Als je hond gaat liggen als je een andere hond ziet; wat moet je doen?

Ken je dat? Aan de wandel met je hond en je ziet een andere hond jullie kant op komen. En voordat je het weet gaat je hond liggen. Als een blok beton. Niet meer voor- of achteruit te krijgen. Wat betekent het? En vooral... wat moet je dan doen? 

Laten we beginnen bij wat het betekent. Waarom je hond dit doet. De kans is groot dat je namelijk het anders invult dan wat het meestal betekent. Veel eigenaren denken dat een hond die zo gaat liggen, wil spelen. Dat idee wordt veroorzaakt door het feit dat er inderdaad honden zijn die, op het moment dat de andere hond in de buurt is, ineens opspringen en dat er vervolgens een interactie is die niet gepaard gaat met grommen of blaffen. Vaak wordt gedacht dat de honden op dat moment spelen. 
En... dat kan. Er bestaat een kans dat er inderdaad spel is, maar... dat wordt nog wel eens verkeerd ingeschat of gelezen. Ik schreef er eerder al eens dit artikel over. Kern van het verhaal: het feit dat er geen bloed vloeit, betekent niet dat de interactie ook gelijk spel is. Daar zit nogal wat verschil tussen. 

Als een hond gaat liggen en vervolgens opspringt, is er in elk geval spanning bij de hond. Nu is spanning niet per definitie iets negatiefs! Het kan óók zijn dat de hond opgewonden is vanwege het naderende contact met de andere hond. Maar: heel vaak is het toch wel zo dat een hond die zo gaat liggen en vervolgens 'explodeert', zich wat zorgen maakt. Meestal is 'bang' een te sterk woord in deze context, maar helemaal ontspannen is de hond zeker niet. De meeste honden die dit doen, vinden het benaderd worden door de andere hond spannend. 

Als die andere hond geen issues heeft met honden en de lichaamstaal goed kan lezen, is er niets aan de hand. De andere hond zal dat dan waarschijnlijk herkennen en op de juiste manier reageren op de hond die is gaan liggen. Maar... als de andere hond niet zo gediend is van contact met andere honden en het óók wat spannend vindt, dan loop je een risico op een conflict. 

Het advies is dus eigenlijk altijd om te proberen in te grijpen als je hond gaat liggen bij het zien van een andere hond. Omdat het meestal een teken is van teveel spanning (positief maar vaak negatieve spanning). Een conflict is dan dichtbij. Maar, zul je waarschijnlijk zeggen: zo'n blok beton verplaats je niet zomaar. En dat klopt. 
Daarom is het belangrijk om je er in elk geval bewust van te zijn wat het gedrag veroorzaakt. Zodat je er voor kunt kiezen om op zoek te gaan naar uitlaatplekken waar de andere hond niet zodanig dicht bij jouw hond komt, dat je hond erbij gaat liggen. Maar ik weet ook; je kunt het niet altijd voorkomen. 

Als je hond gaat liggen, is het belangrijk dat je je realiseert dat het risico op een conflict groter geworden is. Veiligheid staat vanaf dat moment wat mij betreft op nummer één. Dus als je je hond écht niet meer in beweging krijgt (verderop meer), dan is het belangrijk dat je het juiste, sterke materiaal hebt. Waarmee je zeker weet dat je hond niet kan ontsnappen en eventueel het conflict aan kan gaan. Ik adviseer zelf altijd een Y-tuigje met een bevestigingspunt op de borst. NIET om de hond continu aan te bevestigen!! Dat kan namelijk zijn lichaam continu uit balans halen en dat is niet goed voor zijn lijf. Maar wel om in noodgevallen meer grip te krijgen op je hond. Om ongelukken te voorkomen. 
En in dat geval, als je hem echt niet meer in beweging krijgt, is het een kwestie van 'uitzingen'. Zorgen dat er geen ongelukken gebeuren en je hond goed vast houden. Niet leuk, maar soms is het wat het is. Ga NIET je hond corrigeren, want daarmee loop je het risico dat een volgende keer het gedrag alleen maar erger is (zie dit artikel)

Als de andere hond 'gevaarlijk' dichtbij komt en andere tactieken om de afstand te vergroten werken niet (zoals gezegd; verder op meer ;) ) dan is het soms zelfs beter om je hond dan maar mee te trekken. Natuurlijk: liever niet want echt aardig is het niet. En ik zou ook zeker eerst alles doen om te voorkomen dat je dat moet doen. Maar als de veiligheid een issue kan zijn en de andere hond komt dichterbij, zul je iéts moeten doen om het veiliger te maken. Ook al is dat voor je hond niet leuk. Nogmaals: liever niet en het allerlaatste wat je moet doen. Maar soms.... heb je geen keuze. 

Als je hond gaat liggen, kun je natuurlijk ook altijd nog eerst proberen je hond met voer (of een speeltje of met je stem) proberen met je mee te krijgen. Dat is vanzelfsprekend al-tijd beter dan hem meeslepen of het maar 'uitzitten'. Als dat meelokken lukt, is het natuurlijk een prima alternatief! 
Maar... de ervaring leert dat bij de meeste honden bij wie de spanning al zo opgelopen is dat ze als een blok beton liggen, dat met voer (of op een andere manier) meelokken, niet meer werkt. 

Wat je dan het beste kunt doen, is het inzetten van een zogenoemde 'overlevingsvaardigheid'. Dit is een oefening die je in allerlei andere contexten en op allerlei andere manieren dan tijdens het ontmoeten van een andere hond (!!!) uitgebreid geoefend hebt. Zodat je hem in deze situatie vervolgens succesvol kunt inzetten. 
De drie overlevingsvaardigheden snuffel, feestje en draai (onderdeel van mijn lesprogramma help je uitvallende hond) zorgen ervoor dat je makkelijker de afstand kunt vergroten. Zónder te sjorren en slepen aan je hond. Niet dé oplossing voor de spanning (dus de emotie), maar wel een fijne manier om een conflict te voorkomen. 

Wil je ook één van die overlevingsvaardigheden leren? Meld je dan aan voor de online cursus Overleven met een uitvallende hond. Je kunt hiermee starten tot en met 14 mei. Deze online cursus is dus tijdelijk beschikbaar. Voor meer informatie, check dan de pagina van deze cursus.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname van dit artikel is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel via een link op social media wordt op prijs gesteld.