De 10 veel gemaakte fouten bij het leren alleen zijn van je hond

zonder jou

Een hond is niet gemaakt om alleen te zijn; hij heeft sociaal contact nodig. Dat betekent zeer zeker niet dat een hond niet een paar uurtjes alleen zou kúnnen zijn, maar hij moet het wel leren. Daar ben jij als eigenaar zijnde verantwoordelijk voor. En het gebeurt nog wel eens dat er in dit leerproces wat fouten gemaakt worden, waardoor je hond het lastig vindt om zonder jou in huis te zijn. Wat zijn 10 veel gemaakte fouten bij het leren alleen zijn? 

1. Je hond heeft hoogstwaarschijnlijk geen probleem met het alleen zijn, omdat hij zich verveelt. In theorie kan het, maar meestal speelt er iets anders. Iets waarvan het resultaat voor jou waarschijnlijk vervelend is, maar wat voor je hond erger is. De kans is namelijk groot dat je hond eenzaam, gefrustreerd en/of bang is. Waarom je hond zich zo voelt, kan heel erg verschillen. Grofweg kun je drie oorzaken identificeren:
- je hond heeft het alleen zijn nooit goed geleerd
- je hond heeft het wel ooit gekund, maar door veranderingen (en die kunnen divers zijn) lukt het nu niet meer
- je hond heeft tijdens het alleen zijn een vervelende ervaring gehad (bv. geschrokken van onweer of vuurwerk), waardoor het alleen zijn op zich al leidt tot angst

Die verschillende oorzaken, vragen in grote lijnen ook om een andere aanpak. Als je niet de juiste onderliggende emotie en/of oorzaak weet, kan het zijn dat je in de begeleiding de plank mis slaat. 

2. Je herkent niet de symptomen van het probleem dat je hond heeft met het alleen zijn, waardoor je te laat ingrijpt. 
Veel eigenaren herkennen slopen of blaffen (janken/piepen) wel als een symptoom van dat een hond het lastig vindt om alleen te zijn. Maar er zijn er meer:
- niet willen eten/drinken als je er niet bent
- onzindelijk zijn als je er niet bent
- onrustig zijn, voor de deur liggen, verplaatsen als je er niet bent. Niet het 'gewone' verplaatsen en verliggen zoals de meeste honden doen, maar gaan liggen, opkijken en al kort daarna weer ergens anders gaan liggen
- apathisch blijven liggen

3. In de 1e periode te snel (of niet) opbouwen
Een gemiddelde pup (wat dat ook mag zijn 😉) is pas vanaf een week of 12 in staat om daadwerkelijk zelfstandig te zijn. Daarvoor heeft jou echt nog nodig om zich comfortabel te voelen en niet bang of eenzaam te zijn. Oók 's nachts! Dat betekent dat het belangrijk is dat je in de nacht er ook voor hem bent als hij je nodig heeft. Ben je dat niet, laat je hem piepen, dan leert hij al vanaf jongs af aan dat alleen zijn iets heel vervelends is. Ik schreef daarover al eens dit artikel (http://www.moniquebladder.nl/blog/oorzaken-zonder-jou)

4. Je hond alleen laten op kwetsbare momenten
Om zelfstandig en onafhankelijk te zijn in bepaalde situaties van jou, is het belangrijk dat je hond zich op dat moment in die situatie zich veilig voelt. Als hij kwetsbaar is, is de kans groot dat hij het lastiger heeft zonder jou. Dat kwetsbaar zijn, kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld als je hond (als herplaatsen bv.) nog niet gewend is aan zijn nieuwe omgeving. Of als er iets spannends gebeurd is, zoals geschrokken van onweer, vuurwerk. Niet zozeer als je er niet bent, maar daar vlak voor. Of het kan zijn dat je hond het alleen zijn geassocieerd heeft met bv. een inbreker, een blikseminslag of een bezorger die ineens in de tuin staat. Je loopt het risico dat je hond het alleen zijn dan een heel stuk enger gaat vinden dan wanneer hij niet kwetsbaar is. 

5. Je hond opsluiten in een bench of achter een hekje terwijl hij dat niet kent of eng vindt
De bench wordt heel vaak aangedragen als dé oplossing voor als een hond sloopt als hij alleen is. En eerlijk is eerlijk: het helpt tegen het slopen, want hij kan dan niets meer. Maar; je hond voelt zich nog steeds zo ellendig zonder jou, misschien wel nog ellendiger. Dat vind ik persoonlijk al niet ok. Maar als je dat nog niet overtuigt, is het goed erover na te denken dat je hond dan heel goed ander gedrag laat zien waarmee hij uit hoe hij zich voelt. Bv. dan hij dan gaat blaffen. Je moet iets doen aan de kern van het probleem. 
Daarmee zeg ik overigens niet dat de bench per definitie iets slechts is! Sterker nog; mijn honden kunnen zeker in een bench (hoeven ze overigens niet bij het alleen zijn) en ze zien dat als een fijne plek. 
Ik schreef eerder deze artikelen over het bench-gebruik: http://www.moniquebladder.nl/blog/blafband en http://www.moniquebladder.nl/blog/bench

6. Opbouw starten met minuten
Als je je hond alleen wilt laten, wil je dat waarschijnlijk langer dan 10 minuten uiteindelijk. Dus moet je de tijd opbouwen, dat is logisch. Maar het is een grote valkuil om te beginnen met het opbouwen in minuten. Dat is echt te snel. En bovendien moet je eerst aan andere voorwaarden voldoen voordat je hond dit kan. Ik schreef daar eerder dit artikel over: http://www.moniquebladder.nl/blog/valkuil-tijd

7. Ongezien weg gaan 
Er is eigenlijk voor een hond maar één ding erger rondom het alleen zijn, dan je eigenaar zien weg gaan. En dat is dat hij geen idee heeft waar je bent. Net zoals voor mensen is het ook voor honden belangrijk om te weten wat er gebeurt. Dat hij informatie heeft. Als hij je kwijt is en hij niet weet dat je weg gegaan bent, kan dat leiden tot paniek. Slecht idee dus! Lees hierover meer in dit artikel. (http://www.moniquebladder.nl/blog/vertrek-voorspelbaar)

8. Alleen maar iets geven ter afleiding
Misschien geef je je hond een botje of een Kong als je weg gaat. In de hoop dat het hem bezig houdt en hij zich minder verveelt. Maar die verveling en het zich bezig houden is meestal niet het probleem. En dus werkt een botje of een Kong vaak niet. Als het op is, is de afleiding weg en het probleem er nog steeds. Of misschien wil je hond het niet eens, omdat hij zo eenzaam, gefrustreerd of bang is dat hij niet kan eten. Doe dus meer dan alleen maar dit (als het al iets voor jullie doet). Zie dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/blog/afleiding-alleen

9. Geen trainingsplan of -opbouw
Het leren alleen zijn, is iets dat je gestructureerd moet opbouwen (waarbij het dus om meer gaat dan alleen maar langer weg blijven). Er zijn diverse stappen die je moet doorlopen en het is goed om dat in de vorm van een trainingsplan te doen. Zodat je weet waar je gebleven was en dat je ook de reacties van je hond goed in beeld hebt. Dat is namelijk op basis waarvan je verder bouwt (of een stapje terug zet).

10. Alleen maar tijd opbouwen
Het probleem rondom het alleen zijn, is dus meestal ontstaan rondom eenzaamheid, frustratie of angst (of een combinatie hiervan). Met alleen maar tijd opbouwen, doe je niets aan die emoties. Of als je nog aan het begin van het leerproces zit: met alleen maar tijd opbouwen voorkom je die emoties mogelijk niet. De oplossing zit hem in een gestructureerd plan van aanpak dat aan meer dingen aandacht schenkt dan alleen maar de tijd opbouwen. (lees echt even dit artikel als je dat eerde nog niet gedaan had http://www.moniquebladder.nl/blog/valkuil-tijd ;) )

Als je meer wilt weten over de oorzaken en wat je kunt doen aan issues rondom het zonder jou zijn, kun je hierover meer te weten komen door naar mijn online lezing op woensdag 7 februari 2024 te komen. Aanmelding en meer info vind je hier: http://www.moniquebladder.nl/lezing-zonder-jou

Wil je op een goede manier aan de slag met het alleen zijn van je hond? 
Check dan mijn online lesprogramma: http://www.moniquebladder.nl/lesprogramma-zonder-jou

Meer weten over alleen zijn? Je kunt je vragen stellen in de gratis Doet ie anders Nooit! Club.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname van dit artikel zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van de link naar dit artikel via social media wordt op prijs gesteld.