"Dan is ie mooi moe"... is dat de oplossing als je hond sloopt of blaft als je er niet bent?

zonder jou

Ik kom ze geregeld tegen. Eigenaren die - voordat ze hun hond alleen in huis laten - zeker twee tot drie uur gaan wandelen. "Dan is ie mooi moe..." Ik snap de gedachte en laat ik duidelijk zijn; het is vanzelfsprekend prima om eerst lekker met je hond een stuk te gaan wandelen zodat hij daarna ontspannen kan gaan slapen. Maar: als je het idee hebt dat je eerst uren met je hond moét wandelen om het huis te kunnen verlaten, gaat er naar mijn idee toch iets fundamenteels mis. 

Het idee van het eerst uren wandelen, ontstaat meestal als een eigenaar denkt dat de hond problemen heeft met alleen zijn omdat de hond zich verveeld. Dat beeld ontstaat door wat een hond kan doen als hij niet zonder eigenaar kan. Hij kan zichzelf gaan 'bezig houden' door te slopen of te blaffen. In theorie kan het zijn omdat hij zich verveelt, maar het overgrote deel van de honden die dit doen, doen het omdat ze zich op dat moment niet fijn voelen. Met een meer heftige emotie dan verveling. De meeste honden die dit gedrag laten zien, doen dat omdat ze zich eenzaam voelen en als gevolg van het feit dat ze geen contact kunnen krijgen met de eigenaar, raken ze gefrustreerd. 

Heel lang wandelen verandert niets aan dat een hond zich eenzaam voelt. Want met of zonder lange wandeling vooraf: hij is nog steeds alleen. Een lange wandeling verandert ook niets aan de frustratie dat er geen reactie komt op zijn blaffen: hij is nog steeds alleen. 
Wat die urenlange wandeling wél doet, is hem heel moe maken. 
Maar die vermoeidheid leidt niet tot minder stress. 
Sterker nog: als een hond over zijn fysieke grenzen heen gaat, krijgt hij daar ook stress van. Stress is namelijk niet een negatieve emotie, maar iets dat er in het lichaam gebeurt óók bij leuke dingen zoals een urenlange wandeling. Je kunt daarover hier meer lezen: https://www.moniquebladder.nl/blog/activiteiten-hond-te-veel
(net als mensen heel vaak slecht slapen als ze later in de avond sporten: het lijf staat dan nog 'aan' terwijl je zou verwachten dat je dan lekker zou kunnen slapen. Ervaringsdeskundige hier; ik sport liever in de ochtend dan in de avond šŸ˜‰)

Als je hond uitgeput is van de wandeling, bereik je mogelijk het tegenovergestelde. 
Namelijk dat zijn stress-emmertje zich meer gevuld heeft en dat het juist lastiger voor hem wordt om te ontspannen. 
En soms valt je hond dan uiteindelijk alsnog in slaap (nadat hij eerst gesloopt of geblaft heeft bijvoorbeeld), maar dat betekent niet dat hij ontspannen is. Of zich niet eenzaam gevoeld heeft zonder jou...Misschien heb je dus jouw probleem opgelost (of niet), maar dat van je hond zeer zeker nog niet. 

Wil je weten wat je wél kunt doen om niet alleen jouw probleem maar ook dat van je hond op te lossen? Doe dan mee aan de gratis masterclass: de 10 veel gemaakte fouten bij het leren alleen zijn (en wat je er aan kunt doen) op 6 juli 2022. Je kunt je hier aanmelden: http://www.moniquebladder.nl/masterclass-alleen


Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname van dit artikel is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. Delen van de link naar dit artikel op social media wordt op prijs gesteld.