Hoe help je je hond herstellen van iets spannends?

angst

Ik hoop dat je samen met je hond de jaarwisseling goed doorgekomen bent! Misschien lees je dit artikel wel midden in de zomer ;) Maar ongeacht welk jaargetijde het is, het is altijd zinvol om goed na te denken over hoe je je hond kunt helpen als hij een vervelende ervaring gehad heeft. Kort- óf langdurig. Met bijvoorbeeld vuurwerk, of onweer of andere harde geluiden. Of als hij een conflict gehad heeft met een andere hond bijvoorbeeld. Of als je visite hebt gehad terwijl je hond onbekende mensen spannend vindt. Of als hij langer zonder jou in huis heeft moeten zijn terwijl hij dat eigenlijk heel lastig vindt. Wat kun je dan doen om je hond te helpen herstellen? 

Laat ik beginnen te zeggen dat ik vind dat we soms iets té voorzichtig zijn met onze honden. Dat vind je vast raar klinken uit mijn mond. En voordat er een verkeerde indruk ontstaat: ik denk zeker dat het goed is om je hond te beschermen tegen vervelende ervaringen en nare dingen die kunnen gebeuren. Sterker nog; ik vind het jouw taak als eigenaar om je hond daar zoveel mogelijk voor te behoeden. 
Maar....
Net als voor ons mensen geldt dat ons leven niet altijd over rozen gaat, geldt dat voor een hond ook. Hoe goed je je best ook doet; jouw hond zal ook wel eens schrikken of iets meemaken dat hij niet leuk vindt. Daar gaat hij - normaliter - niet gelijk dood aan. Ik overdrijf natuurlijk enigszins. Maar ik hoop dat je begrijpt dat je niet je hond in een vacuüm van alleen maar leuke dingen kunt laten opgroeien. En dat het soms zo kan gebeuren dat er wel iets vervelends gebeurt, hoe goed je je best ook doet. Geef jezelf daarvan niet onnodig de schuld en kijk hoe je je hond verder kunt helpen. Dáár heeft hij iets aan! 

Ik vertel je niets nieuws als ik zeg dat een hond niet kan praten over een vervelende gebeurtenis 😉 Hij zal dat op een andere manier moeten verwerken dan dat de meeste mensen dat doen. Een aantal manieren komen echter wel met elkaar overeen. 

1. Geef het tijd. Als je hond heel erg geschrokken is op een bepaalde plek of in een bepaalde situatie, is het goed om die plek of die situatie eerst even te vermijden. Zodat het even 'gewoon' verwerkt kan worden. Door het te snel weer op te zoeken, kan het zijn dat het nog te vers is. Dat betekent overigens niet dat je het nooit meer op moet zoeken! Maar daarover verderop in dit artikel nog meer. 
Hoeveel tijd, verschilt per hond en per situatie. Dat is een kwestie van observeren en uitproberen. 

2. Geef je hond voldoende rust en zorg dat hij voldoende kan slapen. Net als voor mensen geldt dat honden ook hun ervaringen verwerken in hun slaap. Die is broodnodig voor het herstel. Zorg dus dat je hond in de dagen na bv. de jaarwisseling of een andere spannende gebeurtenis, voldoende de gelegenheid krijgt om te rusten en om te slapen. 
Geef hem niet een druk programma ter afleiding, zorg dat hij voldoende tijd heeft in zijn 'agenda' om bij te komen. 
Gemiddeld heeft een volwassen hond zo'n 14-16 uur per etmaal nodig om te slapen en te rusten. Zorg dat je hond dit aantal uur zeker haalt nadat er iets spannends gebeurd is waar hij van moet herstellen. Stoor hem dus niet als hij slaapt en probeer hem met rustgevende activiteiten voldoende uitdaging te geven dat hij gaat slapen. Denk dan aan kauwen en snuffelen

3. Daarmee kom ik op het volgende punt: kauwen en snuffelen. Dit zijn twee activiteiten waarmee je hond zijn stress-emmertje kan legen (als dit nieuw is voor je, lees dan dit artikel) Voor het werken met de neus geldt dat het eigenlijk altijd stress-verminderend is (behalve misschien als je hond zijn neus achterna gaat omdat hij een 'prooi' ruikt!). Dat kan op allerlei manieren, met een snuffelmat, door voertjes door het huis te verspreiden, via Hersenwerk, detectiewerk of snuffelwandelingen. Er zijn dus allerlei mogelijkheden.

 4. Laat je hond oefeningen doen waarvan je zeker weet dat hij ze goed kan uitvoeren en hij ze ook leuk vindt. Zou ervoor dat het oefeningen zijn waarvan je zeker weet dat hij er geen fout in maakt, zodat je je hond elke keer kunt belonen. Daarmee vergroot je zijn zelfvertrouwen, wat zijn herstel weer ten goede komt. In dit artikel kun je meer lezen over het vergroten van het zelfvertrouwen. 

5. Overweeg ondersteuning met supplementen. Als je hond na een aantal dagen tot een week nog steeds niet verbetert en hij slecht herstelt, overweeg dan zeker het gebruik van supplementen. De markt daarin is erg groot en er zijn allerlei mogelijkheden. Een aantal van die supplementen is verkrijgbaar via de dierenarts maar ook online, zoals bv. Zylkene en Adaptil. 

6. Schakel hulp in. Als je hond na een tijdje nog steeds niet hersteld is, schakel dan hulp in. Nu wil je natuurlijk weten; na hoe lang dan? Dat is het lastige; ik kan je dat niet exact aangeven. In sommige gevallen verwacht je een herstel binnen een dag tot drie dagen. In andere gevallen/incidenten kan het wel een week tot twee weken duren. Wat mij betreft geldt; hoe eerder je een professional inschakelt, hoe beter over het algemeen. Maar zie je geen verbetering; blijf dan niet zelf prutsen en doe iets! 

Als je merkt dat je hond slecht herstelt na de afgelopen jaarwisseling, ga dan aan de slag. 

Je kunt in januari 2023 al beginnen met de Weg met Vuurwerkangst-reeks: 7 gratis tips om de hel van de jaarwisseling voor je hond te verminderen. Kijk hier voor meer informatie; http://www.moniquebladder.nl/vuurwerkangst

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. Delen van de link via Social media wordt op prijs gesteld.