te gaan om je hond uit te laten. Het vermindert het risico op ontmoetingen op plekken waar weinig ruimte is om de afstand te vergroten. Want confrontaties wil je zoveel mogelijk vermijden.

2. Wandel in het weekend en 's avonds op parkeerplaatsen van grote warenhuizen (bv. Ikea, MediaMarkt) of op industrieterreinen (als je een hond hebt die uitvalt naar andere honden, bij uitvallen naar andere personen is dit niet verstandig!)

3. Zorg voor voldoende controle in de vorm van een goed passend tuig (bij voorkeur de Comfort Plus met twee bevestigingspunten) en eventueel een muilkorf die je stapsgewijs hebt aangeleerd.

4. Vergroot zo snel mogelijk de afstand op het moment dat je een prikkel tegenkomt waar je hond op zou kunnen reageren. Het liefst met een commando dat je je hond eerder al hebt aangeleerd en waarvan je hond verwacht dat er iets leuks gebeurt als hij omdraait, maar als dat niet (meer) lukt, neem je hem desnoods met een strakke lijn mee. Liever niet natuurlijk, maar alles beter dan dat hij opnieuw leert dat uitvallen werkt.

5. Geef je hond meer controle tijdens de wandeling door hem aan een lange lijn (niet een flex!) voor je uit te laten lopen. Laat hem de keuze of hij ergens langs wil of niet en als hij dat niet wil en het is veilig; doe het niet. Dit maakt het hem NIET dominant of de baas, het zorgt ervoor dat hij ervaart dat hij niet in situaties gedwongen wordt die hij eigenlijk niet aankan. Daardoor wordt zijn stress minder wat uiteindelijk resulteert in minder uitvallen.

6. Verminder zijn stressgehalte in het algemeen, bv. met behulp van Hersenwerk voor honden of  praktijkspeuren. Neuswerk op welke manier dan ook zorgt ervoor dat de hond meer ontspant en daardoor een minder gevulde stress-emmer heeft. Hoe minder gevuld die is, hoe minder vaak die overloopt en dat dat resulteert in explosief gedrag zoals uitvallen. Daarover kun je hier meer lezen! Wil je hier mee aan de slag? Neem dan een kijkje op deze pagina!
Wees ook kritisch op wat je met je hond onderneemt; meer is zeker niet altijd beter. Ook niet als je hond het heel erg leuk vindt.

7. Ga aan de slag met training! Je gaat de emotie die bepaald gedrag veroorzaakt niet veranderen met een paar maatregelen en zeer zeker niet met een aantal tips. De gouden tip bestaat helaas niet! Jullie zullen samen aan het werk moeten om uiteindelijk een niet-uitvallende hond te krijgen.
Ik bied daarvoor een aantal mogelijkheden, die je hier op een rijtje kunt vinden!

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname zonder toestemming is niet toegestaan. Delen via social media wordt op prijs gesteld!