Wacht niet te lang als je hond schrikt of bang is

angst

Vuurwerkangst is voor veel honden en eigenaren een probleem. Op het moment dat ik dit artikel schrijf, is het twee weken voor de jaarwisseling en zie ik overal weer vragen opduiken over honden die niet meer naar buiten willen. En eigenaren die rondom de feestdagen naar het buitenland vluchten. Weg van alle harde geluiden. Omdat de angst van de hond anders zo groot is, dat er helemaal geen feest te vieren is. 

Sommige van die honden zijn nog maar kort bang voor harde geluiden, of lijken in elk geval nog maar kort bang voor harde geluiden. Andere honden hebben al jarenlang last van vuurwerk. Wat de meeste honden uit deze groep gemeen hebben, is dat de angst voor geluiden in de loop der tijd alleen maar erger geworden is. 

Het is namelijk zo goed als altijd zo, dat de prikkel die de angst opwekt, steeds kleiner wordt. Daar waar een hond in eerste instantie 'alleen maar' schrikt van een vuurwerkbom, is vaak na verloop van tijd het dichtslaan van een deur, een knallende knalpijp van een auto, een pan die op het aanrecht gezet wordt tot zelfs het vallen van een pen op de grond al voldoende om een hond bang te maken. Van een intens en heftig geluid naar iets waarvan wij denken: hé?! Ben je daar bang voor??
En dat kan zich snel en makkelijk ontwikkelen. Als je daar niet bij stil staat en niet op tijd iets doet, is de kans heel groot dat je zodanig laat ingrijpt dat het steeds lastiger wordt om je hond te helpen. 
(lastiger is overigens niet hetzelfde als niets meer aan te doen! Want het is bijna altijd mogelijk om verbetering te creëren. Daarover schreef ik eerder dit artikel: https://www.moniquebladder.nl/blog/training-werkt-niet)

Veel eigenaren maken een inschattingsfout in hoe snel angst erger kan worden en zich kan ontwikkelen. Want als je het leerproces rondom angst vergelijkt met leerprocessen rondom bijvoorbeeld het aanleren van een oefening, gaat het leerproces rondom angst veel sneller. Of anders gezegd: een hond leert over het algemeen veel sneller dat donker betekent dat er vuurwerk wordt afgestoken, dan dat hij leert om naar je toe te komen als je hem dat vraagt. 
Toch is dat wel logisch. 

Als je hond bang is, heeft dat in zijn beleving te maken met dingen die hem schade kunnen toebrengen. Of die er zelfs voor kunnen zorgen dat hij het niet overleeft. Wíj́ weten dat dat niet per definitie zo is, als je hond bang is voor harde geluiden. Maar je hond heeft niet hetzelfde denkvermogen als wij op dit vlak en kan die klinische inschatting niet maken. Het harde geluid zorgt voor angst en is dus een bedreiging voor zijn lijf en leden. Verder dan dat denkt je hond hier niet over na. 
Om te kunnen overleven is het belangrijk dat je zo'n heftige ervaring goed onthoudt. 
Dat die ervaring goed in je geheugen gegrift staat, zodat je een volgende keer nog beter weet wat een gevaarlijke situatie voorspelt. Want hoe beter je dat kunt voorspellen, hoe groter de kans is dat je het overleeft. 

Eén ervaring kan voor je hond al zodanig indrukwekkend zijn en als bedreigend ervaren worden, dat een volgende keer uit 'zelfbescherming' de angst al weer heel snel de kop op steekt En hoe vaker je hond de ervaring heeft dat een bepaalde prikkel iets bedreigends voorspelt, hoe sneller de uitlokkende prikkel 'kleiner' wordt en er steeds meer dingen angst uit lokken. 

Kortom: wacht niet te lang met de begeleiding van je bange hond. Ga aan de slag met training.
Je kunt in januari 2023 al beginnen met de Weg met Vuurwerkangst-reeks: 7 gratis tips om de hel van de jaarwisseling voor je hond te verminderen. Kijk hier voor meer informatie; http://www.moniquebladder.nl/vuurwerkangst

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-expert. Overname van dit artikel is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Delen van dit artikel via de link op social media wordt op prijs gesteld.