Hoe ondersteun je een uitvallende hond?

agressie

Een hond die uitvalt, is voor een eigenaar lastig. Wat men nog wel eens vergeet, is dat het voor de hond in kwestie ook geen pretje is. Hij blaft, gromt, trekt aan de lijn of bijt niet omdat hij zich prettig voelt. De agressie wordt opgewekt door een negatieve emotie, vaak angst. Je kunt je hond dan ondersteunen met diverse middelen.

Ik wil er aan het begin van dit artikel geen enkel misverstand over laten bestaan:
Als je hond uitvalt, moet je trainen.
Niet een week, niet een paar weken. Maar maandenlang.
Er bestaat helaas geen “quick fix”, geen wondermiddel, geen toverstafje dat het kan veranderen.
 
Het is net als met afvallen; je zult je als eigenaar voor de lange termijn moeten inzetten om niet alleen het gedrag maar ook de emotie van je hond te veranderen. Ik zou het ook graag anders zien, met name vanwege het welzijn van uitvallende honden. Maar het is nu eenmaal niet anders. Om het uitvallen te verminderen, moet je aan het werk. En meestal hard aan het werk.

Management
Management is de eerste belangrijke stap. Met management bedoel ik de maatregelen die je als eigenaar neemt om ervoor te zorgen dat de hond zo weinig mogelijk in de situatie komt dat hij “moet” uitvallen. Voor ons is dat natuurlijk geen moeten, maar voor de hond voelt dat hoogstwaarschijnlijk heel anders. Elke keer dat je hond wel uitvalt, is een stap verder van je eigenlijke doel; een ontspannen hond. Over het management heb ik al een aantal artikelen geschreven, lees bv. dit artikel over confrontaties vermijden of dit artikel over leerervaringen. Ook is het belangrijk om oog te hebben voor stress-management, controle voor je hond en hoe er gewandeld wordt met de hond.

Mijn stelling is, dat als je niets aan management doet, je net zo goed niet je energie kunt besteden aan het veranderen van het gedrag van je hond. Als je blijft doen wat je doet, blijf je houden wat je hebt. Het klinkt simpel. Maar zo simpel is het ook, vind ik in elk geval.

Training
Wil je de emotie van je hond veranderen en daarmee uiteindelijk zijn gedrag?
Dan ontkom je naast management niet aan training. Zelf werk ik vooral met de Behaviour Adjustment Training. Natuurlijk zijn er ook andere methodes. Je kunt werken met een clicker, belonen voor naar de prikkel kijken en weer naar de eigenaar etc etc. Wat je NIET moet doen, is je hond corrigeren voor het uitvalgedrag. Waarom niet, kun je hier lezen.

Ondersteuning
Naast management en training, kun je ook je hond ondersteunen met diverse middelen. Regulier en natuurlijk. Alle middelen die ik hieronder noem, hebben in de basis het doel om de angst en/of de stress van de hond te verminderen. Zodat de training makkelijker gaat en het makkelijker wordt om de omgeving van de hond te managen omdat hij minder prikkelgevoelig wordt. GEEN van de middelen is bedoeld om verdovend te werken!

  • Phytonics Strezz. Dit middel is een combinatie van kruiden en homeopathie. Het werkt op korte en op lange termijn stressverminderend en angst-verlagend. Vooral voor prikkelgevoelige honden is het verstandig om het middel in eerste instantie aan de lage kant te doseren.
  • Bach Bloesem remedies. Er zijn 38 Bach Bloesem Remedies die allemaal bij bepaalde karaktereigenschappen en gedragskenmerken horen. Het valt nog niet mee om de juiste remedies te kiezen, dus ik adviseer om dit te laten doen door een Bach-therapeut of een veterinair natuurgeneeskundige. Bach Rescue is een fijn middel, maar NIET voor de langere termijn. Daarvoor is een op maat gemaakt middel  passender.
  • Zylkene. Dit is een voedingssupplement dat verkrijgbaar is bij de dierenarts. Het is met name angstreducerend. Het kan ingezet worden voor werking op de korte termijn (1-2 dagen) of langere termijn (vanaf 2 weken).
  • Adaptil. Dit product is in drie vormen beschikbaar; een elektrische verstuiver voor in het stopcontact, een halsband of in de vorm van spray. Het angst-reducerende effect wordt gecreëerd door synthetisch nagemaakt feromonen die door de producten worden uitgescheiden en het Orgaan van Jacobson (in het gehemelte van de hond) worden opgenomen. Hier heb ik beschreven hoe het werkt.
    Het merk heeft inmiddels ook tabletten op de markt gebracht, maar die werken NIET zoals de andere drie producten. Het bevat GABA, theanine en tryptofaan, stoffen die erom bekend zijn dat ze gedrag kunnen beïnvloeden. Ik heb zelf geen ervaring met het product en het kan heel goed zijn dat het goed werkt. Wie er ervaring mee heeft, nodig ik uit om me te mailen Maar; het is dus niet hetzelfde middel als feromonen!

Deze lijst is zeker niet uitputtend! Er zijn meerdere middelen op de markt, van goed werkend tot zonde van je geld. Maar met deze bovenstaande middelen heb ik uitgebreid ervaring die over het algemeen ook goed zijn. Nogmaals; niet als enige (wonder)middel bij een reactieve hond. Maar het kan zeer zeker een goede ondersteuning zijn!

  • Gedragsmedicatie. Er zijn diverse middelen bekend bij de dierenarts die effect hebben op gedrag van de hond. Dit varieert van middelen die op hele korte termijn gedrag beïnvloeden tot middelen die minimaal 4-6 weken gebruikt moeten worden om een effect te zien. Gebruik en inzet van gedragsmedicatie is niet onomstreden. Het is ook niet iets waar lichtzinnig over gedacht moet worden. Maar…. ik vind het ook onterecht om het per definitie af te wijzen.
    Er zijn (diverse) situaties denkbaar waarbij het welzijn van de hond (of de eigenaar!) zodanig onder druk staat, dat er snel iets moet gebeuren. In dergelijke situaties is het belangrijk dat een gedragstherapeut en dierenarts samen overleggen. Als eerste omdat de hond medisch gecheckt moet worden voordat je gedragsmedicatie gaat gebruiken. Als tweede omdat alleen gedragsmedicatie meestal niet werkt, het moet gecombineerd worden met training. Bovendien kan het zijn dat gedragsmedicatie ont-remmend werkt, waardoor de kans op agressie groter kan worden. En dat wil je niet bij een reactieve hond… Vandaar dat overleg van tevoren erg belangrijk is!

Er zijn dus diverse mogelijkheden om een reactieve hond te ondersteunen. Dit vervangt NIET training en management, maar kan een steuntje in de rug zijn om dit proces makkelijker te laten verlopen. Er is geen quick fix; het veranderen van de emotie en daarmee het gedrag vereist tijd, energie en inspanning. 

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, hondengedrag-specialist. Overname zonder toestemming is niet toegestaan, delen via sociale media wordt op prijs gesteld.