Een hond met een hoge staart is niet dominant

overig

Dit bericht heb ik op Facebook gezet en het leidde tot een vraag bij een aantal mensen. “Maar wat betekent een hoge staart dan wel, als het geen dominantie is?” Het antwoord is niet enkelvoudig. Een hoge staart kan – net als alle andere staartdrachten – van alles betekenen. Tijd dus voor een artikel hierover! 

Hoge staart ≠ dominantie

Iedereen die een jaar of 15 geleden ooit iets gedaan heeft met hondengedrag en -taal, is waarschijnlijk ingepeperd dat een hoge staart betekent dat je hond dominant is. En een lage staartdracht betekent dat je hond onderdanig is. Die boodschap is er bij mij ook ingedrild. Inmiddels weten we dat het met die dominantie toch wel iets anders zit dan we heel lang gedacht hebben.

Overigens zijn ook daarin weer een aantal ontwikkelingen, maar waar “men” in de wetenschap het wel over eens is, is dat dominantie geen karaktertrek of persoonlijkheidskenmerk is . Als je dat woord wilt gebruiken, doe je dat om een relatie tussen twee individuen te kenmerken. Een hoge staartdracht op zich zegt dus niets over of het een dominante hond is of niet. En een lage staartdracht op zich zegt dus niets over of een hond onderdanig is of niet. Dat is, hoe je ook in de wetenschappelijke discussie over dominantie staat, vanuit elke invalshoek de grootste lariekoek!

 

Wat betekent de hoge staart dan wel?

Tja… Die vraag is niet zo heel erg gemakkelijk en eenduidig te beantwoorden. Een hoge staartdracht kan namelijk van alles en nog wat betekenen. Er zijn diverse opties…

* Je hond heeft van zichzelf een hoge staartdracht.

Het is dus eigenlijk zijn neutrale staartdracht. Denk daarbij aan een Beagle of een Malamute en zo zijn er veel meer rassen die gefokt worden met een staart die over de rug wordt gedragen. Die hoge staart zijn in dat geval dus echt helemaal niets! Nu kan ook een hond met een hoge neutrale staartdracht met zijn staart wel iets aangeven. Dat zie je vooral aan de hoeveelheid spanning die er dan op die staart komt te staan. Dat is dan de bepalende factor.

* Je hond is zelfverzekerd over wat hij op dat moment doet. Hij heeft vertrouwen in het resultaat.

Je hond weet, op basis van ervaring, dat dat wat hij doet effect gaat hebben. Hij is dus zelfverzekerd in zijn gedrag. Ook in dit geval kun je niet zeggen dat de staartdracht iets zegt over het karakter van de hond. Het zegt iets over de situatie en hoe de hond er op dat moment in staat.
Het gebeurt nog wel eens dat een hond met een hoge staart naar een onbekende hond of een onbekende persoon loopt en vervolgens uitvalt. Vaak wordt dat gezien als zelfverzekerdheid of boosheid. Toch is het erg vaak zo, dat een hond die zich zo gedraagt, eigenlijk bang is. Dat leidt nog wel eens tot misverstanden, met name door die hoge staart en wat we daarover vroeger geleerd hebben.

De hoge staart strooit ons eigenlijk roet in de ogen. Want als je goed kijkt, geven deze honden heel vaak met andere signalen af dat ze bang zijn. Op het moment dat ze blaffen, gaan hun oren vaak naar achteren en hun staart omlaag. Maar dat gebeurt vaak heel snel en maar voor een fractie van een seconden. Het gebeurt ook nog wel eens dat het zwaartepunt van de hond zich naar beneden verplaatst; hij deinst iets naar achteren of naar de grond. De emotie van de hond is dan dus vaak angst. Maar over zijn gedrag is hij zeker; het inzetten van agressie werkt en dus heeft hij daar op zich vertrouwen in. Op het meest spannende moment, verraadt zijn lichaam hem vaak.

*Je hond is opgewonden over iets

Het kan hetzelfde zijn als het voorgaand genoemde punt, maar die opwinding kan ook komen van iets leuks. In spel en opwinding kan de staart dus ook hoog gedragen worden.

*Je hond wil iets dat belangrijk is voor hem, zich toeeigenen of niet afgeven

Als je hond een bot of een bal wil hebben die een andere hond heeft, kan hij zich groot maken en met veel spanning en imponeren op de andere hond af lopen. Dan heeft hij zijn staart hoog. Hij geeft hiermee aan dat hij het conflict eventueel niet uit de weg zal gaan als de andere hond het bot/bal (of een andere voor de hond belangrijke resource) niet af wil geven. De hond die iets dreigt te verliezen, kan zich op dezelfde manier gedragen als verdedigingsmechanisme. Dus ook met een hoge staart.

De lijst is vast niet compleet. Er zijn nog diverse situaties te bedenken waarin een hond ook zijn staart hoog draagt. Op basis daarvan iets zeggen over het karakter of de persoonlijkheid van de hond, is ronduit fout. Daarvoor hebben wij als mensen ook met fokprogramma’s teveel invloed op het uiterlijk van onze honden (en hun voorouders, dus dit geldt ook voor kruisingen!)

De staartdracht kan je wel informatie geven over een bepaalde situatie. Hoe staat de hond daar in. Maar een oordeel geven op basis van alleen, is het recept om de plank mis te slaan. Een hoge staartdracht geeft dan eigenlijk vooral aan dat er opwinding in het spel is.

Om iets te kunnen zeggen over hoe de hond zich voelt en waarom hij doet wat hij doet, moet je op zijn minst de rest van zijn lichaamstaal in je oordeel meenemen. Maar dan nog is het niet compleet. Op welke prikkel reageert je hond? Wat is zijn motivatie? Wat heeft hij in het verleden over een soortgelijke situatie geweest, wat is zijn ervaring daarmee?
Die factoren zijn minstens net zo belangrijk als zijn staartdracht.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname van dit artikel is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van de link via social media wordt gewaardeerd!