Vindt jouw hond andere honden leuk of is er iets anders aan de hand?

uitvallen

Ik heb veel contact met eigenaren van honden die op straat uitvallen naar andere, onbekende honden (en soms naar andere mensen). Daarmee bedoel ik, dat de hond gromt of blaft, of aan de lijn trekt en probeert uit te halen naar de andere hond. Voor sommige van die honden geldt dat als de situatie zich voordoet, dat ze dan eventueel een gevecht aangaan. Al dan niet met schade aan de andere hond. Voor eigenaren van die honden is het meestal wel duidelijk dat er een issue is. Voor de omgeving maar óók voor de hond zelf. Maar er is een hele andere (best wel grote) groep eigenaren, die niet altijd door hebben dat hun hond niet volledig onbevangen is ten opzichte van onbekende honden. Ze herkennen het gedrag niet als aanwijzing en zeggen vaak dat de hond 'zo enthousiast' is. Tijd om daar eens in te duiken. 

Uitvallen wordt zoals gezegd meestal wel herkend. Niet alleen omdat het voor de hond vervelend is, maar ook omdat we ons zelf vaak schamen voor wat onze hond doet. Volledig onterecht vind ik overigens, zolang je als eigenaar er maar voor zorgt dat je hond geen schade kan veroorzaken. Maar het grommen en blaffen zijn meestal goede aanwijzingen voor een eigenaar dat er iets aan de hand is. 

Maar er zijn ook allerlei andere manieren waarop een hond kan reageren als hij onbekende honden tegenkomt of in de verte ziet. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Eerst plat gaan liggen en als de andere hond in de buurt komt 'exploderen'
  • Op een andere hond af stuiven (en meestal niet meer bereikbaar voor een eigenaar als die de hond roept)
  • Op de achterpoten gaan staan
  • Opdringerig zijn als er een ontmoeting is, dus bv. blijven snuffelen aan het achterste terwijl de andere hond aangeeft dat hij dat niet wil. 

Het zijn allemaal ongepaste manieren van contact met een onbekende hond. Veel eigenaren herkennen dat niet altijd. Maar het is belangrijk om te weten dat dit geen ontspannen en gewenst manieren zijn van contact maken. Het feit dat er geen 'bloed vloeit' (om het even te overdrijven), betekent niet dat het ok is. 
De andere hond kan namelijk schrikken van deze manier van benadering. Die kan zich zelfs zodanig bedreigd voelen, dat die op een vervelende manier gaat reageren. Bijvoorbeeld met agressie. Dan ben je met jouw hond dus nog verder van huis. 

Bovendien is het erg belangrijk dat je je realiseert dat als je hond op deze manier reageert, dat de kans heel groot is dat hij andere honden niet persé leuk vindt. Hij is niet per definitie blij (of enthousiast) om die andere hond te zien. De kans is groot dat hij zich wat zorgen maakt over hoe de interactie zou kunnen verlopen, en daarom doet hij wat hij doet. 
Veel eigenaren fronsen hun wenkbrauwen als ik dit zeg (haal die frons maar weg 😉). Want honden willen toch vaak spelen met andere onbekende honden? Nou, dat is een veronderstelling die niet klopt. Hoe dat zit, heb ik eerder beschreven in een artikel, dat je hier kunt vinden

Een ontspannen ontmoeting of contact dat OK is voor je hond, kun je onder meer herkennen aan de volgende signalen: 

  • ontspannen lijven
  • niet frontaal benaderen
  • gelijkwaardig contact (dus geen opdringerigheid)
  • self-handicapping (dus zich kwetsbaar opstellen, meestal bij spel

Er wordt overigens nog wel eens gedacht dat, als een hond zich niet op deze manier gedraagt, hij 'de hondentaal niet goed kan lezen'. Ik moet je zeggen dat ik eigenlijk nog nooit écht heb meegemaakt dat een hond dat niet kan. Dat zou evolutionair ook niet logisch zijn. Het kan wél zo zijn dat een hond kiest om op een andere manier te reageren in lichaamstaal dan je zou verwachten. Of dat een hond niet reageert op signalen die een andere hond geeft. Dat betekent niet per definitie dat een hond die signalen niet herkent. Het kan ook zijn (en dat vind ik meer aannemelijk op basis van mijn praktijkervaring) dat een hond ervoor kiest dat hij een ander belang heeft dan dat wat de 'tegenpartij' op dat moment laat zien met de lichaamstaal. 

Als je hond dus één (of meerdere) van deze ongepaste manieren van begroeting laat zien, is de kans dus groot dat hij niet helemaal onbevangen is in het contact met onbekende honden. Dat is niet erg, dat hoeft ook niet. Maar; het is wel belangrijk om aandacht voor te hebben. Want die ongerustheid kan na een vervelende ervaring makkelijk omslaan in zich daadwerkelijk bedreigd voelen door andere honden of daar bang voor worden. 

Wat kun je doen als dat het geval is bij jouw hond? 

  • Laat hem niet los bij honden van wie je niet weet of kunt inschatten hoe die gaat reageren op de wat onhandige manier van reageren van jouw hond. Je wilt namelijk niet dat jouw hond een vervelende ervaring op doet. Je hoeft niet gelijk alles maar te vermijden, want daarvan leert je hond niet dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Maar zorg wel dat er geen vervelende ervaringen zijn voor je hond.
  • Leer je hond dat hij niet naar alle onbekende honden toe hoeft. Dat hij een keuze heeft om er niet mee in interactie te gaan (want wij vinden ook niet iedereen leuk toch?) en dat je naar hem luistert als hij aangeeft dat hij niet wil. 
  • Volg de gratis 4-daagse mini-training om je hond de cue snuffel aan te leren, zodat je hem iets anders kunt laten doen dan op een ongepaste manier te reageren. 
  • Doe mee aan het lesprogramma uitvallen, ondanks dat je hond niet uitvalt. Het lesprogramma is erop gericht om honden die andere honden (en mensen) spannend vinden te leren dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Jouw hond valt dan weliswaar niet uit, maar je kunt hem wel leren dat hij zich geen zorgen hoeft te maken en dat hij geen contact hoéft te hebben. Meer informatie hierover vind je hier

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname van dit artikel is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel via social media wordt op prijs gesteld.